Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παγκόσμιος «συναγερμός» για τον Ebola - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ - «Καθαρά» και τα δύο ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα

Παγκόσμιος «συναγερμός» για τον Ebola - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ - «Καθαρά» και τα δύο ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα
Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον θανατηφόρο ιό Ebola - Η σημερινή επιδημία είναι η σοβαρότερη των τελευταίων σχεδόν 40 ετών
(upd6) Κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως για τον ιό Ebola (έμπολα) ή αλλιώς αιμοραγικός πυρετός,  κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Λήξη συναγερμού στην Ελλάδα με τις τελυταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι αρνητικές βγήκαν οι εξετάσεις και του δεύτερου ασθενούς, που νοσηλεύεται εκτός απομόνωσης, πλέον, στο «Σωτηρία», ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι καθαρός από τον ιό Ebola είναι ο ασθενής που νοσηλεύται στο Λαϊκό.
Και οι δύο ασθενείς πάσχουν τελικά από ελονοσία.
Σήμερα το πρωί οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ ανακοίνωσαν ότι οι συνέπειες του Ebola είναι «πολύ σοβαρές» λόγω της μεταδοτικότητας της νόσου.
Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 930 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Ebola στη Δυτική Αφρική μέσα στο 2014.
Να σημειωθεί ότι ο ιός Ebola προκαλείται από πιθήκους και νυχτερίδες και ακόμη δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό φάρμακο για την θεραπεία της νόσου, ενίοτε είναι έως και 90% θανατηφόρος ο ιός.
Η απόφαση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ελήφθη κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης του ΠΟΥ, για την επιδημία του ιού Ebola, που συγκάλεσε η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού του Οργανισμού.
Η Επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά με αντικείμενο την επιδημία του Ebola.
«Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση, για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Ebola, παγκοσμίως», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για τον Ebola.
Η επιδημία του Ebola στη Δυτική Αφρική είναι ένα «έκτακτο γεγονός», αναφέρει ο ΠΟΥ και προσθέτει ότι, ενώ όλες οι χώρες όπου έχει εμφανιστεί ο ιός, μέχρι στιγμής, η Γουινέα, η Λιβερία, η Νιγηρία και η Σιέρα Λεόνε, θα πρέπει να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, δεν θα πρέπει να ισχύσει γενική απαγόρευση στις διεθνείς αεροπορικές μετακινήσεις ή στο εμπόριο.
Ο πρόεδρος της Νιγηρίας κύρηξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μετά το δεύτερο θύμα του ιού και τα επτά νέα κρούσματα.
Ο Κέιτζι Φουκούντα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ - αρμόδιος για την υγειονομική ασφάλεια, τόνισε ότι με τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του ιού, μπορεί να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή του.
«Δεν πρόκειται για μία μυστηριώδη ασθένεια. Πρόκειται για μία μολυσματική νόσο που μπορεί να συγκρατηθεί. Δεν πρόκειται για ιό που μεταδίδεται από τον αέρα», είπε ο Φουκούντα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που έκανε τηλεφωνικώς από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.
Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η σημερινή επιδημία είναι η σοβαρότερη των τελευταίων σχεδόν 40 ετών από τότε δηλαδή που εντοπίστηκε ο Εbola για πρώτη φορά στους ανθρώπους.
Αυτό οφείλεται εν μέρει σε αδυναμίες των χωρών που έχουν πληγεί μέχρι τώρα, αναφέρει ο ΠΟΥ, με τα συστήματα υγείας τους να είναι ανεπαρκή και με ελλείψεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και υλικοτεχνική υποδομή.

Οι δέκα κορυφαίες εστίες εμφάνισης του ιού Ebola



Συναγερμός στη Λευκωσία για τον ιό Έμπολα

Σε επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας βρίσκεται η Κύπρος, εφαρμόζοντας όλες τις συστάσεις και τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής.
Ο κ. Πατσαλής ανέφερε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προκειμένου να ληφθούν μέτρα στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ από σήμερα λαμβάνονται μέτρα και στα οδοφράγματα.
Πρόσθεσε, δε, ότι έχει δοθεί στις κατοχικές Αρχές το σχέδιο δράσης που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας και εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρχει, ήδη, κρούσμα στα Κατεχόμενα.

Μέτρα στα αεροδρόμια λαμβάνουν ασιατικές χώρες

Eντωμεταξύ μέτρα στα αεροδρόμια λαμβάνουν οι ασιατικές χώρες, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας του Ebola.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν κάμερες θερμικής απεικόνισης και στέλνουν γιατρούς για να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.
Παράλληλα, οι περισσότερες χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να αναβάλουν τα ταξίδια στις πληγείσες περιοχές.
Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του Ebola στην Ασία, αλλά οι αρχές υγείας οι οποίες στο παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει κρούσματα φονικών ιών, όπως η γρίπη των πτηνών και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), λαμβάνουν παρόμοια μέτρα.

Κομισιόν: «Εξαιρετικά μικρός» ο κίνδυνος εξάπλωσης του Ebola στην Eυρώπη

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία, Tonio Borg, σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού Ebola στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Λίγες ώρες μετά τον παγκόσμιο συναγερμό που κήρυξε ο ΠΟΥ, ο Tonio Borg δήλωσε ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι «εξαιρετικά μικρός».
 «Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι ο κίνδυνος η επιδημία του Ebola να φθάσει στο ευρωπαϊκό έδαφος είναι εξαιρετικά μικρός. Τόσο διότι μικρός αριθμός των ατόμων που φθάνουν στην Ευρώπη είναι πιθανόν να έχει μολυνθεί, όσο και εξαιτίας του τρόπου μετάδοσης του ιού, μόνο μέσω απευθείας επαφής με τα σωματικά υγρά ασθενούς» ανέφερε.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ΕΕ παρακολουθεί εδώ και μήνες την κατάσταση στη Δυτική Αφρική. «Στην πολύ μικρής πιθανότητας περίπτωση που ο ιός Ebola θα φθάσει στην Ευρώπη, είμαστε προετοιμασμένοι να τον αντιμετωπίσουμε» κατέληξε.


Όπως μετέδιδε χθες το bankingnews, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Λιβερία η πρόεδρος της Λιβερίας, Ellen Johnson Sirleaf (Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ), για την καταπολέμηση του ιού Ebola.
Όπως τόνισε, η επιδημία που έχει ξεσπάσει αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του κράτους.
«Η κυβέρνηση και ο λαός της Λιβερίας απαιτούν τη λήψη έκτακτων μέτρων για την ίδια την επιβίωση του κράτους μας και για την προστασία του λαού μας», δήλωσε σε επίσημη ανακοίνωσή της.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, δήλωσε ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός υποσχόμενου φαρμάκου που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Ebola.
Παράλληλα δήλωσε ότι η αρχική αντίδραση θα πρέπει να είναι η θέσπιση μέτρων που θα αφορούν στη δημόσια υγεία ώστε να περιοριστεί η επιδημία.

Η ομοφυλοφιλία ευθύνεται για τον ιό Ebola σύμφωνα με τους θρησκευτικούς ηγέτες της Λιβερίας

Την ώρα που η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Ebola σπέρνει τον πανικό στη Δυτική Αφρική,  οι θρησκευτικοί ηγέτες της Λιβερίας, βρήκαν την απάντηση για τα αίτια της επιδημίας.
Η τρομερή επιδημία του ιού Ebola, λοιπόν, που έχει προκαλέσει το θάνατο σε τόσους ανθρώπους, είναι στην πραγματικότητα τιμωρία από τον Θεό.
Η συγκεκριμένη τιμωρία όμως δεν αφορά μία οποιοδήποτε αμαρτία της ανθρωπότητας, όπως το ψέμα ή την απληστία, αλλά συγκεκριμένα την ομοφυλοφιλία.
Σύμφωνα με την Daily Observer μέλη της εκκλησίας ισχυρίζονται ότι ο Θεός είναι θυμωμένος με τον λαό, επομένως θέλει να δείξει τη δυσαρέσκειά του μαζί τους σπέρνοντας το θάνατο.
«Οι Λιβεριανοί πρέπει να προσευχηθούν και να ζητήσουν τη συγχώρεση του Θεού για την διαφθορά και τις ανήθικες ενέργειες (όπως η ομοφυλοφιλία) που εξακολουθούν να σημειώνονται στην κοινωνία.
Ως Χριστιανοί πρέπει να μετανοήσουμε», αναφέρει ανακοίνωση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Λιβερίας, όπως αναφέρει ο Independent.
Μάλιστα, το συμβούλιο παροτρύνει τους πολίτες να παραμείνουν στις κατοικίες τους και να νηστέψουν για τρεις ημέρες.
Την ίδια στιγμή στην άλλη πλευρά της Αφρικής, στην Ουγκάντα η ομοφυλοφιλία έχει ανακηρυχτεί ως το μέγιστο πρόβλημα της χώρας, ενώ ακόμα παλεύει με την ακραία φτώχια και τα τεράστια ποσοστά πείνας.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγκάντα ακύρωσε τον νόμο που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία, οι διώξεις συνεχίζονται.
Σε καθημερινό φαινόμενο έχει μετατραπεί η σύλληψη χωρίς ουσιαστικό λόγο ομοφυλόφιλων ή το δημόσιο λιντσάρισμα τους.
Μάλιστα πολλοί κάνουν λόγο για κατασκευασμένη απόφαση του δικαστηρίου προκειμένου να κατευναστούν οι διεθνείς αντιδράσεις, και ειδικότερα να καθησυχαστούν οι οικονομικοί υποστηρικτές της χώρας όπως οι ΗΠΑ.

Οι διεθνείς πτήσεις προς τις χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό Έμπολα, μεταύ 25 -31 Ιουλίου



Τα κυριότερα πλήγμα του ιού Έμπολα σε Λιβερία, Σουδάν, Κογκό, Ουγκάντα



Πρώτη Ενημέρωση: Παρασκευή 8/8/2014 10:00

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης