Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μπέζας (υφυπ.Υγείας) – Να δημιουργήσουμε ένα ελάχιστο δίκτυο υγειονομικής προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Μπέζας (υφυπ.Υγείας) – Να δημιουργήσουμε ένα ελάχιστο δίκτυο υγειονομικής προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
Οι ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν πλέον να νοσηλεύονται δωρεάν στα νοσοκομεία της χώρας
Την άποψη ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ελάχιστο δίκτυο υγειονομικής προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων εκφράζει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Υγείας, Αντ.Μπέζας.
Ο κ.Μπέζας επισημαίνει ότι σε αυτή τη δύσκολη χρονικά συγκυρία, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα υγειονομικό δίκτυο προστασίας το οποίο θα εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική, την κοινωνική, την ασφαλιστική τους κατάσταση» τονίζει ο κ. Μπέζας.
«Οι ανασφάλιστοι πολίτες και αυτοί που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν πλέον να νοσηλεύονται είτε για πολυήμερη νοσηλεία είτε για βραχεία νοσηλεία στα νοσοκομεία της χώρας δωρεάν» τονίζει ο κ.Μπέζας, ο οποίος ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις νοσηλείας των ανασφάλιστων πολιτών, αναφέρει πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως προϋπόθεση με την έννοια ότι δεν υπάρχουν ούτε οικονομικά ούτε εισοδηματικά κριτήρια για το άτομο που ζητάει δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία. Τα μόνα κριτήρια που υπάρχουν είναι τα ιατρικά κριτήρια».
«Η δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη θα αφορά εξ ολοκλήρου ότι έχει σχέση με την πάθησή τους και θα παρέχεται από το νοσοκομείο. Οι πύλες εισόδου στη δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη είναι τρεις: Πρώτον, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, δεύτερον τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και η τρίτη πύλη εισόδου είναι οι μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ. Οι ανασφάλιστοι που θέλουν να εισαχθούν στα νοσοκομεία θα πρέπει να περνάνε πρώτα από τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δεν χρειάζεται να αποδείξουν αν έχουν ή δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, αυτό είναι κάτι που θα το κάνουν αυτεπάγγελτα οι υπηρεσίες του νοσοκομείου. Όταν λοιπόν υπάρχει γνωμάτευση από τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας ή από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ή τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων αυτή η γνωμάτευση διαβιβάζεται σε μια ειδική τριμελή ιατρική επιτροπή που θα συσταθεί στα νοσοκομεία και θα εγκρίνει την αναγκαιότητα περίθαλψης και ο ασθενής εισάγεται για πολυήμερη ή βραχεία νοσηλεία δωρεάν» επισημαίνει ο κ.Μπέζας.
Αναφορικά με το αν οι ανασφάλιστοι, μετά το πέρας της νοσηλείας τους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και στην απαραίτητη μετεγχειρητική νοσηλεία, ο κ. Μπέζας τονίζει ότι «σχεδιάζουμε ένα μοντέλο με βάση το οποίο ο ανασφάλιστος θα έχει την ίδια πρόσβαση στο φάρμακο που έχουν κι οι ασφαλισμένοι πολίτες, όταν θα οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες του μοντέλου αυτού θα προχωρήσουμε και σε ανακοινώσεις».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης