Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σάββας Ξηρός - Δεν απαρνούμαι το παρελθόν μου - Θα ήθελα να μην έχω κάνει φόνο

Σάββας Ξηρός - Δεν απαρνούμαι το παρελθόν μου - Θα ήθελα να μην έχω κάνει φόνο
Η ένταξή του στη «17 Νοέμβρη» ήταν μια επιλογή κόντρα «στο ρεύμα της εποχής: κούφια λόγια, καθόλου πράξη»
Μετά τα ποικίλα σχόλια, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν την κυκλοφορία του βιβλίου του μέλους της «17Ν», Δημήτρη Κουφοντίνα, ένα ακόμη μέλος της οργάνωσης, ο Σάββας Ξηρός, ετοιμάζει το δικό του εκδοτικό εγχείρημα.
Στο βιβλίο του με τίτλο «Πολιτική ευθύνη», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», που πρόκειται να κυκλοφορήσει την ερχόμενη Παρασκευή από τις εκδόσεις Κονιδάρη, ο Σάββας Ξηρός καταγράφει τις εμπειρίες και τις σκέψεις του από τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση, τη σύλληψή του, τις μέρες του στον Ευαγγελισμό και την κράτησή του, παραθέτοντας τις τέσσερις συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει σε ερευνητές των πανεπιστημίων της Λευκωσίας και του Sheffield για επιστημονικούς λόγους.
Ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος σημειωτέον έχει καταδικαστεί σε έξι φορές ισόβια και 2.035 χρόνια, δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και γεγονότα από τη δράση της οργάνωσης, δηλώνοντας μάλιστα ότι «ο κύκλος της 17Ν έχει κλείσει. Άσχετα τι φωνάζει ο καθένας».
«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το παρελθόν μου δεν το απαρνούμαι, διότι με έχει διαμορφώσει, αλλά θέλω να συνεχίσει να καταδιώκει το μέλλον μου. Δεν θέλω να προχωράω κοιτάζοντας προς τα πίσω, ζώντας μέσα στο παρελθόν. Όσο για το ερώτημα, μπορείς να φανταστείς έναν άνθρωπο να μη μετανιώνει ποτέ; Είναι μεγάλη αλαζονεία να μη μετανιώνει κανείς για τίποτα. Συγκεκριμένα θα ήθελα να μην έχω κάνει φόνο. Όλα τα άλλα παλεύονται. Αυτό όχι», γράφει ο Σάββας Ξηρός.
Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους εντάχθηκε στην οργάνωση, ο Σάββας Ξηρός αναφέρει ως πρώτη αφορμή τη φωτογραφία του νεκρού Κύπριου αγωνιστή της ΕΟΚΑ που αντίκρισε σε ηλικία 12 ετών.
«Από εκεί και πέρα αυτό λειτούργησε σε μένα ασυναίσθητα, δηλαδή υποσυνείδητα», τονίζει και προσθέτει ότι η ένταξή του στη «17Ν» ήταν μια επιλογή κόντρα «στο ρεύμα της εποχής: κούφια λόγια, καθόλου πράξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης