Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου - Σε ναυάγιο η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με κοινωνικούς εταίρους

Έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου - Σε ναυάγιο η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με κοινωνικούς εταίρους
"Πάμε σε απευθείας απολύσεις εργαζομένων τη στιγμή που οι μνημονιακοί στόχοι για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα έχουν εκπληρωθεί" αναφέρει η ΑΔΕΔΥ
Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το κλείσιμο 23 φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με προκαθορισμένες ποσοστώσεις επιτυχίας και την αναθεώρηση της μετατροπής των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου, εξέφρασαν ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, όπου κλήθηκαν, οι εκπρόσωποι των κυριότερων φορέων, κοινωνικοί εταίροι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.
«Πάμε σε απευθείας απολύσεις εργαζομένων τη στιγμή που οι μνημονιακοί στόχοι για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα έχουν εκπληρωθεί και αναμένεται να υπερκαλυφθούν εντός του 2014 με μαζικές συνταξιοδοτήσεις» εκτίμησε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσούμπελης σημειώνοντας: «Την αξιολόγηση διενεργεί μία διορισμένη ιεραρχία που δεν έχει η ίδια αξιολογηθεί, αλλά βρίσκεται εκεί με απευθείας αναθέσεις. Πρόκειται για επανασύσταση του κομματικού κράτους - η τράπουλα είναι σημαδεμένη...».
Αντίστοιχες υπήρξαν οι εκτιμήσεις του εκπροσώπου του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κώστα Παπαδημητρίου, ο οποίος επεσήμανε πως «ο μόνος επιστημονικά αποδεκτός τρόπος αξιολόγησης είναι επί συγεκριμένων στόχων: Πρόκειται για τον νόμο 3230 του 2004, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα ανεφάρμοστος. Αντί γι΄ αυτόν, εδώ έχουμε τη νεκρανάσταση ενός παρωχημένου νομοθετήματος, με έωλα κριτήρια που δεν μπορούν να μετρηθούν...».
Σε υψηλότερους τόνους κινήθηκε η αντιπαράθεση του εκπροσώπου των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, Γιάννη Παπαγεωργόπουλου, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ό,τι αφορά τον αναδρομικό έλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου. «Ο υπουργός ζητά να καταργηθεί το ΑΣΕΠ στην πράξη ζητώντας επανέλεγχο και απολύσεις. Το νομοσχέδιο αφήνει στον υπουργό να ορίσει τα εφαρμοζόμενα κριτήρια και τους ελεγκτές» σημείωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος. «Το υπουργείο Πολιτισμού στοχοποιείται με έξι ελεγκτές. Να τα δούμε τα "πλαστά στοιχεία" για τα οποία γίνεται ο έλεγχος» κάλεσε τον υπουργό ο συνδικαλιστής.
«Φαντάζομαι πως γνωρίζετε ότι ο υφιστάμενος έλεγχος γίνεται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και φαντάζομαι πως επί της αρχής, κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει αντίρρηση σε κανέναν έλεγχο του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η σημερινή συνεδρίαση ωστόσο, έφερε πρωτίστως στο βήμα της Επιτροπής ανθρώπους που χάνουν την εργασία τους λόγω της κατάργησης φορέων, ή απορρόφησης των σχετικών υπηρεσιών από τα υπουργεία ή τις Περιφέρειες. Τέτοιοι φορείς είναι, μεταξύ άλλων, το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (του οποίου οι 26 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι - όπως κατήγγειλαν - επί τέσσερα χρόνια).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης