Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ρακιντζής (επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης) – Πάνω από 3.000 οι ΜΚΟ στην Ελλάδα - Ανύπαρκτο το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τους

Ρακιντζής (επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης) – Πάνω από 3.000 οι ΜΚΟ στην Ελλάδα - Ανύπαρκτο το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τους
Σε 30-60 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρήματα που λαμβάνουν κάθε χρόνο από κράτος και ΕΣΠΑ - Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τις διωκτικές αρχές


(upd) Τα χέρια ψηλά σηκώνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, αναφορικά με το «έργο» και τη «δράση» των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τονίζοντας ότι από το 1995 που συστάθηκαν για πρώτη φορά, λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο.
Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, «οι περισσότερες δεν έχουν υποβάλει ποτέ δήλωση φόρου εισοδήματος για να μπορέσουμε να τις ελέγξουμε» και συμπλήρωσε ότι το μόνο προαπαιτούμενο ήταν να πάρουν ΑΦΜ.
Πρόσθεσε δε, ότι από το 2006 έχει ζητήσει από τις ΔΟΥ να κάνουν φορολογικό έλεγχο.
«Δεν βρίσκεις άκρη. Σε κάθε περίπτωση λεφτά δεν πρόκειται να πάρεις πίσω», είχε αναφέρει νωρίτερα σε δηλώσεις του ο κ. Ρακιντζής, ο οποίος τόνισε ότι εδώ και καιρό έχει βάλει στο στόχαστρό του τα πεπραγμένα 600 ΜΚΟ.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρακιντζής ανέφερε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερες από 3.000 μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμπλήρωσε ωστόσο ότι κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβό αριθμό, καθώς μόνο στις 600 έχει γίνει έλεγχος από τις ΔΟΥ.
Ερωτηθείς για τα χρήματα που λαμβάνουν κάθε χρόνο σημείωσε ότι ανέρχονται σε 30-60 εκατ. ευρώ και συμπλήρωσε ότι προέρχονται είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από το ΕΣΠΑ, καθώς και άλλες πηγές.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και εξαιρετικές οργανώσεις που κάνουν πολύ καλό έργο και όπως τόνισε, «θα πρέπει να φροντίσουμε να μην κάψουμε μαζί με τα ξερά και τα χλωρά».
Όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να λυθεί το θέμα, ο κ. Ρακιντζής τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφές νομοθετικό πλαίσιο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ΜΚΟ μπορεί να είναι ένα σωματείο που έχει νόμιμες αρχαιρεσίες και εκλεγμένο προεδρείο. Δεύτερον, να υπόκειται σε έναν έλεγχο. Τώρα, ποιος να τις ελέγξει; Εάν μπορεί να τις ελέγξει το κράτος, όταν μπορεί να ελέγξει τις νόμιμες επιχειρήσεις, ας πούμε, υπάρχει ένας έλεγχος. Τουλάχιστον, ένας έλεγχος να γίνεται από τις χορηγίες, αυτός που κάνει τις χορηγίες. Οι χορηγίες δεν μπορεί να δίνονται εφάπαξ, δώσε εννιά εκατομμύρια σε μια ΜΚΟ, για παράδειγμα. Πρέπει να γίνεται έλεγχος κατά στάδιο. Αν εξετέλεσαν το πρώτο έργο, να υπάρχει έγκριση και να δίδεται περαιτέρω χορηγία. Αλλά αυτά θέλουν νομοθετική πρόβλεψη και σήμερα δεν υπάρχει τίποτα», κατέληξε.
(Πρώτη ενημέρωση 09:48, 19 Φεβρουαρίου 2014)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης