Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ρυθμίσεις στη φορολογία των αγροτών ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ρυθμίσεις στη φορολογία των αγροτών ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Οι αγρότες δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων
Ρυθμίσεις για τη φορολογία των αγροτών ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι αγρότες που θα υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων - εξόδων, σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, είναι εκείνοι το εισόδημα των οποίων ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.
Διευκρινίστηκε ακόμη ότι οι αγρότες, ακόμη και όσοι έχουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ, δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων.
Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τις εξής κυβερνητικές αποφάσεις:
• Για τα πέντε πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.
• Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.
• Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).
• Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.
• Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα  υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργός συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης