Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στήνεται καταυλισμός με σκηνές στην Κεφαλονιά – Κηρύχθηκε σεισμόπληκτο το νησί - Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης

Στήνεται καταυλισμός με σκηνές στην Κεφαλονιά – Κηρύχθηκε σεισμόπληκτο το νησί - Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης
Ποια είναι τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση - Διαψεύδει η Πυροσβεστική φήμες ότι ζητήθηκε η εκκένωση του Ληξουρίου


(upd3) Στη δημιουργία καταυλισμού με σκηνές στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς προχωρούν οι αρμόδιες Αρχές σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο είναι δυνατόν το μείζον ζήτημα της στέγης δεδομένου ότι εκατοντάδες κτήρια έχουν κριθεί ακατάλληλα για κατοίκηση ύστερα από τα διαδοχικά «χτυπήματα» του Εγκέλαδου τις τελευταίες 10 ημέρες.
Οι πρώτες σκηνές έφτασαν σήμερα το πρωί με δύο πτήσεις C-130 ενώ οι πτήσεις για τη μεταφορά περαιτέρω βοήθειας (π.χ. τρόφιμα) θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όπως έγινε γνωστό, και στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τις σκηνές θα στήσουν ειδικευμένα στελέχη του Στρατού Ξηράς.
Παράλληλα, η ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού ολοκλήρωσε τον έλεγχο καταλληλότητας στο λιμάνι του Αργοστολίου και έδωσε έγκριση καταλληλότητας ενώ αντίστοιχοι έλεγχοι θα γίνουν και λιμάνι του Ληξουρίου.
Σημειώνεται πως σε μια προσπάθεια να εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών η Κεφαλονιά κηρύχθηκε σεισμόπληκτη περιοχή.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο γ.γ. Δημοσίων Έργων, Στ.Σιμόπουλος, από τους ελέγχους που είχαν γίνει έως το βράδυ της Κυριακής είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια.
«Πριν κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των κτιρίων θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα είναι τελικά τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα» είπε ο κ.Σιμόπουλος, τονίζοντας ότι το υπουργείο Υποδομών, είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα κοντέινερ απαιτούνται.
Ωστόσο, τόνισε ότι για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό για αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύεται πως ήδη είναι σε εξέλιξη επανέλεγχοι από μηδενική βάση σε σπίτια, σχολεία και δημόσια κτήρια.

Μέτρα για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων
Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί πραγματοποιήθηκε νωρίτερα ευρεία υπουργική σύσκεψη στο νησί με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, του γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτου Σιμόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου, του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου και του δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέκου Παρίση. Παρόντες στη σύσκεψη είναι και οι σεισμολόγοι Ευθ. Λέκκας και Γερ. Χουλιάρας.
Τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τους σεισμόπληκτους είναι η καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης, η αποκατάσταση των ζημιών όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος καθώς και η δημιουργία οικισμού με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν.
Όπως αναφέρθηκε, οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί αυτοί θα καθοριστούν με απόφαση από τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλονιάς.
«Καλώ όλους με αίσθημα ευθύνες να τοποθετούνται, ακόμα και σε επιστημονικό επίπεδο, με βάση την ομαλότητα και την κοινωνική ειρήνη» ανέφερε ο υπουργός Υποδομών, Μ. Χρυσοχοΐδης.
Ο κ.Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής.
Ακόμη ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετές δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτίρια, που χρήζουν αποκατάστασης.
Οι υπουργοί ενημερώθηκαν για τις έως σήμερα καταστροφές και τους ελέγχους των κτηρίων ενώ απώτερος στόχος τους είναι να συντονιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.
Σε ότι αφορά τα σχολικά συγκροτήματα, ο υπ.Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί ενώ  ο υπουργός Υγείας Αδ.Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» και ενημέρωσε ότι έφθασε στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση.
Από την πλευρά της η υπ.Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα τουριστικά καταλύματα και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα.
«Η Κεφαλονιά είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την τουριστική φήμη και την εικόνα του νησιού», υπογράμμισε η κα. Κεφαλογιάννη.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες κάτοικοι της Κεφαλονιάς πέρασαν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους σε αυτοκίνητα, σκηνές, γυμναστήρια και λεωφορεία των ΚΤΕΛ υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Βαγγέλης Κεκάτος επισήμανε ότι οι κάτοικοι του αισθάνονται ανασφάλεια και γίνεται ότι είναι δυνατόν για την ανακούφισή τους.
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι η Αρχιεπισκοπή θα στήσει μηχανισμό για την παροχή τροφής σε τουλάχιστον 500 άτομα την ημέρα.
Εν τω μεταξύ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέψευσε φήμες ότι ζητήθηκε η εκκένωση του Ληξουρίου και στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter αναφέρονται τα εξής: «Με αφορμή ανυπόστατες φήμες για εντολή εκκένωσης της περιοχής του Ληξουρίου σας γνωρίζουμε ότι η ΓΓΠΠ ουδέποτε εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση».

(πρώτη ενημέρωση 4 Φεβρουαρίου 09:19)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης