Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία από το νέο ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά – 10 ελαφρά τραυματίες – Άντεξε και πάλι το νησί

Ανησυχία από το νέο ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά – 10 ελαφρά τραυματίες – Άντεξε και πάλι το νησί
Τι υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι για τη νέα δόνηση


(upd2) Νέα ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,7 Ρίχτερ έπληξεστις 5:08 σήμερα τα ξημερώματα την Κεφαλονιά, επαναφέροντας την ανησυχία στους κατοίκους ύστερα από τα 5,8 Ρίχτερ που είχαν πλήξει πριν από μια εβδομάδα το νησί.
Συμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών και έπληξε τον ίδιο εστιακό χώρο 12χλμ βορειοδυτικά του Αργοστολίου, με τον σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα.
«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο. Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο»» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού.
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης υποστήριξε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και μετά από το σημερινό φαινόμενο ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς.
Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας.
«Δεν πρόκειται για νέο σεισμό, είναι κομμάτι της ίδιας σεισμικής ακολουθίας» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ενώ η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Μαρία Σαχπάζη διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα Ββρειοδυτικά του Αργοστολίου, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή Δυτικά της Κεφαλονιάς.
«Έχει ενεργοποιηθεί ένας ευρύτερος χώρος. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή» τόνισε η κα.Σαχπάζη, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1953.
Εν τω μεταξύ, στην πόλη του Ληξουρίου εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές που προκάλεσε ο νέος σεισμός.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας προς στιγμή την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα άτομα με ελαφρά τραύματα - κυρίως από πτώσεις αντικειμένων- μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Την ίδια στιγμή, προβλήματα καταγράφονται στο οδικό δίκτυο του νησιού αλλά και στα λιμάνια Ληξουρίου και Αργοστολίου.
Πρόβλημα υπάρχει και με την παροχή ρεύματος στο Ληξούρι.
Ο δρόμος Αργοστολίου-Ληξουρίου άνοιξε προκειμένου να εξυπηρετήσει μόνο έκτακτες ανάγκες, καθώς η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου παραμένει αδύνατη.
Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στον επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου-Ληξουρίου.
Όσο αφορά το λιμάνι του Ληξουρίου, δυο μηχανικοί του δήμου Κεφαλονιάς βρίσκονται αυτή την στιγμή στον χώρο του λιμένα, ώστε να βρουν σημείο που να μπορεί να αγκυροβολήσει το καράβι που εκτελεί το δρομολόγιο Αργοστολίου-Ληξουρίου.

Κλειστά έως και την Τετάρτη τα σχολεία
Κλειστά θα παραμείνουν τουλάχιστον έως και την Τετάρτη τα σχολεία στην Κεφαλονιά, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος της Κεφαλονιάς, Ευάγγελος Κεκκάτος.
Όπως είπε ο κ.Κεκκάτος θα γίνουν επανέλεγχοι σε όλα τα σχολεία από αρμόδιους μηχανικούς του υπ.Παιδείας.
Σημειώνεται πως τα περισσότερα σχολεία του νησιού επρόκειτο να επαναλειτουργήσουν από σήμερα, αλλά κατόπιν της νέας ισχυρής σεισμικής δόνησης, αποφασίστηκε να αναβληθεί εκ νέου η λειτουργία τους.
Στην Κεφαλονιά αναμένεται να βρεθούν σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Μιχελάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν.Δένδιας ενώ στην Κεφαλονιά θα εγκατασταθεί και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Το σχέδιο «Δευκαλίων» ενεργοποίησε ο υπ. Εθνικής Άμυνας
Την ενεργοποίηση του σχεδίου «Δευκαλίων» για την Κεφαλονιά αποφάσισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σύμφωνα με αυτό, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην ταχεία κινητοποίηση και συντονισμένη χρησιμοποίηση των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας της χώρας, για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά καταστροφές.

(πρώτη ενημέρωση 08:16 3 Φεβρουαρίου)
www.bankingnews.gr





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης