Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στον Πειραιά έφθασαν οι διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Στον Πειραιά έφθασαν οι διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι
Τους υποδέχθηκαν στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα
Στον Πειραιά έφθασαν σήμερα το πρωί οι 16 μετανάστες που διασώθηκαν από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους κοντά στο Φαρμακονήσι και οι οποίοι φιλοξενήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Λέρο.
Ο αρμόδιος εισαγγελέας τούς έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής και τους άφησε ελεύθερους, ενώ τα έξοδα για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των μεταναστών ανέλαβε μη κυβερνητική οργάνωση.
Στο λιμάνι τούς υποδέχθηκαν στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα.
Το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες εντοπίστηκε τη Δευτέρα τα ξημερώματα από σκάφος του λιμενικού, ακινητοποιημένο στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.
Κατά τη ρυμούλκησή του δύο από τους μετανάστες που επέβαιναν στο αλιευτικό έπεσαν στη θάλασσα και οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν απότομα, με αποτέλεσμα το αλιευτικό να αναποδογυρίσει και να βυθιστεί.
Εν τω μεταξύ, χθες, το λιμενικό προχώρησε σε διαψεύσεις μεταναστών οι οποίοι κατήγγειλαν ότι το σκάφος ανατράπηκε ότι το πλωτό του λιμενικού ρυμουλκούσε το αλιευτικό προς τις τουρκικές ακτές.
Σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν διενήργησε ρυμούλκηση προς τα τουρκικά παράλια, αλλά προς το Φαρμακονήσι και ότι αυτό επιβεβαιώνεται και από το στίγμα βύθισης του σκάφους.
Ακόμη, τονιζόταν ότι «η διαδικασία τής ρυμούλκησης προς την πλησιέστερη ελληνική ακτή, επιλέχθηκε ως ο πλέον πρόσφορος τρόπος μεταφοράς των επιβαινόντων αλλοδαπών καθόσον η μετεπιβίβαση αυτών στην ανοιχτή θάλασσα επί του πλωτού καταδιωκτικού σκάφους του Λιμενικού ήταν επισφαλής και επικίνδυνη για την ασφάλεια τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, νότιοι άνεμοι έντασης 5 με 6 μποφόρ και ύψος κύματος 1,5 έως 2 μέτρα».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης