Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιστημονικό και όχι οικονομικό πλαφόν ζητούν οι γιατροί

tags :
Επιστημονικό και όχι οικονομικό πλαφόν ζητούν οι γιατροί
Πρόκειται για αντιεπιστημονικά μέτρα, που προκαλούν καθολική παράλυση της περίθαλψης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Για αντιεπιστημονικά μέτρα, που προκαλούν καθολική παράλυση της περίθαλψης και αδυναμία του ασφαλισμένου να λάβει το απαραίτητο φάρμακό του κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή το πλαφόν που έχει τεθεί στη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Όπως τονίζεται, οι γιατροί δεν είναι αντίθετοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και σε οποιοδήποτε άλλο μέτρο προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού του συστήματος υγείας.
Ο εξορθολογισμός μπορεί να επέλθει, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, μέσα από την εφαρμογή των Θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τη μελέτη, παρακολούθηση και το auditing της κλινικής συνταγογράφησης και την ενσωμάτωση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων στην κλινική πρακτική, σε ένα πλαίσιο Ιατρικής βάσει τεκμηρίωσης.
«Έτσι, μπορούμε να πετύχουμε το «επιστημονικό» πλαφόν στη δαπάνη των κατάλληλων και απαραίτητων εξατομικευμένων φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων ανά ασθενή», τονίζεται.
Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, «το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης περιορίζει τον γιατρό να επιλέξει το ποσοστό των ασθενών που να εξυπηρετήσει ή το ποσοστό των φαρμάκων σε κάθε ασθενή που θα συνταγογραφήσει, αφού η συνολική δαπάνη στο μηνιαίο όριο να ανά γιατρό προβλέπεται σαφώς μικρότερη από τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων».
Προσθέτει δε ότι «πολλοί γιατροί βρίσκονται στο δίλημμα ποιον να πρωτοεξυπηρετήσουν, ενώ σε άλλους ήδη το σύστημα έχει απαγορεύσει την περαιτέρω συνταγογράφηση και τους έχει κλειδώσει απέξω».
Ο ΙΣΑ διερωτάται «την ευθύνη που μένουν ακάλυπτοι οι άρρωστοι, ποιος την έχει; Πόσο ακίνδυνα τρέχει ο άρρωστος από γιατρό σε γιατρό, για να βρει κάποιον γιατρό... που δεν έχει συμπληρώσει το πλαφόν του να πάρει τα φάρμακά του; Και αν δε βρει; Θα τα πληρώσει; Και αν δε μπορεί;
»Για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, των οποίων ορισμένες θεραπείες είναι υψηλού κόστους και συνταγογραφούνται από ορισμένες ειδικότητες; Τι θα γίνουν αυτοί οι ασθενείς όταν οι εν λόγω γιατροί υπερβούν το πλαφόν τους, τη στιγμή που οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στη θεραπεία τους, χωρίς καθυστερήσεις;».
Τονίζεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο στα «κουρέματα» των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Αφού αύξησε τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, αφού έκοψε εξετάσεις, αναλώσιμα, επιδόματα και θεραπείες, αφού έβγαλε από τις αποζημιούμενες λίστες εκατοντάδες φάρμακα, αφού τιμώρησε τους ασθενείς για την επιλογή μη γενόσημων φαρμάκων, μετά από όλα αυτά, τώρα ακόμη και αυτά τα φάρμακα που απέμειναν τα δίνει με το σταγονόμετρο... Είναι ντροπή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης