Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προχειρότητα στον σχεδιασμό παράδοσης των μονάδων υγείας στο ΠΕΔΥ καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ

tags :
Προχειρότητα στον σχεδιασμό παράδοσης των μονάδων υγείας στο ΠΕΔΥ καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ
Ζητά ανασχεδιασμό και οργάνωση εκ νέου τόσο της απογραφής όσο και της παράδοσης-παραλαβής των μονάδων υγείας
Την αντίθεσή του στο προωθούμενο νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλοντας προχειρότητες στον τρόπο με τον οποίο προωθείται η παράδοση και παραλαβή των μονάδων υγείας στο ΠΕΔΥ.  
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ που έχουν αναλάβει την απογραφή του πάσης φύσεως υγειονομικού υλικού δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ όπως σημειώνουν κάποιες είναι υποστελεχωμένες.
Παράλληλα, επισημαίνει τον κίνδυνο να αχρηστευθούν μηχανήματα και φαρμακευτικό υλικό και ζητά τον ανασχεδιασμό και την εκ νέου οργάνωση της απογραφής, αλλά και παράδοσης - παραλαβής των μονάδων υγείας.
Ειδικότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση:
«Σε συνάντηση που είχε το Σωματείο μας με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μπέζα σχετικά με το σχέδιο νόμου «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) και λοιπές διατάξεις» αφού εκφράσαμε την κάθετη αντίθεσή μας στην φιλοσοφία του και την εκτίμησή μας ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, αναδείξαμε πολλά οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την ψήφισή του.
»Ένα εξ αυτών είναι οι ανυπέρβλητες δυσκολίες υλοποίησης της παρ. 8 του άρθρου 21, όπου προβλέπει τη διενέργεια απογραφής του πάσης φύσεως υγειονομικού, φαρμακευτικού και λοιπού αναλώσιμου υλικού των μονάδων υγείας από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα έχουν την πλήρη ευθύνη για τη διαφύλαξη της κινητής και ακίνητης περιουσίας μέχρι την οριστική παράδοσή τους στις οικείες Δ.Υ.Πε.
»Αναδείξαμε την αδυναμία των Περιφερειακών Διευθύνσεων να αναλάβουν αυτό το έργο, διότι αφενός δεν διαθέτουν προσωπικό εξειδικευμένο ώστε να παραλάβουν τον ιατρικό εξοπλισμό, το υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό και αφετέρου πολλές από τις Διευθύνσεις αυτές είναι υποστελεχωμένες. Εκφράσαμε τους προβληματισμούς για την διαδικασία που θα τηρηθεί σε Διευθύνσεις που έχουν ιδιαιτερότητες, π.χ. νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, μεγάλος αριθμός μονάδων για παραλαβή κ.λπ.
»Καταστήσαμε σαφές ότι δεν αρνείται κανείς την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, όμως, με όση καλή διάθεση και αν έχουμε, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι συνάδελφοί μας.
»Ο Υφυπουργός προβληματίστηκε έντονα και μεταξύ άλλων συζητήθηκε η πρόταση να αναλάβουν οι οικείες Δ.Υ.Πε το έργο της παραλαβής και της διαφύλαξης της κινητής και ακίνητης περιουσίας, αφού οι μονάδες υγείας σε ένα μήνα (;;;) θα ενταχθούν στην οργανωτική δομή των Δ.Υ.Πε.
»Με έκπληξη σήμερα διαπιστώνουμε ότι εκδόθηκε έγγραφο από τη Διοίκηση του Οργανισμού, με το οποίο εξουσιοδοτεί τους Προϊσταμένους των μονάδων υγείας να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές, προκειμένου να γίνει καταγραφή του πάσης φύσεως υλικού και παράλληλα με ευθύνη των Προϊσταμένων των Περιφ/κών Δ/νσεων θα συσταθούν αντίστοιχες τριμελείς επιτροπές παραλαβής του υλικού μέχρι σήμερα (20/1/2014). Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το έργο των Επιτροπών θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Βουλή (;;;;).
»Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο.
»Πανελλαδικά στις 47 Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας, 54 Τοπικές Μονάδες Υγείας και 240 τοπικά ιατρεία, ιατρεία κ.λπ. υπηρεσίες, το πάσης φύσεως υλικό (αναλώσιμο - υγειονομικό - πάγιος εξοπλισμός) είναι τεράστιας αξίας, το οποίο έχουν ακριβοπληρώσει οι ασφαλισμένοι με τις εισφορές τους. Υπάρχουν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα που χρειάζονται συντήρηση, υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό και τα οποία κινδυνεύουν να αχρηστευτούν μέσα στον ένα μήνα (;;;) που θα παραμείνουν κλειστές οι Μονάδες Υγείας. Είναι αδύνατον το διοικητικό προσωπικό και οι Διευθυντές των Περιφερειακών Διευθύνσεων να μπορέσουν να παραλάβουν και να διαφυλάξουν την κινητή και ακίνητη περιουσία.
»Καλούμε την Πολιτική Ηγεσία να δείξει περισσότερο σεβασμό στην περιουσία των ασφαλισμένων, να σχεδιάσει και να οργανώσει από την αρχή την διαδικασία απογραφής, παράδοσης και παραλαβής των μονάδων υγείας.
»Δεν θα επιτρέψουμε, στους περίεργους καιρούς που διανύουμε, να μετατοπίσουν στους συναδέλφους μας τις ευθύνες των πολιτικών τους αποφάσεων».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης