Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΑΠΘ - Αγωγή κατά της ΕΠΥ για αθέτηση όρων σύμβασης

tags :
ΑΠΘ - Αγωγή κατά της ΕΠΥ για αθέτηση όρων σύμβασης
Η ΕΠΥ είναι ο κεντρικός φορέας διοίκησης των προμηθειών υγείας

Αγωγή σε βάρος της Επιτροπής προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) κατατέθηκε, από την επιτροπή Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για αθέτηση των όρων μιας σύμβασης, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του ο καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας.
Τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου του 2011, μελέτη αναδείκνυε τις πανάκριβες τιμές στα ορθοπεδικά υλικά, που ήταν αναρτημένες στο παρατηρητήριο τιμών της ΕΠΥ. Οι τιμές αυτές, ήταν υπερπολλαπλάσιες από εκείνες της αγοράς ίδιων προϊόντων παραγομένων σε παλαιά κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ανέδειξε το πρόβλημα, προσκλήθηκε, μετά από εντολή του τότε υπουργού Υγείας, να προτείνει άμεσα λύσεις έτσι ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του τρόπου λειτουργίας της ΕΠΥ, τόσο στο Παρατηρητήριο τιμών όσο και σε άλλους συναφείς με τις προμήθειες υγείας χώρους αρμοδιότητας της ΕΠΥ.
Όμως, από τον Μάιο του 2011 και παρά τις πιέσεις ορισμένων μελών (μιας μειοψηφίας) του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΥ υπέρ της γρήγορης έναρξης της μελέτης, τα συμβαλλόμενα μέρη κατέληξαν σε μια πρόταση συνεργασίας (μέσω μιας σύμβασης έργου) στα μέσα του Οκτωβρίου. Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της έρευνας, η ολοκλήρωσή της μελέτης έλαβε χώρα στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2011.
Μετά από οκτώ μήνες -στις 23 Αυγούστου 2012- από την ημέρα κατάθεσης και του τελευταίου μέρους της έρευνας, ταχυδρομήθηκε το εν λόγω πόρισμα στους μελετητές. Αυτό, απέρριπτε τις λύσεις της μελέτης στο σύνολό τους. Το ΔΣ της ΕΠΥ με μια ισχνή πλειοψηφία των μελών του, αποδέχθηκε το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης. Οι μελετητές, όμως, δεν κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους για το εν λόγω πόρισμα πριν την κατάθεσή του στο ΔΣ της ΕΠΥ.
Κατά τα τέλη του 2013, η επείγουσα μελέτη που στην ουσία άρχισε τον Μάιο του 2011 ακόμη συζητιόταν. Έτσι η νομική υπηρεσία της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ κατάθεσε αγωγή κατά της ΕΠΥ (με κοινοποίηση στον Υπ. Υγείας) με θέμα την κατάφορη παραβίαση των όρων της σύμβασης μιας επείγουσας μελέτης που ολοκληρώθηκε σε 50 περίπου ημέρες και ουδέποτε έληξε ο κύκλος της τελικής αποδοχής ή της απόρριψής της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης