Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε έξαρση η εποχική γρίπη στην Ελλάδα από τις αρχές του 2014

Σε έξαρση η εποχική γρίπη στην Ελλάδα από τις αρχές του 2014
Ευρεία σύσκεψη στο υπ.Υγείας για τους τρόπους αντιμετώπισης της

Η διαπίστωση ότι η δραστηριότητα της εποχής γρίπης άρχισε να αυξάνεται στην Ελλάδα από την πρώτη εβδομάδα του 2014 και η εκτίμηση των επιστημόνων ότι αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες απασχόλησε την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας.
Έως σήμερα 14 σοβαρά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), από τα οποία πέντε συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε θάνατοι.
Όλα τα περιστατικά αφορούν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη τύπου Α που καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα δεν είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.
Στη σημερινή σύσκεψη των αρμόδιων φορέων δημόσιας υγείας, που συγκάλεσε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή και στην οποία συμμετείχαν εκπροσώποι του υπουργείου Υγείας, του ΕΚΕΠΥ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, συζητήθηκαν όλες οι δράσεις που θα ακολουθηθούν, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τον έλεγχο και την πρόληψη της γρίπης.
Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής, η έγκαιρη χρήση (το πρώτο 48ωρο) των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τα πρώτα συμπτώματα και ο εμβολιασμός
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, όμως, ορισμένοι, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες, πάντως, μπορεί να εμφανιστούν και σε ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος (π.χ. ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή και πτώση της άμυνας του οργανισμού - περισσότερες πληροφορίες στο www.keelpno.gr).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει, όπως κάθε χρόνο, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης