Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας μετατρέπεται ο ΕΟΠΠΥ

Σε Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας μετατρέπεται ο ΕΟΠΠΥ
Κομβικός θα είναι ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας
Τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης, το οποίο θα λάβει την τελική του μορφή έως το τέλος Ιανουαρίου, με την ολοκλήρωση της μετακίνησης υγειονομικού, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ στις κατά τόπους υγειονομικές περιφέρειες.
Το ΠΕΔΥ θα αποτελεί την υγειονομική «ομπρέλα» των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας με καθολική πρόσβαση όλων στις δομές του.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο φορέας θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από το ΕΣΥ ή τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας και θα τις παρέχει στους ασφαλισμένους.
Οι σχετικές αλλαγές περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Βασικό κορμό του ΠΕΔΥ θα αποτελέσουν αρχικώς τα Kέντρα Υγειας και τα Πολυιατρεία, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star και πρόσθεσε ότι «ο οικογενειακός γιατρός θα είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος να εξετάζει τους ασφαλισμένους στα αστικά κέντρα, κάτι ανάλογο με τον αγροτικό γιατρό της περιφέρειας. Θα παρακολουθεί συγκεκριμένο αριθμό πολιτών/ασφαλισμένων ανά περιοχή και θα χρεωθεί με τον ηλεκτρονικό τους φάκελο».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θα χρειαστούν περί τις 3.000 οικογενειακοί γιατροί, οι οποίοι όπως τόνισε θα προέλθουν είτε από τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, είτε από τα Κέντρα Υγείας, είτε θα είναι ιδιώτες που θα συμβληθούν με τον νέο φορέα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι κάνεις γιατρός δεν θα χάσει τη θέση του, τόνισε όμως ότι θα πρέπει να επιλέξει εάν επιθυμεί να εργαστεί με ωράριο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΠΕΔΥ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης