Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Μαύρη τρύπα» 8,5 εκατ. ευρώ στον ΟΚΑΝΑ

tags :
«Μαύρη τρύπα» 8,5 εκατ. ευρώ στον ΟΚΑΝΑ
(upd 2) Η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή, κατήγγειλε την πρόεδρο του Οργανισμού ότι χρησιμοποιούσε τους τοξικομανείς σαν πειραματόζωα
Για «μαύρη τρύπα» 8,5 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ έκανε λόγο η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα. Μάλιστα, κατήγγειλε την πρόεδρο του Οργανισμού, Μένη Μαλλιώρη, ότι χρησιμοποιούσε τους τοξικομανείς σαν πειραματόζωα, χορηγώντας τους χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού, γενόσημο φάρμακο το  οποίο δεν είχε λάβει την έγκριση ούτε του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ούτετης αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. Πρόσθεσε δε ότι με απευθείας ανάθεση  χορηγούσε τα φάρμακα στους ασθενείς με διαφορετικό τρόπο από ό,τι προέβλεπαν οι οδηγίες χρήσης τους.
Νωρίτερα, η κ. Μακρή σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε αναφέρει ότι έχουν διαπιστωθεί «σοβαρές παρατυπίες ύψους εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΚΑΝΑ», σημειώνοντας ότι συνάντησε «εξαιρετική δυσκολία» στο να ολοκληρώσει τον έλεγχο. «Φοβούμαι ότι ενδεχομένως θα χαθούν στοιχεία και σε κάθε περίπτωση θέλω στο διάστημα που είμαι υφυπουργός, μια υπόθεση που άρχισε από το 2009 και συνεχίζεται, να περαιωθεί», επισήμανε.
Αναφερόμενη στο είδος των παρατυπιών τόνισε ότι «αναφέρονται σε κέντρα πρόληψης και σε χρήματα που προορίζονταν για αυτά, όπως και σε σύμβαση που έχει γίνει με το ΚΕΛΠΝΟ και ευτυχώς, το ΚΕΛΠΝΟ την κατήγγειλε έγκαιρα και τα χρήματα αναζητώνται. Οι παρατυπίες αναφέρονται επίσης και στη χορήγηση φαρμάκων με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
Η υφυπουργός Υγείας επισήμανε, ωστόσο,  ότι «κανένας δεν πρέπει να ανησυχεί για την τύχη του ΟΚΑΝΑ. Θα ενισχυθεί, είναι μέλημα και φροντίδα μου να αξιοποιηθεί περαιτέρω και έχω την αίσθηση ότι η σωστή διαχείριση των οικονομικών θα αποδώσει περισσότερα».
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Υγείας είχε επισημάνει την έλλειψη παραστατικών για περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ που έχουν δαπανηθεί στον ΟΚΑΝΑ. Μάλιστα, είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι, ύστερα από ελέγχους που έγιναν στον Οργανισμό, «κάθε νέο έγγραφο είχε και διαφορετικό νούμερο. Τα νούμερα κυμαίνονται από 1,8 εκατ. ευρώ έως και τα 5,5 εκατ. ευρώ. Μού δόθηκε απάντηση για προσωπικό εσωτερικό δανεισμό κάτι που απαγορεύεται».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, την παραίτηση της οποίας έχει ζητήσει από χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατήγγειλε με δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ ότι η υφυπουργός Υγείας τής έδωσε εγγράφως εντολή για απευθείας ανάθεση φαρμακευτικού προϊόντος. «Από τον Αύγουστο βγήκε δεύτερο γενόσημο στην Ελλάδα και έπρεπε να γίνει διαγωνισμός. Παρενέβη η κ. Μακρή ζητώντας μου εγγράφως να συνεχίζω την προμήθεια από την εταιρεία που προμηθευόμουν το σκεύασμα από το 2008 μονοπωλιακά. Ο υπουργός μού είπε ότι καλώς κάνω και κάνω διαγωνισμό», επισήμανε η κ. Μαλλιώρη.
Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ πρόσθεσε, μάλιστα, ότι παρέλαβε τον Οργανισμό με χρέος ύψους 37,5 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη διοίκηση με υπερκοστολογήσεις έργων. «Με τον οργανισμό υπάρχει αντιπαράθεση της υπουργού όχι με μένα προσωπικά» τόνισε και πρόσθεσε ότι χθες το βράδυ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης