Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις τελευταίες εξελίξεις στα Στενά του Hormuz, στην πορεία των τιμών του πετρελαίου και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων
(upd20) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 2.691 μονάδες, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με στηρίξεις από τα μη τραπεζικά blue chips, ενώ και οι τράπεζες ενισχύθηκαν, με Alpha Bank +2,72% μετά τις αρχικές ήπιες ανοδικές κινήσεις.
Οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενισχυμένες και από τα πακέτα.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η Jumbo +4,15% μετά την ανακοίνωση της έκτακτης χρηματικής διανομή 1 ευρώ ανά μετοχή. Στους 8 μήνες οι πωλήσεις του ομίλου έχουν αύξηση 5,8% και κινούνται πάνω από το στόχο της διοίκησης, ωστόσο δεν αλλάζει εκτίμηση. Σημειώνεται ότι έχει ήδη διανείμει 1,20 ευρώ ανά μετοχή μέσα στο έτος.
Εντυπωσιακή άνοδο +6,88%, από +9,39% υψηλό ενδοσυνεδριακό, μετά από 5 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (-6,79%), κατέγραψε η μετοχή της Lamda με υψηλό όγκο. Να σημειωθεί πως η αγορά περιμένει τις εξελίξεις αναφορικά με τη συμφωνία με την ΙΟΝ, όπου η εταιρεία έχει πει πως δεν έχει κλείσει ακόμα και πως υπήρχαν κάποια θέματα, ενώ εξέταζε εναλλακτικές.
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα Στενά του Hormuz, στην πορεία των τιμών του πετρελαίου και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.
Σήμερα 3/9 οι τιμές του πετρελαίου μετά την αρχική υποχώρηση, επέστρεψαν ανοδικά, με το Brent στα 96,25 δολάρια το βαρέλι με άνοδο +0,65% και το αμερικάνικο αργό (WTI) στο +0,95% στα 91,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ αποκλιμάκωση καταγράφεται στα κρατικά ομόλογα, μετά το τελευταίο sell off..
Επιπλέον, οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στις επενδυτικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις, ο Donald Trump και κορυφαίοι συνεργάτες του εξετάζουν την αποκλιμάκωση και ενδεχομένως τον τερματισμό του πολέμου με το Ιράν, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Wall Street Journal και Reuters. Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται σε προσωρινή παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, ώστε να περιοριστεί το πολιτικό κόστος για τους Ρεπουμπλικάνους.
Παράλληλα, η Ουάσιγκτον εξετάζει την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης και των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, αντί για νέα στρατιωτική κλιμάκωση. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη οριστικό τέλος της αντιπαράθεσης, καθώς η πιο επιθετική πολιτική θα μπορούσε να επανέλθει μετά τις εκλογές.
Παράλληλα στο Ουκρανικό μέτωπο, συνεχίζονται οι σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, με νέες εκρήξεις να καταγράφονται σε Κίεβο, Sumy, Kharkiv και άλλες περιοχές. Παράλληλα, η Μόσχα σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Δύση, ενώ στο μέτωπο οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να σημειώνουν σημαντικά κέρδη σε πολλαπλές κατευθύνσεις, εντείνοντας την πίεση στον Ουκρανικό στρατό.
Στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Alpha Bank +2,72% και ακολούθησαν Εθνική +2,39%, Πειραιώς +1,95% και Εurobank +1,90%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Lamda +6,88%, Viohalco +6,2%, Jumbo +4,15%, Cenergy +3,68%, Motor Oil +2,95%...ενώ υποχώρησαν ΕΛΠΕ -1,52%, ΔΑΑ -0,48% και ΕΥΔΑΠ -0,16%.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου όπου θα λάβει χώρα το rebalancing Stoxx και FTSE Russell και από τηη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου η ελληνική αγορά θα είναι ανεπτυγμένη από αναδυόμενη..
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του οίκου Stoxx, οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα, Τράπεζας Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ και Metlen θα ενταχθούν στον Stoxx Europe 600 .
Υπενθυμίζεται πως την ίδια μέρα θα γίνει και το rebalancing των δεικτών FTSE Russell, καθώς και αυτός ο οίκος μας αναβαθμίζει σε ανεπτυγμένη αγορά την ίδια μέρα.
Σημειώνεται πως η αναβάθμιση από την Stoxx, θεωρείται από ξένους αναλυτές εξαιρετικά σημαντική καθώς εκτιμάται ότι θα φέρει εισροές 900 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά και στις μετοχές, που περιλαμβάνονται στους δείκτες.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι ετυμηγορίες των Οίκων αξιολόγησης,
Αύριο 4 Σεπτεμβρίου 2026 η DBRS Morningstar ανοίγει τον δεύτερο γύρο αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία. Σημειώνεται ότι στις 6/3/2026 ο καναδικός οίκος DBRS διατήρησε σε BBB τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χωρίς να μεταβάλει στις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend),
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 18η Σεπτεμβρίου καθώς θα έχουμε διπλή αξιολόγηση την ίδια ημέρα από Moody’s και Scope Ratings..Η αυλαία πέφτει στις 23 Οκτωβρίου με την Standard & Poor's και στις 6 Νοεμβρίου με τη Fitch.
Το ενδιαφέρον και στις κρίσιμες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια. Τα τελευταία στοιχεία πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στο 3,3% τον Αύγουστο από 2,9% τον Ιούλιο, επιβεβαιώνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν επίμονες.
Οι traders αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ακόμη και στην επόμενη συνεδρίαση της 9-10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Ομοίως, οι επενδυτές προετοιμάζονται για αύξηση επιτοκίων και από την Fed στις 16/9 μετά τις επιθετικές (hawkish) δηλώσεις του προέδρου της Fed, Kevin Warsh, την περασμένη εβδομάδα.
Στο εσωτερικό, η προσοχή στρέφεται και στο πολιτικό μέτωπο, με την προσοχή στην Θεσσαλονίκη και την ΔΕΘ καθώς το Σάββατο 5/9 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το οικονομικό πακέτο του προσεχούς έτους αλλά και τα πολιτικά σχέδια της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία.
Το ενδιαφέρον στα αποτελέσματα Α΄εξαμήνου
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αποτελέσματα α΄εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών.
Η θετική δυναμική των πωλήσεων της Jumbo που καταγράφηκε τον Ιούλιο, διατηρήθηκε και τον Αύγουστο του 2026, με τις πωλήσεις του Ομίλου να αυξάνονται κατά +9% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου–Αυγούστου 2026, οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά +5,8% περίπου ξεπερνώντας τον ετήσιο στόχο αύξησης +5% που έχει θέσει η Διοίκηση για το σύνολο της χρήσης. Η Διοίκηση, ωστόσο, διατηρεί την εκτίμησή της για αύξηση πωλήσεων κατά +5% περίπου το 2026 και καθαρά κέρδη μεταξύ €310 και €320 εκατ., δεδομένης της βαρύτητας του τελευταίου τετραμήνου στον ετήσιο κύκλο εργασιών και της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το διεθνές περιβάλλον.
Η ισχυρή χρηματοοικονομική θέση και η υψηλή ρευστότητα του Ομίλου επιτρέπουν στη Διοίκηση να συνεχίζει την πολιτική επιβράβευσης των μετόχων. Στο πλαίσιο αυτό, σε προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ θα προταθεί η καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής ύψους €1,00 ανά μετοχή, εφόσον η σχετική πρόταση εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι το 2026 και μέχρι σήμερα η Jumbo έχει ήδη διανέμει στους μετόχους EUR 161,2 εκατ. ή 1,20 EUR/μετοχή.
Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε ο Όμιλος Quest κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, με τα βασικά οικονομικά μεγέθη να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 750 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 52,9 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 39,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 28 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, το ποσό διαμορφώθηκε σε 25,5 εκατ. ευρώ.
Σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2025, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 9,8%, τα EBITDA κατά 11,2%, τα κέρδη προ φόρων κατά 19,2%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σημείωσαν άνοδο 25,
Ισχυρό ήταν το Α΄ εξάμηνο και για την IDEAL Holdings, με την εξαγορά της OHA να έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ηεταιρεία καταγράφει ισχυρή λειτουργική και οικονομική επίδοση.
Αναλυτικά οι πωλήσεις ανήλθαν σε €274,6 εκατ., αυξημένες κατά 27%, τα συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν σε €28,8 εκατ., αυξημένα κατά 10% και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €13,4 εκατ., αυξημένα κατά 18%.Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους €0,85 ανά μετοχή κατά τη διάρκεια του Α΄ εξαμήνου.
Μείωση παρουσίασαν οι πωλήσεις και η κερδοφορία του Ομίλου Πέτρος Πετρόπουλος κατά το Α' εξάμηνο του 2026, ενώ θετική εικόνα καταγράφεται στη χρηματοοικονομική του θέση, με παράλληλη ενίσχυση της καθαρής θέσης και αποκλιμάκωση του καθαρού τραπεζικού δανεισμού. Ειδικότερα, οι πωλήσεις του Ομίλου για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2026 διαμορφώθηκαν στα 94,9 εκατ. ευρώ, έναντι 117,8 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 7,03 εκατ. ευρώ, έναντι 9,30 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Ωστόσο, ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε στις 30,9 εκατ. ευρώ, έναντι 32,7 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2025, καταγράφοντας μείωση.
Παράλληλα, η καθαρή θέση ενισχύθηκε στα 65,3 εκατ. ευρώ, από 63,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2025, ενώ ο δείκτης φερεγγυότητας διαμορφώθηκε στο 44,4%.
Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου όλες οι εισηγμένες εταιτείες .
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,38% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,66%.
Περί τις 16:30, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank +2%...αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με Lamda +8%, Viohalco +6%, Jumbo +5%, Motor Oil +3%...και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,73% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +1,92%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,62% στις 2.691 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.694,48 μονάδες και χαμηλό τις 2.658,63 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών ενισχύθηκε από τα πακέτα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 290,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 34,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 35,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 34,76 εκατ. ευρώ και όγκου 3,16 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αναλυτικά, η Πειραιώς διακίνησε 630 χιλ. τεμάχια αξίας 6,5 εκατ. ευρώ, η Eurobank 1,16 εκατ. τεμάχια αξίας 5,41 εκατ. ευρώ, η Εθνική 119,2 χιλ. τεμάχια αξίας 2,04 εκατ. ευρώ και η CrediaBank 400 χιλ. τεμάχια αξίας 400 χιλ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 712,6 χιλ. τεμάχια αξίας 17,12 εκατ. ευρώ, η Allwyn 68 χιλ. τεμάχια αξίας 902 χιλ. ευρώ και η ΓΕΚ Τέρνα 25,74 χιλ. τεμάχια αξίας 1,15 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.691 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 2.700 και ακολουθούν οι 2.720, οι 2.750 και οι 2.800 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 2.600 και τις 2.585 μονάδες και ακολουθούν οι 2.500, οι 2.470, οι 2.420, οι 2.400, οι 2.327 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 2.306 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 3.187 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη αντίσταση των 3.150 μονάδων και ακολουθούν οι 3.200 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 3.000 μονάδες και ακολουθούν οι 2.950, οι 2.900, οι 2.850, οι 2.720, οι 2.650, οι 2.635 μονάδες o εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 2.625 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Aποκλιμάκωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -13 μ.β.
Αποκλιμάκωση καταγράφεται στα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά το sell off των τελευταίων ημερών, απόρροια των νέων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή οι οποίες ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου και ενίσχυσαν τις ανησυχίες για αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, καθώς και οι επιθετικές (hawkish) δηλώσεις του προέδρου της Fed, Kevin Warsh, την περασμένη εβδομάδα, ώθησαν τους επενδυτές να προετοιμαστούν για αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Οι traders αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ακόμη και στην επόμενη συνεδρίαση στις 9-10 Σεπτεμβρίου.
Στα παραπάνω συνηγορούν και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, όπου o πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 3,3% τον Αύγουστο από 2,9% τον Ιούλιο.
Ακολουθεί στις 16/9 η συνεδρίαση της Fed.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,03% και το 10ετές ιταλικό 4,16% με το μεταξύ τους spread στις -13 μονάδες βάσης.
Αγορές καταγράφονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,74% και το 2ετές στο 4,32%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το 2025 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου. Όπως είχε γράψει το Bankingnews, η βασική αιτία της αναβάθμισης θα είναι ξεκάθαρα η τραπεζική σταθερότητα και ανάπτυξη, οι τράπεζες έχουν καταστεί πόλος σταθερότητας.
Για το 2026, ο πρώτος κύκλος των αξιολογήσεων άνοιξε την Παρασκευή 6 Μαρτίου με τον καναδικό οίκο DBRS να διατηρεί σε BBB τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, όπως αναμενόταν, χωρίς να μεταβάλει στις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend), αμετάβλητη ήταν η αξιολόγηση από την Moody’s στις 13/3 η οποία διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο επίπεδο Baa3, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ομοίως και η γερμανική Scope διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση την Παρασκευή 20/3.
Στάση αναμονής κράτησε ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s στις 24/4, με τη βαθμολογία του να παραμένει σε «ΒΒΒ» με σταθερές προοπτικές.
Eν τω μεταξύ και η Fitch Ratings, στις 8/5/2026 διατήρησε σε ΒΒΒ την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Ο δεύτερος γύρος των αξιολογήσεων ξεκινά αύριο 4 Σεπτεμβρίου, και πάλι με την DBRS, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 18η Σεπτεμβρίου καθώς θα έχουμε διπλή αξιολόγηση την ίδια ημέρα από Moody’s και Scope.
Η αυλαία πέφτει στις 23 Οκτωβρίου με την S&P και στις 6 Νοεμβρίου με τη Fitch.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το ελληνικό χρέος από 353 δισεκ. το 2019 εκτινάχθηκε στα 400,5 δισεκ. το 2026 με υψηλό 406 δισεκ. ευρώ στο μεσοδιάστημα. Γιατί το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος δεν μειώνεται;
«Η Ελλάδα έχει συνάψει δάνεια με αγγλικό δίκαιο 216 δισεκ. ευρώ και αυτά σε βάθος 44 ετών περίπου πρέπει να αποπληρωθούν και αντικατασταθούν με κρατικά ομόλογα δηλαδή θα τα χρηματοδοτήσουν οι αγορές, οι τράπεζες και διεθνή επενδυτικά funds.
Λόγω αυτής της πραγματικότητας το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να μειωθεί επί της ουσίας και ένα λογικό χρέος θα ήταν 200 δισεκ. και όχι 400 δισεκ. αλλά λόγω μιας δυσμενούς πραγματικότητας η Ελλάδα θα παραμείνει σε ομηρία.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 38 δισεκ. εκ των οποίων 24,5 δισεκ. αφορούν κεφαλαιακό μαξιλάρι για το χρέος προς τον ESM και τον EFSF… δηλαδή τους θεσμούς που δημιουργήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα την εποχή των Μνημονίων.
Οπότε το καθαρό ταμείο του κράτους είναι 13,5 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο τα συνολικά Ταμειακά Διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης φθάνουν τα 45 δισεκ. με διασταλτική ερμηνεία οπότε το καθαρό ταμείο (μείον τα 24,5 δισεκ. για το χρέος) διαμορφώνεται στα 20,5 δισεκ. ευρώ… ωστόσο όπως θα δούμε αυτό το υψηλό ταμείο συνδέεται με τα repos τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό.
Να τονίσουμε ότι η Ελλάδα σήμερα μετά τις αποπληρωμές χρωστάει στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης περίπου 216 δισεκ. ευρώ και τα 24,5 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι υπάρχει για να προστατεύει τα 216 δισεκ. ευρώ και όχι το συνολικό χρέος κατ΄ ουσία.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει το δημόσιο της χρέος το οποίο φθάνει στα 400 δισεκ. καθώς από τη μια η Ελλάδα αποπληρώνει τα δάνεια στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης, πριν λίγα χρόνια ήταν 264 δισεκ. και σήμερα είναι 216 δισεκ. ευρώ και από την άλλη για να συντηρήσει τον κυβερνητικό μηχανισμό κρατάει υψηλά τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό ή repos ή βραχυχρόνιο δανεισμό στα 59 δισεκ. ευρώ.
Από την μια έχουμε υποχρέωση πληρωμών στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης και από την άλλη η Ελλάδα συντηρεί ακραία υψηλό ενδοκυβερνητικό δανεισμό ή repos.
Τα repos των 59 δισεκ. συντηρούν ουσιαστικά το κρατικό σύστημα της χώρας χωρίς αυτά η Ελλάδα θα ήταν νεκρή οικονομία κατά μια έννοια…
Έτσι λοιπόν εξηγείται γιατί το Ελληνικό Κρατικό Χρέος παραμένει κολλημένο στα 400 δισεκ. και δεν θα ξεκολλήσει όσο χρωστάμε στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές μέσω ομολόγων και εντόκων γενικά έχουμε δανειστεί 108 δισεκ. για να καλύψει ευρύτερες ανάγκες του κράτους και μαζί με τα repos δημιουργείται ένα σκηνικό ομηρίας.
Εάν λοιπόν θέλουμε να εξηγήσουμε γιατί το Ελληνικό Χρέος είναι κολλημένο στα 400,5 δισ. η απάντηση είναι απλή η ομηρία στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης και η ομηρία στα repos έχουν εγκλωβίσει την Ελλάδα…
Συντελείται μια πρωτοφανή αναδιάρθρωση όσο θα μειώνονται τα δάνεια από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης αυτά τα 216 δισεκ. τόσο θα αυξάνεται ο δανεισμός από τις αγορές τα 108 δισεκ. σήμερα…
Αυτή η εικόνα δεν θα αλλάξει έως το 2035… οπότε για πολλά χρόνια ακόμη θα έχουμε στάσιμο χρέος.
Υπό αυτή την έννοια, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα αφορά μια περιορισμένη αλλά κρίσιμη αγορά τίτλων, και όχι το σύνολο του δημόσιου χρέους. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν επαναλαμβάνουν τα σφάλματα της περιόδου 2008–2009, καθώς το ρίσκο που αναλαμβάνουν σήμερα είναι σαφώς περιορισμένο, δεδομένης της θεσμικής δομής και των μακρών λήξεων του ελληνικού χρέους.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση σήμερα 3/9 οι ασιατικές αγορές με την ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Tehran να παραμένει στο προσκήνιο, με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν τις εχθροπραξίες.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να είχε πλήξει συγκεκριμένες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πόλεις εάν δεν είχε ανακοπεί.
Οι επενδυτές αξιολόγησαν τα τελευταία στοιχεία PMI από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, αλλά και τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Αυστραλίας.
Αναλυτικά, σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε ο κλάδος των υπηρεσιών στην Κίνα τον Αύγουστο, με τον δεικτη RatingDog China General Services Business Activity Index να διαμορφώνεται στις 51,4 μονάδες, από 50,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 52,1 μονάδες τον Αύγουστο, από 50,8 μονάδες τον Ιούλιο.
Ανθεκτικότητα εμφάνισε και ο ιαπωνικός κλάδος υπηρεσιών τον Αύγουστο, ξεπερνώντας μάλιστα τις προσδοκίες των επενδυτών, με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη Japan Services Business Activity Index να αυξάνεται στις 52,5 μονάδες, από 51,2 μονάδες τον Ιούλιο.
Ο δείκτης παρέμεινε έτσι πάνω από το όριο των 50 μονάδων, υποδηλώνοντας συνέχιση της ανάπτυξης στον κλάδο των υπηρεσιών.
Σε θετικό έδαφος παρέμεινε και ο κλάδος υπηρεσιών της Αυστραλίας τον Αύγουστο, με τον βασικό δείκτη να διατηρείται πάνω από το όριο των 50 μονάδων.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος S&P Global Australia Services PMI Business Activity Index διαμορφώθηκε στις 53,2 μονάδες, έναντι 53,6 μονάδων τον Ιούλιο.
Ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 52,7 μονάδες, από 53,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Παρά τη μικρή επιβράδυνση, τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αναλυτικά, o δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,18%, ο δείκτης Shanghai στη Κίνα στο +0,02%, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στο -0,67%, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα στο+0,26% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία +0,46%.
Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ιρανικό, με τις τιμές πετρελαίου να ενισχύονται εκ νέου μετά τις αρχικές απώλειες, ενώ αποκλιμάκωση σημειώνεται στα κρατικά ομόλογα μετά το τελευταίο sell off.
Οι τιμές του πετρελαίου μετά την αρχική υποχώρηση, επέστρεψαν ανοδικά, με το Brent στα 96,25 δολάρια το βαρέλι με άνοδο +0,65% και το αμερικάνικο αργό (WTI) στο +0,95% στα 91,85 δολάρια το βαρέλι.
Απώλειες -1,15% καταγράφονται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό συμβόλαιο TTF Σεπτεμβρίου στα 72,85 ευρώ.
Στα νέα οικονομικά δεδομένα, οι τιμές των παραγωγών στην Ευρωζώνη και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 1,6% και 1,4% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, αντίστοιχα. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης κατέγραψε ανάπτυξη 5,8% στη ζώνη του ευρώ και αύξηση 5,6% στην ΕΕ.
Στασιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης καταγράφεται τον Αύγουστο, με τον σύνθετο Δείκτη Προμηθευτικών Διευθυντών (PMI) να προσγειώνεται στα 52, αμετάβλητη από το νούμερο του Ιουλίου, ενώ η Λειτουργική Δραστηριότητα Υπηρεσιών PMI ανήλθε σε 51,6 τον Αύγουστο, από 51,7 που καταγράφηκε τον Ιούλιο και σημείωσε χαμηλό δύο μηνών.
Η γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώνεται τον Αύγουστο, με τον δείκτη Composite Purchasing Manager' Index (PMI) Output Index, ο οποίος συνδυάζει τις υπηρεσίες και τις κατασκευές, αυξήθηκε από το 51,3 του Ιουλίου στο υψηλό πέντε μηνών του 51,8. Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI μειώθηκε από 49,8 τον προηγούμενο μήνα σε 49,7, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτιώνεται τον Αύγουστο, με τον Δείκτη Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI στα 52,5, ελαφρώς αυξημένο από το ποσοστό του Ιουλίου των 52,1. Ο δείκτης PMI Composite Output Index παρέμεινε επίσης πάνω από το ουδέτερο όριο των 50,0, ανεβαίνοντας από το 52,2 του Ιουλίου σε 52,5 τον Αύγουστο.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ελβετίας ανήλθε στο 0,8% τον Αύγουστο, αυξημένος από το 0,4% του Ιουλίου, ενώ το Ελβετικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε 1,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε σημαντικά τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας ωστόσο οριακά καλύτερη επίδοση από εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε στα 88,8 δισ. δολάρια, από 73,3 δισ. δολάρια τον Ιούνιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2025.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση του ελλείμματος, στα 90 δισ. δολάρια.
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας παρέμεινε την τελευταία εβδομάδα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, καθώς διαμορφώθηκε στις 206.000 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν ελαφρώς, εξακολουθούν ωστόσο να βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, παραμένοντας κάτω από το λεγόμενο «όριο Μαζινό» των 1,8 εκατομμυρίων.
Ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι +0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,85%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P 500 στο +0,40%, ο Nasdaq στο +0,75% και το ETF GREC στο +1,89% ( 85,93 δολ.).
Άνοδος στις τράπεζες, με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Bank +3% στο υψηλό της ημέρας
Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει με κέρδη πλησίον του +3% με ικανοποιητικές συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 17,3750 ευρώ, με άνοδο +2,39%, με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 15,89 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 4,75 ευρώ, με άνοδο +2,72% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 10,72 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 10,45 ευρώ, με άνοδο +1,95% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 12,92 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 4,6670 ευρώ, με άνοδο +1,9% με όγκο 8,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 16,82 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 10,37 ευρώ, με πτώση -0,10% και όγκο 343 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,52 δισεκ. ευρώ.
Η Crediabank έκλεισε στα 0,9970 ευρώ, με άνοδο +0,50% και όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση στα 1,99 δισεκ. ευρώ.
Η Optima έκλεισε στα 11,90 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 131 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,95 ευρώ, με άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση 297 εκατ. ευρώ.
Σημαντικά κέρδη στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο Lamda +7%, Jumbo +4%
Με σημαντική άνοδο έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda +6,88%, Viohalco +6,2%, Jumbo +4,15%, Cenergy +3,68%, Motor Oil +2,95%...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν ΕΛΠΕ -1,52%, ΔΑΑ -0,48% και ΕΥΔΑΠ -0,16%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 53,30 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση στα 19,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 24,20 ευρώ, με άνοδο +1,68% και αποτίμηση 14,46 δισ. ευρώ, στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η Allwyn (ΟΠΑΠ) έκλεισε στα 13,1550 ευρώ, με άνοδο +0,42% και αποτίμηση 10,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 19,80 ευρώ, με άνοδο +0,76% και αποτίμηση 7,8 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των εφαλαιοποιήσεων.
Η μετοχή της Μotor Oil έκλεισε στα 62,80 ευρώ, με άνοδο +2,95% και κεφαλαιοποίηση 6,96 δισ. ευρώ.
Η Metlen έκλεισε στα 48,38 ευρώ, με άνοδο +1,81% και κεφαλαιοποίηση 6,94 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 44,64 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 5,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 4,77 δισ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 17,48 ευρώ, με άνοδο +6,2% και κεφαλαιοποίηση στα 4,53 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 53,95 ευρώ, με άνοδο +2,27% και κεφαλαιοποίηση 4,23 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,62 ευρώ, με άνοδο +4,15% και κεφαλαιοποίηση 3,58 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 10,30 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 2,70 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 12,20 ευρώ, με πτώση -0,16% και κεφαλαιοποίηση 1,3 δισ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,53 ευρώ, με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση 111 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με τη Γερμανία στις 69 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 3/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,03% και το 10ετές ιταλικό 4,16% με το μεταξύ τους spread στις -13 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 69 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 30 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,30% ή 300 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -13 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας βρίσκεται στις 36 μονάδες βάσης.
Αγορές στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Αγορές καταγράφονται σήμερα 3/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 3 Σεπτεμβρίου του 2026 στο 4,16%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/9/2026 στο 3,34%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,47% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,67% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,78% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,16% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,76%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενισχυμένες και από τα πακέτα.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η Jumbo +4,15% μετά την ανακοίνωση της έκτακτης χρηματικής διανομή 1 ευρώ ανά μετοχή. Στους 8 μήνες οι πωλήσεις του ομίλου έχουν αύξηση 5,8% και κινούνται πάνω από το στόχο της διοίκησης, ωστόσο δεν αλλάζει εκτίμηση. Σημειώνεται ότι έχει ήδη διανείμει 1,20 ευρώ ανά μετοχή μέσα στο έτος.
Εντυπωσιακή άνοδο +6,88%, από +9,39% υψηλό ενδοσυνεδριακό, μετά από 5 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (-6,79%), κατέγραψε η μετοχή της Lamda με υψηλό όγκο. Να σημειωθεί πως η αγορά περιμένει τις εξελίξεις αναφορικά με τη συμφωνία με την ΙΟΝ, όπου η εταιρεία έχει πει πως δεν έχει κλείσει ακόμα και πως υπήρχαν κάποια θέματα, ενώ εξέταζε εναλλακτικές.
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα Στενά του Hormuz, στην πορεία των τιμών του πετρελαίου και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.
Σήμερα 3/9 οι τιμές του πετρελαίου μετά την αρχική υποχώρηση, επέστρεψαν ανοδικά, με το Brent στα 96,25 δολάρια το βαρέλι με άνοδο +0,65% και το αμερικάνικο αργό (WTI) στο +0,95% στα 91,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ αποκλιμάκωση καταγράφεται στα κρατικά ομόλογα, μετά το τελευταίο sell off..
Επιπλέον, οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στις επενδυτικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις, ο Donald Trump και κορυφαίοι συνεργάτες του εξετάζουν την αποκλιμάκωση και ενδεχομένως τον τερματισμό του πολέμου με το Ιράν, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Wall Street Journal και Reuters. Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται σε προσωρινή παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, ώστε να περιοριστεί το πολιτικό κόστος για τους Ρεπουμπλικάνους.
Παράλληλα, η Ουάσιγκτον εξετάζει την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης και των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, αντί για νέα στρατιωτική κλιμάκωση. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη οριστικό τέλος της αντιπαράθεσης, καθώς η πιο επιθετική πολιτική θα μπορούσε να επανέλθει μετά τις εκλογές.
Παράλληλα στο Ουκρανικό μέτωπο, συνεχίζονται οι σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, με νέες εκρήξεις να καταγράφονται σε Κίεβο, Sumy, Kharkiv και άλλες περιοχές. Παράλληλα, η Μόσχα σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Δύση, ενώ στο μέτωπο οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να σημειώνουν σημαντικά κέρδη σε πολλαπλές κατευθύνσεις, εντείνοντας την πίεση στον Ουκρανικό στρατό.
Στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Alpha Bank +2,72% και ακολούθησαν Εθνική +2,39%, Πειραιώς +1,95% και Εurobank +1,90%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Lamda +6,88%, Viohalco +6,2%, Jumbo +4,15%, Cenergy +3,68%, Motor Oil +2,95%...ενώ υποχώρησαν ΕΛΠΕ -1,52%, ΔΑΑ -0,48% και ΕΥΔΑΠ -0,16%.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου όπου θα λάβει χώρα το rebalancing Stoxx και FTSE Russell και από τηη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου η ελληνική αγορά θα είναι ανεπτυγμένη από αναδυόμενη..
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του οίκου Stoxx, οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα, Τράπεζας Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ και Metlen θα ενταχθούν στον Stoxx Europe 600 .
Υπενθυμίζεται πως την ίδια μέρα θα γίνει και το rebalancing των δεικτών FTSE Russell, καθώς και αυτός ο οίκος μας αναβαθμίζει σε ανεπτυγμένη αγορά την ίδια μέρα.
Σημειώνεται πως η αναβάθμιση από την Stoxx, θεωρείται από ξένους αναλυτές εξαιρετικά σημαντική καθώς εκτιμάται ότι θα φέρει εισροές 900 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά και στις μετοχές, που περιλαμβάνονται στους δείκτες.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι ετυμηγορίες των Οίκων αξιολόγησης,
Αύριο 4 Σεπτεμβρίου 2026 η DBRS Morningstar ανοίγει τον δεύτερο γύρο αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία. Σημειώνεται ότι στις 6/3/2026 ο καναδικός οίκος DBRS διατήρησε σε BBB τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χωρίς να μεταβάλει στις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend),
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 18η Σεπτεμβρίου καθώς θα έχουμε διπλή αξιολόγηση την ίδια ημέρα από Moody’s και Scope Ratings..Η αυλαία πέφτει στις 23 Οκτωβρίου με την Standard & Poor's και στις 6 Νοεμβρίου με τη Fitch.
Το ενδιαφέρον και στις κρίσιμες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια. Τα τελευταία στοιχεία πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στο 3,3% τον Αύγουστο από 2,9% τον Ιούλιο, επιβεβαιώνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν επίμονες.
Οι traders αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ακόμη και στην επόμενη συνεδρίαση της 9-10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Ομοίως, οι επενδυτές προετοιμάζονται για αύξηση επιτοκίων και από την Fed στις 16/9 μετά τις επιθετικές (hawkish) δηλώσεις του προέδρου της Fed, Kevin Warsh, την περασμένη εβδομάδα.
Στο εσωτερικό, η προσοχή στρέφεται και στο πολιτικό μέτωπο, με την προσοχή στην Θεσσαλονίκη και την ΔΕΘ καθώς το Σάββατο 5/9 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το οικονομικό πακέτο του προσεχούς έτους αλλά και τα πολιτικά σχέδια της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία.
Το ενδιαφέρον στα αποτελέσματα Α΄εξαμήνου
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αποτελέσματα α΄εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών.
Η θετική δυναμική των πωλήσεων της Jumbo που καταγράφηκε τον Ιούλιο, διατηρήθηκε και τον Αύγουστο του 2026, με τις πωλήσεις του Ομίλου να αυξάνονται κατά +9% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου–Αυγούστου 2026, οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά +5,8% περίπου ξεπερνώντας τον ετήσιο στόχο αύξησης +5% που έχει θέσει η Διοίκηση για το σύνολο της χρήσης. Η Διοίκηση, ωστόσο, διατηρεί την εκτίμησή της για αύξηση πωλήσεων κατά +5% περίπου το 2026 και καθαρά κέρδη μεταξύ €310 και €320 εκατ., δεδομένης της βαρύτητας του τελευταίου τετραμήνου στον ετήσιο κύκλο εργασιών και της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το διεθνές περιβάλλον.
Η ισχυρή χρηματοοικονομική θέση και η υψηλή ρευστότητα του Ομίλου επιτρέπουν στη Διοίκηση να συνεχίζει την πολιτική επιβράβευσης των μετόχων. Στο πλαίσιο αυτό, σε προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ θα προταθεί η καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής ύψους €1,00 ανά μετοχή, εφόσον η σχετική πρόταση εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι το 2026 και μέχρι σήμερα η Jumbo έχει ήδη διανέμει στους μετόχους EUR 161,2 εκατ. ή 1,20 EUR/μετοχή.
Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε ο Όμιλος Quest κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, με τα βασικά οικονομικά μεγέθη να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 750 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 52,9 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 39,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 28 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, το ποσό διαμορφώθηκε σε 25,5 εκατ. ευρώ.
Σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2025, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 9,8%, τα EBITDA κατά 11,2%, τα κέρδη προ φόρων κατά 19,2%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σημείωσαν άνοδο 25,
Ισχυρό ήταν το Α΄ εξάμηνο και για την IDEAL Holdings, με την εξαγορά της OHA να έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ηεταιρεία καταγράφει ισχυρή λειτουργική και οικονομική επίδοση.
Αναλυτικά οι πωλήσεις ανήλθαν σε €274,6 εκατ., αυξημένες κατά 27%, τα συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν σε €28,8 εκατ., αυξημένα κατά 10% και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €13,4 εκατ., αυξημένα κατά 18%.Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους €0,85 ανά μετοχή κατά τη διάρκεια του Α΄ εξαμήνου.
Μείωση παρουσίασαν οι πωλήσεις και η κερδοφορία του Ομίλου Πέτρος Πετρόπουλος κατά το Α' εξάμηνο του 2026, ενώ θετική εικόνα καταγράφεται στη χρηματοοικονομική του θέση, με παράλληλη ενίσχυση της καθαρής θέσης και αποκλιμάκωση του καθαρού τραπεζικού δανεισμού. Ειδικότερα, οι πωλήσεις του Ομίλου για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2026 διαμορφώθηκαν στα 94,9 εκατ. ευρώ, έναντι 117,8 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 7,03 εκατ. ευρώ, έναντι 9,30 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Ωστόσο, ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε στις 30,9 εκατ. ευρώ, έναντι 32,7 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2025, καταγράφοντας μείωση.
Παράλληλα, η καθαρή θέση ενισχύθηκε στα 65,3 εκατ. ευρώ, από 63,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2025, ενώ ο δείκτης φερεγγυότητας διαμορφώθηκε στο 44,4%.
Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου όλες οι εισηγμένες εταιτείες .
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,38% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,66%.
Περί τις 16:30, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank +2%...αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με Lamda +8%, Viohalco +6%, Jumbo +5%, Motor Oil +3%...και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,73% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +1,92%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,62% στις 2.691 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.694,48 μονάδες και χαμηλό τις 2.658,63 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών ενισχύθηκε από τα πακέτα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 290,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 34,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 35,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 34,76 εκατ. ευρώ και όγκου 3,16 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αναλυτικά, η Πειραιώς διακίνησε 630 χιλ. τεμάχια αξίας 6,5 εκατ. ευρώ, η Eurobank 1,16 εκατ. τεμάχια αξίας 5,41 εκατ. ευρώ, η Εθνική 119,2 χιλ. τεμάχια αξίας 2,04 εκατ. ευρώ και η CrediaBank 400 χιλ. τεμάχια αξίας 400 χιλ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 712,6 χιλ. τεμάχια αξίας 17,12 εκατ. ευρώ, η Allwyn 68 χιλ. τεμάχια αξίας 902 χιλ. ευρώ και η ΓΕΚ Τέρνα 25,74 χιλ. τεμάχια αξίας 1,15 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.691 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 2.700 και ακολουθούν οι 2.720, οι 2.750 και οι 2.800 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 2.600 και τις 2.585 μονάδες και ακολουθούν οι 2.500, οι 2.470, οι 2.420, οι 2.400, οι 2.327 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 2.306 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 3.187 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη αντίσταση των 3.150 μονάδων και ακολουθούν οι 3.200 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 3.000 μονάδες και ακολουθούν οι 2.950, οι 2.900, οι 2.850, οι 2.720, οι 2.650, οι 2.635 μονάδες o εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 2.625 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Aποκλιμάκωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -13 μ.β.
Αποκλιμάκωση καταγράφεται στα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά το sell off των τελευταίων ημερών, απόρροια των νέων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή οι οποίες ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου και ενίσχυσαν τις ανησυχίες για αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, καθώς και οι επιθετικές (hawkish) δηλώσεις του προέδρου της Fed, Kevin Warsh, την περασμένη εβδομάδα, ώθησαν τους επενδυτές να προετοιμαστούν για αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Οι traders αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ακόμη και στην επόμενη συνεδρίαση στις 9-10 Σεπτεμβρίου.
Στα παραπάνω συνηγορούν και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, όπου o πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 3,3% τον Αύγουστο από 2,9% τον Ιούλιο.
Ακολουθεί στις 16/9 η συνεδρίαση της Fed.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,03% και το 10ετές ιταλικό 4,16% με το μεταξύ τους spread στις -13 μονάδες βάσης.
Αγορές καταγράφονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,74% και το 2ετές στο 4,32%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το 2025 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου. Όπως είχε γράψει το Bankingnews, η βασική αιτία της αναβάθμισης θα είναι ξεκάθαρα η τραπεζική σταθερότητα και ανάπτυξη, οι τράπεζες έχουν καταστεί πόλος σταθερότητας.
Για το 2026, ο πρώτος κύκλος των αξιολογήσεων άνοιξε την Παρασκευή 6 Μαρτίου με τον καναδικό οίκο DBRS να διατηρεί σε BBB τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, όπως αναμενόταν, χωρίς να μεταβάλει στις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend), αμετάβλητη ήταν η αξιολόγηση από την Moody’s στις 13/3 η οποία διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο επίπεδο Baa3, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ομοίως και η γερμανική Scope διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση την Παρασκευή 20/3.
Στάση αναμονής κράτησε ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s στις 24/4, με τη βαθμολογία του να παραμένει σε «ΒΒΒ» με σταθερές προοπτικές.
Eν τω μεταξύ και η Fitch Ratings, στις 8/5/2026 διατήρησε σε ΒΒΒ την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Ο δεύτερος γύρος των αξιολογήσεων ξεκινά αύριο 4 Σεπτεμβρίου, και πάλι με την DBRS, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 18η Σεπτεμβρίου καθώς θα έχουμε διπλή αξιολόγηση την ίδια ημέρα από Moody’s και Scope.
Η αυλαία πέφτει στις 23 Οκτωβρίου με την S&P και στις 6 Νοεμβρίου με τη Fitch.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το ελληνικό χρέος από 353 δισεκ. το 2019 εκτινάχθηκε στα 400,5 δισεκ. το 2026 με υψηλό 406 δισεκ. ευρώ στο μεσοδιάστημα. Γιατί το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος δεν μειώνεται;
«Η Ελλάδα έχει συνάψει δάνεια με αγγλικό δίκαιο 216 δισεκ. ευρώ και αυτά σε βάθος 44 ετών περίπου πρέπει να αποπληρωθούν και αντικατασταθούν με κρατικά ομόλογα δηλαδή θα τα χρηματοδοτήσουν οι αγορές, οι τράπεζες και διεθνή επενδυτικά funds.
Λόγω αυτής της πραγματικότητας το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να μειωθεί επί της ουσίας και ένα λογικό χρέος θα ήταν 200 δισεκ. και όχι 400 δισεκ. αλλά λόγω μιας δυσμενούς πραγματικότητας η Ελλάδα θα παραμείνει σε ομηρία.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 38 δισεκ. εκ των οποίων 24,5 δισεκ. αφορούν κεφαλαιακό μαξιλάρι για το χρέος προς τον ESM και τον EFSF… δηλαδή τους θεσμούς που δημιουργήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα την εποχή των Μνημονίων.
Οπότε το καθαρό ταμείο του κράτους είναι 13,5 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο τα συνολικά Ταμειακά Διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης φθάνουν τα 45 δισεκ. με διασταλτική ερμηνεία οπότε το καθαρό ταμείο (μείον τα 24,5 δισεκ. για το χρέος) διαμορφώνεται στα 20,5 δισεκ. ευρώ… ωστόσο όπως θα δούμε αυτό το υψηλό ταμείο συνδέεται με τα repos τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό.
Να τονίσουμε ότι η Ελλάδα σήμερα μετά τις αποπληρωμές χρωστάει στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης περίπου 216 δισεκ. ευρώ και τα 24,5 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι υπάρχει για να προστατεύει τα 216 δισεκ. ευρώ και όχι το συνολικό χρέος κατ΄ ουσία.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει το δημόσιο της χρέος το οποίο φθάνει στα 400 δισεκ. καθώς από τη μια η Ελλάδα αποπληρώνει τα δάνεια στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης, πριν λίγα χρόνια ήταν 264 δισεκ. και σήμερα είναι 216 δισεκ. ευρώ και από την άλλη για να συντηρήσει τον κυβερνητικό μηχανισμό κρατάει υψηλά τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό ή repos ή βραχυχρόνιο δανεισμό στα 59 δισεκ. ευρώ.
Από την μια έχουμε υποχρέωση πληρωμών στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης και από την άλλη η Ελλάδα συντηρεί ακραία υψηλό ενδοκυβερνητικό δανεισμό ή repos.
Τα repos των 59 δισεκ. συντηρούν ουσιαστικά το κρατικό σύστημα της χώρας χωρίς αυτά η Ελλάδα θα ήταν νεκρή οικονομία κατά μια έννοια…
Έτσι λοιπόν εξηγείται γιατί το Ελληνικό Κρατικό Χρέος παραμένει κολλημένο στα 400 δισεκ. και δεν θα ξεκολλήσει όσο χρωστάμε στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές μέσω ομολόγων και εντόκων γενικά έχουμε δανειστεί 108 δισεκ. για να καλύψει ευρύτερες ανάγκες του κράτους και μαζί με τα repos δημιουργείται ένα σκηνικό ομηρίας.
Εάν λοιπόν θέλουμε να εξηγήσουμε γιατί το Ελληνικό Χρέος είναι κολλημένο στα 400,5 δισ. η απάντηση είναι απλή η ομηρία στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης και η ομηρία στα repos έχουν εγκλωβίσει την Ελλάδα…
Συντελείται μια πρωτοφανή αναδιάρθρωση όσο θα μειώνονται τα δάνεια από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης αυτά τα 216 δισεκ. τόσο θα αυξάνεται ο δανεισμός από τις αγορές τα 108 δισεκ. σήμερα…
Αυτή η εικόνα δεν θα αλλάξει έως το 2035… οπότε για πολλά χρόνια ακόμη θα έχουμε στάσιμο χρέος.
Υπό αυτή την έννοια, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα αφορά μια περιορισμένη αλλά κρίσιμη αγορά τίτλων, και όχι το σύνολο του δημόσιου χρέους. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν επαναλαμβάνουν τα σφάλματα της περιόδου 2008–2009, καθώς το ρίσκο που αναλαμβάνουν σήμερα είναι σαφώς περιορισμένο, δεδομένης της θεσμικής δομής και των μακρών λήξεων του ελληνικού χρέους.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση σήμερα 3/9 οι ασιατικές αγορές με την ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Tehran να παραμένει στο προσκήνιο, με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν τις εχθροπραξίες.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να είχε πλήξει συγκεκριμένες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πόλεις εάν δεν είχε ανακοπεί.
Οι επενδυτές αξιολόγησαν τα τελευταία στοιχεία PMI από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, αλλά και τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Αυστραλίας.
Αναλυτικά, σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε ο κλάδος των υπηρεσιών στην Κίνα τον Αύγουστο, με τον δεικτη RatingDog China General Services Business Activity Index να διαμορφώνεται στις 51,4 μονάδες, από 50,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 52,1 μονάδες τον Αύγουστο, από 50,8 μονάδες τον Ιούλιο.
Ανθεκτικότητα εμφάνισε και ο ιαπωνικός κλάδος υπηρεσιών τον Αύγουστο, ξεπερνώντας μάλιστα τις προσδοκίες των επενδυτών, με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη Japan Services Business Activity Index να αυξάνεται στις 52,5 μονάδες, από 51,2 μονάδες τον Ιούλιο.
Ο δείκτης παρέμεινε έτσι πάνω από το όριο των 50 μονάδων, υποδηλώνοντας συνέχιση της ανάπτυξης στον κλάδο των υπηρεσιών.
Σε θετικό έδαφος παρέμεινε και ο κλάδος υπηρεσιών της Αυστραλίας τον Αύγουστο, με τον βασικό δείκτη να διατηρείται πάνω από το όριο των 50 μονάδων.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος S&P Global Australia Services PMI Business Activity Index διαμορφώθηκε στις 53,2 μονάδες, έναντι 53,6 μονάδων τον Ιούλιο.
Ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 52,7 μονάδες, από 53,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Παρά τη μικρή επιβράδυνση, τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αναλυτικά, o δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,18%, ο δείκτης Shanghai στη Κίνα στο +0,02%, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στο -0,67%, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα στο+0,26% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία +0,46%.
Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ιρανικό, με τις τιμές πετρελαίου να ενισχύονται εκ νέου μετά τις αρχικές απώλειες, ενώ αποκλιμάκωση σημειώνεται στα κρατικά ομόλογα μετά το τελευταίο sell off.
Οι τιμές του πετρελαίου μετά την αρχική υποχώρηση, επέστρεψαν ανοδικά, με το Brent στα 96,25 δολάρια το βαρέλι με άνοδο +0,65% και το αμερικάνικο αργό (WTI) στο +0,95% στα 91,85 δολάρια το βαρέλι.
Απώλειες -1,15% καταγράφονται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό συμβόλαιο TTF Σεπτεμβρίου στα 72,85 ευρώ.
Στα νέα οικονομικά δεδομένα, οι τιμές των παραγωγών στην Ευρωζώνη και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 1,6% και 1,4% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, αντίστοιχα. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης κατέγραψε ανάπτυξη 5,8% στη ζώνη του ευρώ και αύξηση 5,6% στην ΕΕ.
Στασιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης καταγράφεται τον Αύγουστο, με τον σύνθετο Δείκτη Προμηθευτικών Διευθυντών (PMI) να προσγειώνεται στα 52, αμετάβλητη από το νούμερο του Ιουλίου, ενώ η Λειτουργική Δραστηριότητα Υπηρεσιών PMI ανήλθε σε 51,6 τον Αύγουστο, από 51,7 που καταγράφηκε τον Ιούλιο και σημείωσε χαμηλό δύο μηνών.
Η γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώνεται τον Αύγουστο, με τον δείκτη Composite Purchasing Manager' Index (PMI) Output Index, ο οποίος συνδυάζει τις υπηρεσίες και τις κατασκευές, αυξήθηκε από το 51,3 του Ιουλίου στο υψηλό πέντε μηνών του 51,8. Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI μειώθηκε από 49,8 τον προηγούμενο μήνα σε 49,7, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτιώνεται τον Αύγουστο, με τον Δείκτη Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI στα 52,5, ελαφρώς αυξημένο από το ποσοστό του Ιουλίου των 52,1. Ο δείκτης PMI Composite Output Index παρέμεινε επίσης πάνω από το ουδέτερο όριο των 50,0, ανεβαίνοντας από το 52,2 του Ιουλίου σε 52,5 τον Αύγουστο.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ελβετίας ανήλθε στο 0,8% τον Αύγουστο, αυξημένος από το 0,4% του Ιουλίου, ενώ το Ελβετικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε 1,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε σημαντικά τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας ωστόσο οριακά καλύτερη επίδοση από εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε στα 88,8 δισ. δολάρια, από 73,3 δισ. δολάρια τον Ιούνιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2025.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση του ελλείμματος, στα 90 δισ. δολάρια.
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας παρέμεινε την τελευταία εβδομάδα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, καθώς διαμορφώθηκε στις 206.000 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν ελαφρώς, εξακολουθούν ωστόσο να βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, παραμένοντας κάτω από το λεγόμενο «όριο Μαζινό» των 1,8 εκατομμυρίων.
Ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι +0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,85%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P 500 στο +0,40%, ο Nasdaq στο +0,75% και το ETF GREC στο +1,89% ( 85,93 δολ.).
Άνοδος στις τράπεζες, με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Bank +3% στο υψηλό της ημέρας
Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει με κέρδη πλησίον του +3% με ικανοποιητικές συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 17,3750 ευρώ, με άνοδο +2,39%, με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 15,89 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 4,75 ευρώ, με άνοδο +2,72% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 10,72 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 10,45 ευρώ, με άνοδο +1,95% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 12,92 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 4,6670 ευρώ, με άνοδο +1,9% με όγκο 8,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 16,82 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 10,37 ευρώ, με πτώση -0,10% και όγκο 343 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,52 δισεκ. ευρώ.
Η Crediabank έκλεισε στα 0,9970 ευρώ, με άνοδο +0,50% και όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση στα 1,99 δισεκ. ευρώ.
Η Optima έκλεισε στα 11,90 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 131 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,95 ευρώ, με άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση 297 εκατ. ευρώ.
Σημαντικά κέρδη στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο Lamda +7%, Jumbo +4%
Με σημαντική άνοδο έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda +6,88%, Viohalco +6,2%, Jumbo +4,15%, Cenergy +3,68%, Motor Oil +2,95%...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν ΕΛΠΕ -1,52%, ΔΑΑ -0,48% και ΕΥΔΑΠ -0,16%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 53,30 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση στα 19,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 24,20 ευρώ, με άνοδο +1,68% και αποτίμηση 14,46 δισ. ευρώ, στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η Allwyn (ΟΠΑΠ) έκλεισε στα 13,1550 ευρώ, με άνοδο +0,42% και αποτίμηση 10,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 19,80 ευρώ, με άνοδο +0,76% και αποτίμηση 7,8 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των εφαλαιοποιήσεων.
Η μετοχή της Μotor Oil έκλεισε στα 62,80 ευρώ, με άνοδο +2,95% και κεφαλαιοποίηση 6,96 δισ. ευρώ.
Η Metlen έκλεισε στα 48,38 ευρώ, με άνοδο +1,81% και κεφαλαιοποίηση 6,94 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 44,64 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 5,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 4,77 δισ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 17,48 ευρώ, με άνοδο +6,2% και κεφαλαιοποίηση στα 4,53 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 53,95 ευρώ, με άνοδο +2,27% και κεφαλαιοποίηση 4,23 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,62 ευρώ, με άνοδο +4,15% και κεφαλαιοποίηση 3,58 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 10,30 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 2,70 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 12,20 ευρώ, με πτώση -0,16% και κεφαλαιοποίηση 1,3 δισ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,53 ευρώ, με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση 111 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με τη Γερμανία στις 69 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 3/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,03% και το 10ετές ιταλικό 4,16% με το μεταξύ τους spread στις -13 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 69 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 30 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,30% ή 300 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -13 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας βρίσκεται στις 36 μονάδες βάσης.
Αγορές στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Αγορές καταγράφονται σήμερα 3/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 3 Σεπτεμβρίου του 2026 στο 4,16%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/9/2026 στο 3,34%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,47% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,67% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,78% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,16% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,76%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών