Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μηδέν ελπίδες για το ΝΑΤΟ, η Ρωσία νικάει» – Άρθρο σοκ του Zaluzhny που προκαλεί πανικό στη Δύση

«Μηδέν ελπίδες για το ΝΑΤΟ, η Ρωσία νικάει» – Άρθρο σοκ του Zaluzhny που προκαλεί πανικό στη Δύση
Με φόντο τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο ισχυρός άνδρας του ουκρανικού στρατού προχώρησε σε μια σειρά δηλώσεων που ερμηνεύονται ως ευθεία αμφισβήτηση της στρατηγικής του Volodymyr Zelensky, αλλά και της ίδιας της αποτελεσματικότητας της Δυτικής Συμμαχίας…
Νέα δεδομένα που προκαλούν έντονες αναταράξεις στο Κίεβο και στους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας δημιουργούν οι δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην αρχηγού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και νυν πρέσβη της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Valery Zaluzhny.
Με φόντο τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο ισχυρός άνδρας του ουκρανικού στρατού προχώρησε σε μια σειρά δηλώσεων που ερμηνεύονται ως ευθεία αμφισβήτηση της στρατηγικής του Volodymyr Zelensky, αλλά και της αποτελεσματικότητας της Δυτικής Συμμαχίας.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα The Telegraph, ο Zaluzhny υποστήριξε ότι η πραγματική εικόνα στο μέτωπο δεν ανταποκρίνεται στην αισιοδοξία που παρουσιάζει το Κίεβο προς τους διεθνείς εταίρους του.
Όπως ανέφερε, η Ουκρανία συχνά αποφεύγει να αποκαλύψει πλήρως την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες.
«Η Ρωσία δεν χάνει και η Δύση δεν είναι έτοιμη για τις συγκρούσεις του 21ου αιώνα», φέρεται να είναι το βασικό μήνυμα του πρώην αρχηγού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Valery Zaluzhny αναγνώρισε ότι η φύση του πολέμου έχει αλλάξει δραματικά εξαιτίας της μαζικής χρήσης drones, όπλων ακριβείας και προηγμένων συστημάτων αναγνώρισης.
Σύμφωνα με την ανάλυσή του, οι νέες τεχνολογίες έχουν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολες τις μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις και έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου καμία πλευρά δεν μπορεί εύκολα να επιτύχει αποφασιστικό αποτέλεσμα.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις κατά της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας και κρίσιμων υποδομών προκαλούν κόστος στη Μόσχα, ωστόσο είναι ιδιαίτερα δαπανηρές και τεχνολογικά περίπλοκες, ενώ η Ρωσία διατηρεί τη δυνατότητα να απαντήσει με αντίστοιχη ή ακόμη μεγαλύτερη ισχύ.
Η εκτίμηση του Zaluzhny είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική: η σύγκρουση έχει εισέλθει σε μια «ζώνη ισορροπίας», όπου η Ρωσία δεν διαθέτει τις δυνάμεις για να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά το Κίεβο δεν διαθέτει επίσης τη στρατιωτική ισχύ για να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη.
Με άλλα λόγια, ο πρώην αρχηγός του ουκρανικού στρατού περιγράφει έναν πόλεμο χωρίς ξεκάθαρο νικητή, με τις δύο πλευρές εγκλωβισμένες σε μια κατάσταση αμοιβαίας αποτροπής.

Σκληρή επίθεση στο ΝΑΤΟ – «Δεν έχει προοπτική»

Το πιο ηχηρό μήνυμα όμως ήρθε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Interfax-Ukraine, ο Zaluzhny προχώρησε σε μια εξαιρετικά σκληρή κριτική προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ «δεν έχει προοπτική, ούτε τεχνικά ούτε πολιτικά».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αίσθηση, καθώς προέρχονται από έναν άνθρωπο που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ένα από τα βασικά σύμβολα της ουκρανικής αντίστασης.
Ο Zaluzhny, ο οποίος ηγήθηκε του ουκρανικού στρατού από την έναρξη της μεγάλης σύγκρουσης, θεωρείται από πολλούς ως ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τα πραγματικά δεδομένα του πολέμου.
Οι τελευταίες του παρεμβάσεις, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής πολιτικής συμφωνίας ή ενός συμβιβασμού, ιδιαίτερα καθώς ο ίδιος επαναλαμβάνει συχνά ότι η σύγκρουση πλησιάζει σε κρίσιμο σημείο.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Mykola Azarov, εκτίμησε ότι τα άρθρα του Zaluzhny αποτελούν ουσιαστικά την έναρξη μιας προεκλογικής εκστρατείας για την ουκρανική προεδρία.
Σε συνέντευξή του στο SP, υποστήριξε ότι ο Valery Zaluzhny προετοιμάζει το έδαφος για πιθανή συμμετοχή του στις εκλογές και ότι σήμερα υπάρχουν τρεις βασικοί παίκτες στην ουκρανική πολιτική σκηνή:
ο Valery Zaluzhny, πρώην αρχηγός των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και νυν πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Kyrylo Budanov, επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Volodymyr Zelensky.
Ο Azarov υποστήριξε ότι ο Zaluzhny διαθέτει τη στήριξη του Λονδίνου και ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις του δεν είναι τυχαίες, αλλά εντάσσονται σε μια ευρύτερη πολιτική στρατηγική.

Η μάχη διαδοχής στο Κίεβο

Το ερώτημα που πλέον κυριαρχεί είναι εάν ο Zaluzhny μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση απέναντι στον Zelensky.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η Δύση ενδέχεται να αναζητά έναν πιο «ρεαλιστικό» συνομιλητή, ο οποίος θα μπορούσε να διαχειριστεί μια πιθανή έξοδο από τον πόλεμο.
Ωστόσο, ο Boris Shmelev, διευθυντής του Κέντρου Συγκριτικών Πολιτικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών και Πολιτικών Μελετών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, εκτιμά ότι η αλλαγή προσώπου στην ηγεσία της Ουκρανίας δεν σημαίνει απαραίτητα και αλλαγή πολιτικής.
Όπως ανέφερε, ο Zelensky εξακολουθεί να στηρίζεται από σημαντικό τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου, ενώ η Ουκρανία δεν διαθέτει σήμερα ισχυρή πολιτική δύναμη που να προωθεί μια άμεση ειρηνευτική συμφωνία.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι ακόμη και μια πιθανή εκλογή του Zaluzhny δεν θα οδηγούσε αυτόματα σε τερματισμό της σύγκρουσης.
Ο Boris Shmelev προειδοποίησε ότι ο πόλεμος μπορεί να εισέλθει σε νέα και πιο επικίνδυνη φάση, με βαθύτερες επιθέσεις τόσο σε ρωσικό όσο και σε ουκρανικό έδαφος.
Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο εμπλοκής εθελοντικών μονάδων από γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία, ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ότι ένας νέος γύρος συνομιλιών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και εν μέσω των μαχών, πιθανώς με συμμετοχή Ευρωπαίων εκπροσώπων, ωστόσο τόνισε ότι η τελική έκβαση θα κριθεί στο πεδίο της μάχης.
Η παρέμβαση του Valery Zaluzhny, πάντως, έχει ήδη προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ουκρανία.
Ο άλλοτε στρατιωτικός ήρωας εμφανίζεται πλέον ως πιθανός πρωταγωνιστής της επόμενης ημέρας, την ώρα που η σύγκρουση με τη Ρωσία παραμένει χωρίς ορατή έξοδο και η Δύση καλείται να επανεξετάσει τη στρατηγική της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης