Η στρατιωτική κινητοποίηση στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ εισέρχεται σε νέα φάση. Από τη Φινλανδία μέχρι την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, κυβερνήσεις ενισχύουν τις άμυνές τους, αυξάνουν τις στρατιωτικές δαπάνες, εκπαιδεύουν εφέδρους και κατασκευάζουν εκτεταμένες οχυρώσεις, καθώς εκτιμούν ότι η πιθανότητα μιας ευρύτερης σύγκρουσης με τη Ρωσία δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, το οποίο βασίζεται σε επιτόπιο ρεπορτάζ στη Φινλανδία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, οι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία προετοιμάζονται εντατικά για το ενδεχόμενο στρατιωτικής αναμέτρησης.
Οι κυβερνήσεις τους επενδύουν σε αμυντικές υποδομές, ενισχύουν τις ένοπλες δυνάμεις και πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με συμμάχους του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν άμεσα σε μια ενδεχόμενη κρίση στην Ευρώπη.
Η Φινλανδία ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ
Η Φινλανδία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νέας πραγματικότητας. Με πληθυσμό περίπου 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων, μπορεί ήδη να κινητοποιήσει περίπου 870.000 εφέδρους, ενώ ο στόχος είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει το ένα εκατομμύριο μέσα στην επόμενη πενταετία.
«Εμπιστευόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, αλλά αναγνωρίζουμε ότι έχουν σημαντικά συμφέροντα και σε άλλες περιοχές του κόσμου», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου, Γιούκα Κόπρα.
Ο ερευνητής του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, Eoin Michael McNamara, εκτιμά ότι η Φινλανδία είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη να υπερασπιστεί μόνη της την επικράτειά της από οποιαδήποτε άλλη χώρα της πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι ακόμη και ενδεχόμενη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας δεν επηρεάζει ουσιαστικά την επιχειρησιακή της ετοιμότητα.
Η χώρα δαπανά ήδη σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα και έχει δεσμευθεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 5% έως το 2035.
Τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν στη νοτιοανατολική Φινλανδία, κοντά στα ρωσικά σύνορα, οι πολυεθνικές ασκήσεις «Northern Star-26» και «Karelian Sword-26», με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, το φινλανδικό κοινοβούλιο ήρε πρόσφατα τους περιορισμούς στη μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών όπλων στο έδαφος της χώρας, προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του συνταγματάρχη Μάτι Πιτκενίτι, διοικητή της Συνοριακής Περιφέρειας της Βόρειας Καρελίας:
«Η Ρωσία είναι μια υπερδύναμη και εμείς μια μικρή χώρα. Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν κοιμάσαι δίπλα σε μια αρκούδα».
Πολωνία: Η «Ανατολική Ασπίδα»
Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Πολωνία, όπου από το 2024 υλοποιείται το πρόγραμμα «Ανατολική Ασπίδα» (Eastern Shield), ένα εκτεταμένο σχέδιο κατασκευής αντιαρματικών οχυρώσεων και αμυντικών έργων κατά μήκος των συνόρων με τον ρωσικό θύλακα του Kaliningrad.
Όπως επισημαίνει το Politico, το μήνυμα της Βαρσοβίας προς τη Μόσχα αλλά και προς τους συμμάχους της είναι σαφές: η Πολωνία δεν προετοιμάζεται για ένα θεωρητικό σενάριο, αλλά για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να ξεσπάσει νωρίτερα από ό,τι εκτιμούν πολλές δυτικές πρωτεύουσες.
Για το 2026, η χώρα σχεδιάζει να διαθέσει περίπου το 4,8% του ΑΕΠ της στην άμυνα, επενδύοντας κυρίως σε αμερικανικά οπλικά συστήματα.
Η Βαλτική θωρακίζει τα σύνορά της
Παρόμοια στρατηγική ακολουθούν και η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, οι οποίες υλοποιούν από κοινού τη λεγόμενη «Βαλτική Αμυντική Γραμμή».
Το σχέδιο περιλαμβάνει αντιαρματικά χαρακώματα, υπόγεια καταφύγια, αμυντικά εμπόδια και ναρκοπέδια κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χώρες της Βαλτικής γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους μια μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση. Στόχος των οχυρώσεων είναι να επιβραδύνουν την προέλαση, να κατευθύνουν τις αντίπαλες δυνάμεις σε προκαθορισμένους άξονες και να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο μέχρι την άφιξη ενισχύσεων από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα κάνει λόγο για «πραγματικό πόλεμο»
Την ίδια ώρα, η ρωσική ηγεσία επιμένει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει πλέον μετατραπεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Peskov, υποστήριξε ότι αυτό που ξεκίνησε ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» έχει εξελιχθεί σε «πραγματικό πόλεμο», καθώς, όπως ανέφερε, οι δυτικές χώρες παρέχουν στο Κίεβο πληροφορίες, δορυφορική υποστήριξη, συστήματα στόχευσης και σύγχρονο οπλισμό.
Στο επίκεντρο η Ρωσία και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Οι εξελίξεις αναμένεται να κυριαρχήσουν και στις εργασίες της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου η αποτρεπτική στρατηγική απέναντι στη Ρωσία θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης.
Από την πλευρά της Μόσχας, ο διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντισλάβ Μασλένικοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν αναμένει καμία αλλαγή στην πολιτική της Συμμαχίας, υπενθυμίζοντας ότι η Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ του 2022 χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως «τη σημαντικότερη και πιο άμεση απειλή» για την ασφάλεια των συμμάχων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Rutte, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του υπογράμμισε ότι «η Ρωσία παραμένει η κυριότερη μακροπρόθεσμη απειλή για τη Συμμαχία».
Οι κινήσεις ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων στις χώρες της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης δείχνουν ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα έχει πλέον μετατραπεί σε μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό.
Με περισσότερους εφέδρους, νέες οχυρώσεις, αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες και συνεχή εκπαίδευση, οι χώρες της πρώτης γραμμής επιδιώκουν να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για ένα σενάριο που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν εξαιρετικά απίθανο.
Ποιος βοηθά το Κίεβο να στοχεύει drones; Οι Financial Times δεν κρύβουν καν την εμπλοκή των ΗΠΑ... Ρεπορτάζ - βόμβα
Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ παρέχουν στο Κίεβο πληροφορίες και αναλυτική υποστήριξη για τον σχεδιασμό διαδρομών επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την αποφυγή των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας.
Σχετικές λεπτομέρειες δημοσιεύει το Tsargrad.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί δεδομένα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για να σχεδιάζει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεργάζονται με «αξιόπιστους εταίρους» για την ανάπτυξη βέλτιστων διαδρομών πτήσης και μεθόδων αποφυγής των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, με στόχο τη βελτίωση της ακρίβειας των επιθέσεων και τη μείωση των κινδύνων για τον εξοπλισμό και τα πληρώματα.
Πηγές των Financial Times υποστηρίζουν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες όχι μόνο ανταλλάσσουν πληροφορίες, αλλά συμβάλλουν και στην ανάλυσή τους, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού των λιγότερο προστατευμένων διαδρομών και των ευάλωτων σημείων βαθιά μέσα στις αμυντικές γραμμές.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι, λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων και της δυσπιστίας μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, η επανέναρξη των τριμερών ειρηνευτικών συνομιλιών πριν από το τέλος του καλοκαιριού θεωρείται απίθανη, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες για μια ταχεία διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι παρέχουν πληροφοριακή υποστήριξη στην Ουκρανία.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, τον Δεκέμβριο ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marco Rubio, αναφέρθηκε ανοιχτά στο θέμα.
Στις αρχές Ιουνίου δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν ενεργεί ως ουδέτερος μεσολαβητής, αλλά στηρίζει ξεκάθαρα το Κίεβο.
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι δεν διαφαίνεται ουσιαστική πρόοδος μέσω αμοιβαίων παραχωρήσεων και εκτίμησε ότι οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποφέρει απτά αποτελέσματα. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες.
Την ίδια στιγμή, το Κίεβο λαμβάνει μέτρα για την προστασία της αμυντικής βιομηχανικής του βάσης.
Είχε αναφερθεί προηγουμένως ότι μέρος της παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών πρόκειται να μεταφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η μείωση της ευπάθειας των εργοστασίων και των εργαστηρίων σε πιθανές ρωσικές επιθέσεις, καθώς και η διασφάλιση της απρόσκοπτης τροφοδοσίας του μετώπου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν εργαστήρια και μονάδες παραγωγής απευθείας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμώντας ότι οι ευρωπαϊκές υποδομές και η γεωγραφική τους θέση θα προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία και καλύτερη υλικοτεχνική υποστήριξη για την παραγωγή.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν καταλόγους πιθανών στόχων εντός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν ακολουθήσει συγκεκριμένες ενέργειες.
Σχόλια αναγνωστών