Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη χάνει τη μάχη του χειμώνα- Έχει αποθηκεύσει μόλις το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που χρειάζεται

Η Ευρώπη χάνει τη μάχη του χειμώνα- Έχει αποθηκεύσει μόλις το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που χρειάζεται
Μόλις στο 33% οι απαιτούμενες αποθηκεύσεις φυσικού αερίου
Η Ευρώπη έχει καταφέρει να αποθηκεύσει μόλις το ένα τρίτο των ποσοτήτων φυσικού αερίου που απαιτούνται για τον επερχόμενο χειμώνα στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης (UGS) έως το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του TASS που βασίζονται σε στοιχεία του Gas Infrastructure Europe (GIE).
Οι καθαρές εισροές φυσικού αερίου –δηλαδή η διαφορά μεταξύ των ποσοτήτων που εισήχθησαν και εκείνων που αποσύρθηκαν– από την έναρξη της θερινής περιόδου τον Απρίλιο του 2026 ανέρχονται σε περίπου 22,5 δισ. κυβικά μέτρα, ποσότητα που αντιστοιχεί μόλις στο 33% του απαιτούμενου όγκου.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να έχουν γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 90% της χωρητικότητάς τους μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 1ης Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Για να επιτευχθεί ο στόχος ενόψει της περιόδου θέρμανσης 2026-2027, οι καθαρές εισροές θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τα 68 δισ. κυβικά μέτρα.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και η Ασία επιβράδυναν τις εισροές

Ο ρυθμός πλήρωσης των ευρωπαϊκών αποθηκών επηρεάστηκε σημαντικά φέτος από την αποτυχία της Ευρώπης να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς η Ασία επικράτησε στον ανταγωνισμό για τα διαθέσιμα φορτία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων και οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου επιβάρυναν περαιτέρω την κατάσταση.
Κατά τη διάρκεια τέτοιων θερμών περιόδων, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για συστήματα ψύξης και κλιματισμού αυξάνεται σημαντικά, ενώ το φυσικό αέριο αποτελεί μία από τις βασικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με την πυρηνική ενέργεια, την αιολική και την ηλιακή.

Οι αποθήκες παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας

Οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι σήμερα γεμάτες κατά 48,62%, ποσοστό που υπολείπεται κατά 14,64 ποσοστιαίες μονάδες του μέσου όρου της αντίστοιχης ημερομηνίας της τελευταίας πενταετίας.
Την ίδια περίοδο πέρυσι, το ποσοστό πληρότητας ανερχόταν στο 58,2%.
Συνολικά, στις αποθήκες βρίσκονται σήμερα περίπου 53,2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η Gazprom έχει εκτιμήσει ότι τα αποθέματα στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενδέχεται να μην φτάσουν ούτε το 70% έως την έναρξη της επόμενης περιόδου θέρμανσης.

Οι εισροές του Ιουνίου υποχώρησαν σε ετήσια βάση

Από τις αρχές Ιουνίου, οι συνολικές εισροές φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες ανήλθαν σε 9,5 δισ. κυβικά μέτρα, καταγράφοντας μείωση 18% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Το επίπεδο αυτό είναι επίσης κατά 5% χαμηλότερο από τον μέσο ρυθμό πλήρωσης των αποθηκών που έχει καταγραφεί για την ίδια ημερομηνία σε ολόκληρη την περίοδο παρακολούθησης των σχετικών στοιχείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης