Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Με ή χωρίς Orban» - Βόμβα Politico: Η Ουγγαρία μπλόκαρε ξανά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

«Με ή χωρίς Orban» - Βόμβα Politico: Η Ουγγαρία μπλόκαρε ξανά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
Η Βουδαπέστη αντιτάχθηκε την Τρίτη 23/6 στην αποστολή επίσημης επιστολής, υπογεγραμμένης και από τις 27 χώρες της ΕΕ
Η Ουγγαρία μπλόκαρε για ακόμη μία φορά τις ενταξιακές συνομιλίες της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ, αρνούμενη να υποστηρίξει το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων (clusters) τον Ιούλιο, όπως είχαν ζητήσει επίμονα το Κίεβο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το ευρωπαϊκό έντυπο Politico.
«Η Ουγγαρία αντιτάχθηκε την Τρίτη στην αποστολή επίσημης επιστολής, υπογεγραμμένης και από τις 27 χώρες της ΕΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία θα περιέγραφε τη θέση τους για το άνοιγμα νέων σταδίων διαπραγματεύσεων. Η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα που αντιτάχθηκε σε αυτή την απόφαση», μετέδωσε το Politico, επικαλούμενο πηγές του.
Ωστόσο, μια νέα προσπάθεια για την έγκριση αυτής της απόφασης θα πραγματοποιηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα.
Η κίνηση αυτή της Ουγγαρίας δεν ήταν απροσδόκητη – στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Ιουνίου, η Βουδαπέστη ήταν εκείνη που επέμεινε να αφαιρεθεί από την τελική διακήρυξη της συνόδου η αναφορά ότι τα επόμενα στάδια των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία θα πρέπει να ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατό».
Η Ουγγαρία έχει μια σειρά από σοβαρά παράπονα κατά του Κιέβου για την καταπίεση των ουγγρικών μειονοτήτων.
Δεν έχει παράπονα κατά της Μολδαβίας, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες διεύρυνσης της ΕΕ, οι δύο χώρες είναι αυστηρά συνδεδεμένες σε μια ενιαία ομάδα διεύρυνσης και όλα τα στάδια μπορούν να προχωρήσουν μόνο συγχρονισμένα.
Και οι δύο χώρες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ στις 15 Ιουνίου, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συστήσει να γίνει αυτό πριν από δύο χρόνια.
Οι διαπραγματεύσεις δεν προσφέρουν εγγυήσεις και δεν θέτουν χρονικό πλαίσιο για την ένταξη.
Για παράδειγμα, η Τουρκία ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ το 2005, αλλά ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ολοκλήρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης