Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρανικό ΥΠΕΞ – Θα καταρρεύσει η συμφωνία εάν οι ΗΠΑ δεν πείσουν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στο Λίβανο

Ιρανικό ΥΠΕΞ – Θα καταρρεύσει η συμφωνία εάν οι ΗΠΑ δεν πείσουν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στο Λίβανο
H Τεχεράνη ανακοίνωσε το κλείσιμο των Στενών του Hormuz, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη ισραηλινή στρατιωτική δράση κατά του Λιβάνου, η οποία – σύμφωνα με το Ιράν – παραβιάζει τους όρους του μνημονίου συμφωνίας
Το μνημόνιο κατανόησης (MoU) που υπεγράφη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης κινδυνεύει να καταρρεύσει εάν η Ουάσιγκτον δεν υποχρεώσει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στον Λίβανο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Esmaeil Baghaei το Σάββατο 20 Ιουνίου 2026.
«Το Ιράν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ενώ η άλλη πλευρά όφειλε να διασφαλίσει ότι το σιωνιστικό καθεστώς θα τηρήσει την εκεχειρία στον Λίβανο. Ωστόσο, με την αδράνειά της παραβίασε άμεσα τις συμφωνίες.
Η παραβίαση της πρώτης παραγράφου θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρη τη συμφωνία και, εάν η άλλη πλευρά δεν λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, όλες οι συμφωνίες θα βρεθούν υπό σοβαρή απειλή», δήλωσε ο Ιρανός διπλωμάτης στο κρατικό δίκτυο IRIB.
Νωρίτερα το Σάββατο (20/6), η Τεχεράνη ανακοίνωσε το κλείσιμο των Στενών του Hormuz, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη ισραηλινή στρατιωτική δράση κατά του Λιβάνου, η οποία – σύμφωνα με το Ιράν – παραβιάζει τους όρους του μνημονίου συμφωνίας.
Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας εξαρτάται άμεσα από τη διασφάλιση της εκεχειρίας στον Λίβανο και προειδοποιεί ότι η αδυναμία των ΗΠΑ να επηρεάσουν το Ισραήλ μπορεί να οδηγήσει σε συνολική κατάρρευση του πλαισίου συνεννόησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης