Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινητικότητα στο Hormuz - Στην πρώτη γραμμή το ελληνικό «Kapodistrias 21» - Το Ιράν βγάζει 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

Κινητικότητα στο Hormuz - Στην πρώτη γραμμή το ελληνικό «Kapodistrias 21» - Το Ιράν βγάζει 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
To Kapodistrias 21 φέρει σημαία Μάλτας και ανήκει στην HN5051 Ltd., σύμφωνα με τη ναυτιλιακή βάση δεδομένων Equasis, η οποία μοιράζεται τα ίδια στοιχεία επικοινωνίας με τη διαχειρίστρια εταιρεία της, Ensel SA, που εδρεύει στην Αθήνα
Σχετικά Άρθρα

Έντονη… κινητικότητα παρατηρείται στο Στενό του Hormuz.
Τη στιγμή που το Ιράν σπάει στην πράξη τον αμερικανικό αποκλεισμό, διοχετεύοντας εσπευσμένα τα πρώτα 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, οι διεθνείς πλοιοκτήτες επιδίδονται σε έναν «αγώνα δρόμου» για να προλάβουν το άνοιγμα του Στενού.
Στην πρώτη γραμμή αυτής της παγκόσμιας κινητικότητας βρίσκεται το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Kapodistrias 21» που πραγματοποιεί στροφή 180 μοιρών στον Ινδικό Ωκεανό, εγκαταλείποντας τον προορισμό της Αφρικής για να «κλειδώσει» τις χρυσές αποδόσεις των νέων ναύλων στη Μέση Ανατολή.

Στροφή προς τη Μέση Ανατολή

Το δεξαμενόπλοιο τύπου Suezmax Kapodistrias 21 πραγματοποίησε απότομη στροφή τη Δευτέρα (15/6/2026), όπως δείχνουν τα δεδομένα εντοπισμού πλοίων, αλλάζοντας τον επόμενο λιμένα κατάπλου του από την Gabon στη Fujairah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το υπερδεξαμενόπλοιο (VLCC) Coslucky Lake, το οποίο αρχικά κατευθυνόταν προς τη Νότια Αφρική, άλλαξε πορεία την ίδια ημέρα και εκπέμπει επίσης σήμα προς τη Fujairah.
Οι εκτροπές αυτές σημειώθηκαν λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ και το Ιράν κατέληξαν σε μια ενδιάμεση ειρηνευτική συμφωνία, δεσμευόμενες σε ένα προσχέδιο μνημονίου να τερματίσουν τους αποκλεισμούς και να ανοίξουν ξανά τα στενά. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί την Παρασκευή (19/6/2026). Η κρίσιμη αυτή θαλάσσια δίοδος, υπεύθυνη για το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), παραμένει ουσιαστικά κλειστή από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έπληξαν για πρώτη φορά το Ιράν.
Αν και πολλοί πλοιοκτήτες τηρούν ακόμη στάση αναμονής, ορισμένοι με υψηλότερη διάθεση για ρίσκο προετοιμάζονται να εξασφαλίσουν ναύλους για να εισέλθουν ή να εξέλθουν από το Στενό. Όσοι κινηθούν πρώτοι ενδέχεται να επωφεληθούν από υψηλότερους ναύλους, λόγω του premium κινδύνου που εξακολουθεί να συνοδεύει τη συγκεκριμένη εμπορική δραστηριότητα.
Hormuz_1.png
Τα άδεια δεξαμενόπλοια Kapodistrias 21 (με σημαία Μάλτας και ανήκει στην HN5051 Ltd., σύμφωνα με τη ναυτιλιακή βάση δεδομένων Equasis, η οποία μοιράζεται τα ίδια στοιχεία επικοινωνίας με τη διαχειρίστρια εταιρεία της, Ensel SA, που εδρεύει στην Αθήνα) και Coslucky Lake (σημαία Χονγκ Κονγκ και η διαχείρισή του γίνεται από μονάδες της κινεζικής κρατικής πλοιοκτήτριας εταιρείας Cosco) εθεάθησαν να κάνουν αναστροφή προς τη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, ενώ προηγουμένως είχαν δηλώσει ως προορισμό την Αφρική.
Ο αριθμός των άδειων υπερδεξαμενόπλοιων που περιμένουν στον Κόλπο του Ομάν, λίγο έξω από το Hormuz, αυξήθηκε σε περίπου 60 αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ναυλομεσίτες, από περίπου 36 που ήταν στις αρχές του μήνα. Η διαθεσιμότητα άδειων δεξαμενόπλοιων με δυνατότητα γρήγορης εισόδου στον Κόλπο για την παραλαβή νέων φορτίων θα είναι καθοριστική για την επανέναρξη της ροής πετρελαίου προς τους παγκόσμιους πελάτες.

Ιρανικά τάνκερ μεταφέρουν 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον τρία ιρανικά δεξαμενόπλοια, που μεταφέρουν σχεδόν πέντε εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, εξήλθαν από τον αποκλεισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στo Hormuz. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους αποστολή προς το εξωτερικό εδώ και δύο μήνες, καθώς οι πλοιοκτήτες επανατοποθετούν προσεκτικά τα πλοία τους ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν στη Γενεύη.
Δύο υπερδεξαμενόπλοια (supertankers), τα Diona και Hero 2 -τα οποία ανήκουν στην Εθνική Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων του Ιράν (NITC) και τελούν υπό αμερικανικές κυρώσεις- κατάφεραν να περάσουν την περίμετρο του αποκλεισμού του Αμερικανικού Ναυτικού, μεταφέροντας συνολικά 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με ναυτιλιακά δεδομένα της εταιρείας Kpler.
Ένα τρίτο δεξαμενόπλοιο που συνδέεται με το Ιράν, μεταφέροντας 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού, πέρασε τη γραμμή αποκλεισμού την Τετάρτη, βάσει των στοιχείων της Kpler.
«Η προφανής αποχώρησή τους από τη ζώνη αποκλεισμού υποδηλώνει ότι και άλλα δεξαμενόπλοια που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο με το Ιράν προετοιμάζονται να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους», δήλωσε η Michelle Wiese Bockmann, ανώτερη αναλύτρια ναυτιλιακών πληροφοριών στην εταιρεία Windward.

Επιφυλακτικότητα στη ναυτιλία

Η προοπτική επαναλειτουργίας του Hormuz ώθησε ορισμένους πλοιοκτήτες -πληγέντες από τους μήνες κατακόρυφης αύξησης του κόστους ναύλων και των ασφαλίστρων πολεμικού κινδύνου- να ξεκινήσουν την επανατοποθέτηση πλοίων προς τα λιμάνια του Κόλπου, προσδοκώντας μια απότομη αύξηση της ζήτησης για αναπλήρωση αποθεμάτων. Ωστόσο, η πλειονότητα παραμένει πιο προσεκτική και συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής.
«Ο ναυτιλιακός κλάδος αντιμετωπίζει τις ειδήσεις περισσότερο με μια επιφυλακτική δυσπιστία παρά με πανηγυρισμούς», ανέφερε η Lloyd’s List Intelligence.
Οι ασφαλιστές εμμένουν στα υψηλά ασφάλιστρα πολεμικού κινδύνου, απαιτώντας «αδιάσειστα στοιχεία» ότι η θαλάσσια δίοδος θα παραμείνει ασφαλής, σύμφωνα με τους αναλυτές της Lloyd’s. «Αν και η παύση των εχθροπραξιών θα απεγκλωβίσει τους ναυτικούς και θα τονώσει τις αγορές των δεξαμενόπλοιων και των φορτηγών πλοίων, ο κλάδος βλέπει αυτή την εξέλιξη ως μια εύθραυστη ανάπαυλα και όχι ως επιστροφή στην κανονικότητα», σημείωσαν οι αναλυτές σε ενημέρωση προς τους πελάτες τους την Τρίτη.
Ωστόσο, ορισμένοι ιδιοκτήτες υπερδεξαμενόπλοιων (VLCC) επιδιώκουν να αποκτήσουν το «πλεονέκτημα του πρώτου παίκτη» (first-mover advantage), κατευθύνοντας τάνκερ προς τον Περσικό Κόλπο, ενώ άλλοι σχεδιάζουν να καθυστερήσουν, σύμφωνα με τη Lloyd’s.
Δεκάδες VLCC απέπλευσαν από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και διέσχισαν τον Ινδικό Ωκεανό με κατεύθυνση τα λιμάνια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου τουλάχιστον 30 πλοία βρίσκονταν ήδη αγκυροβολημένα, σύμφωνα με τη ναυτιλιακή εταιρεία αναλύσεων Windward.

Τεράστιος όγκος εγκλωβισμένων πλοίων

Προς το παρόν, η κίνηση μέσω του Στενού είναι πιθανό να παραμείνει ελάχιστη, καθώς και οι δύο αποκλεισμοί παραμένουν σε ισχύ μέχρι να υπογραφεί επίσημα η συμφωνία την Παρασκευή. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ υπενθύμισε στον κλάδο ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία», δήλωσε ο Tim Wilkins, διευθύνων σύμβουλος της Intertanko (ένωση ανεξάρτητων ιδιοκτητών δεξαμενόπλοιων).
Η κλίμακα των καθυστερήσεων είναι τεράστια. Η Kpler εκτιμά ότι 118 έμφορτα δεξαμενόπλοια θα μπορούσαν να εξέλθουν από την περιοχή εντός 15 ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας, όμως αυτή η μαζική αποχώρηση πλοίων θα είναι πιθανότατα ένα μεμονωμένο γεγονός και όχι μια βιώσιμη ανάκαμψη της κυκλοφορίας.
«Οι περισσότεροι πλοιοκτήτες φαίνεται να περιμένουν προσεκτικά για περισσότερες λεπτομέρειες πριν σχεδιάσουν νέες διελεύσεις από το Στενό του Hormuz», δήλωσε ο Niels Rasmussen, επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO. «Θα αναζητήσουν διαβεβαιώσεις ότι οι διελεύσεις όχι μόνο επιτρέπονται, αλλά είναι και ασφαλείς, προτού στείλουν τα πλοία τους μέσω του Στενού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης