Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές, εν μέσω έντασης στη Μέση Ανατολή - Ο DAX -0,7%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές, εν μέσω έντασης στη Μέση Ανατολή - Ο DAX -0,7%
Παρά το θετικό ενδοσυνεδριακό κλίμα
(upd) Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τη σημερινή (9/6) συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για την επικείμενη απόφαση (11/6) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τα επιτόκια.
Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε πτωτικά κατά 0,50%, στις 618,64 μονάδες, ο DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 0,74% στις 24.433,06 μονάδες. Ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 1,41% στις 10.227,33 μονάδες. 

Το κλείσιμο στους υπόλοιπους δείκτες

xrim_7.png


Στις γεωπολιτικές, Ιράν και Ισραήλ δήλωσαν ότι είχαν σταματήσει τις μεταξύ τους επιθέσεις κατευνάζοντας σε ένα βαθμό τις ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να καταφέρει να επιτύχει ειρηνευτική συμφωνία με την Τεχεράνη Ωστόσο, τα Στενά του Hormuz παραμένουν σχεδόν κλειστά για τη ναυτιλία δεξαμενόπλοιων, ενώ ο Trump έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τον αμερικανικό αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών.
Υπάρχουν πολλές ανησυχίες ότι η ραγδαία άνοδος των τιμών της ενέργειας θα πυροδοτήσει ένα κύμα πληθωρισμού, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να αυξήσουν τα επιτόκια ως αντίδραση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συγκεκριμένα, αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δίνουν προτεραιότητα στον περιορισμό των πιέσεων στις τιμές έναντι των ενδείξεων επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη των 21 κρατών μελών.
Στις ΗΠΑ, οι αγορές προβλέπουν επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους, μια πρόβλεψη που ενισχύθηκε από την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση του Μαΐου που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, φτάνοντας τον Απρίλιο του 2026 τα 136,6 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 3,5 ετών. Η επίδοση αυτή επιτάχυνε την ανοδική πορεία από την αναθεωρημένη αύξηση 0,3% που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι οποίες προέβλεπαν πτώση 0,3%.

Ισχυρό rebound στις ασιατικές αγορές, προσωρινό ράλι στις μετοχές chips

Ισχυρή ανάκαμψη καταγράφουν οι ασιατικές αγορές μετά τις βαριές απώλειες της Δευτέρας, με τις μετοχές των chips να ηγούνται του ράλι.
Ειδικότερα, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο άνω του 2%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας ανέκαμψε από τη βουτιά της Δευτέρας καταγράφοντας άλμα 7%, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ ο κινεζικός CSI 300 ενισχύθηκε κατά 0,94%. Αντίθετα, ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,13%.
Οι ασιατικές τεχνολογικές μετοχές ανέκαμψαν, ακολουθώντας την άνοδο της Wall Street, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στις εταιρείες που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Η SK Hynix σημείωσε άνοδο 6,44%, η Samsung Electronics ενισχύθηκε κατά 3,38%, ενώ η Seoul Semiconductor εκτινάχθηκε περισσότερο από 12%.
Στην Ιαπωνία, η Tokyo Electron κέρδισε 5,65%, η Advantest 1,51% και η Renesas Electronics 2,54%.
Αντίθετα, η SoftBank συνέχισε την πτωτική της πορεία, καταγράφοντας απώλειες 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης