Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η μεγάλη μπλόφα των τραπεζών... 6 στις 10 ασφαλισμένες κατοικίες συνδέονται με δάνεια

Η μεγάλη μπλόφα των τραπεζών... 6 στις 10 ασφαλισμένες κατοικίες συνδέονται με δάνεια
Η πτώση στα ποσοστά ασφάλισης κατοικιών μόνο για σεισμό και καιρικά φαινόμενα, φέρεται να οφείλεται στο ότι οι ασφαλισμένοι για τις καλύψεις αυτές μεταφέρθηκαν στην κατηγορία των ασφαλισμένων κατοικιών για καιρικά φαινόμενα και σεισμό

Τράπεζες και ενυπόθηκα δάνεια πρωτοστατούν στις ασφαλίσεις περιουσίας.
Σε πλήθος ασφαλιστηρίων συμβολαίων οι άνευ υποθήκης ασφαλισμένες κατοικίες με κάλυψη κτιρίου δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το πλήθος των ασφαλισμένων ενυπόθηκων κατοικιών.
Σε πλήθος 1.184.046 ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αυξημένο 11% το 2025 σε σχέση με το 2024, το ποσοστό κατοχής των τραπεζών ξεπερνά το 58% με την ασφαλιστική κάλυψης της χώρας να πλησιάζει το 18%. Οι ασφαλίσεις περιουσίας ελέγχονται από τραπεζικά χέρια.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι ασφαλισμένες κατοικίες για καιρικά φαινόμενα και σεισμό που εμπίπτουν στις καλύψεις για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ παρουσιάζουν αύξηση μόνο 27,8% σε  σχέση με την έρευνα της 31/12/2024 μαζί με κάποιες μεταφορές συμβολαίων που φέρεται να έχουν γίνει από την μία στην άλλη κατηγορία ασφάλισης. Επί του γενικού συνόλου των 1.355.133 συμβολαίων που μετρά η ΕΑΕΕ η κάλυψη της χώρα ανέρχεται στο 20,5%.

Ανασφάλιστα τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο και η Ήπειρος

Από τις ασφαλισμένες κατοικίες (1.184.046) με κάλυψη κτιρίου ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα και σεισμό βρέθηκαν οι 846 χιλιάδες με ποσοστό κάλυψης στο σύνολο 71,5%. Κάλυψη μόνο για σεισμό είχαν οι 156 χιλιάδες μειωμένες κατά -26% σε σχέση με το 2024ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα οι 141 χιλιάδες σχεδόν κατοικίες μειωμένες κατά -2%. Αντίθετα, με ενυπόθηκο ενδιαφέρον βρέθηκαν οι 692 χιλιάδες κατοικίες αυξημένες κατά 11% σχεδόν. Οι 536 χιλιάδες κατοικίες με αύξηση 9% εντοπίζονται στον Νομό Αττικής με δεύτερη περιοχή την Κεντρική Μακεδονία και ποσοστό 14,5%.  Ανασφάλιστες είναι  σχεδόν οι κατοικίες  στα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο και την Ηπειρο.
Η πτώση στα ποσοστά ασφάλισης κατοικιών μόνο για σεισμό και καιρικά φαινόμενα φέρεται να οφείλεται στο ότι οι ασφαλισμένοι για τις καλύψεις αυτές μεταφέρθηκαν στην κατηγορία των ασφαλισμένων κατοικιών για καιρικά φαινόμενα και σεισμό.

Γενικευμένο το πρόβλημα στο κενό ασφάλισης

Βάσει των στοιχείων που παραθέτει σήμερα η ΕΑΕΕ, οι ασφαλισμένες κατοικίες αυξήθηκαν ωστόσο οι φοροαπαλλαγές φέρεται δεν δελεάζουν την πλειοψηφία των ελλήνων καθώς είναι πολύ μικρές, σε κάποιες περιπτώσεις κατοικιών το ποσοστό τους χωρίς όφελος, ωστόσο η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που διατηρεί χαμηλά τα ποσοστά ασφάλισης κατοικιών. Το πρόβλημα δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα είναι γενικευμένο σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Allianz που ανέδειξε πρόσφατα το ΒΝ.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης