Μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πίστευε ότι είχε τη δική του ευκαιρία να βρεθεί στον προθάλαμο της εξουσίας.
Η επιστροφή όμως του Αλέξη Τσίπρα, άλλαξε τα πάντα τόσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη και για το ΠΑΣΟΚ που πλέον ζει τον δικό του εφιάλτη. Και αυτό γιατί όλες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι πλέον δεν έχουμε ντέρμπι για τη δεύτερη θέση αλλά μάλλον για την τρίτη-τέταρτη, καθώς το ΠΑΣΟΚ κούνησε τη βελόνα, αλλά προς τα κάτω. Αυτό έχει κάνει τον Νίκο Ανδρουλάκη, να έχει… νεύρα και δικαίως καθώς βλέπει τα όνειρά του να γίνει ο ρυθμιστής των εξελίξεων να περιορίζονται και το βράδυ των εκλογών να μοιάζει με ένα σενάριο βγαλμένο από τους χειρότερους εφιάλτες του. Διότι φαίνεται ότι όχι μόνο δεν τραβάει, αλλά δεν αποκλείεται στην πορεία προς τις κάλπες να έχει και μια σημαντική απώλεια στελεχών και τις πιέσεις κυρίως του Χάρη Δούκα πιο έντονες.
Το βράδυ της Κυριακής
Το χειρότερο όμως όλων είναι αυτό που τον περιμένει το βράδυ των εκλογών. Εάν το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο ή τέταρτο θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Του να μπει σε μια κυβέρνηση ή να απειληθεί με σενάριο επαναληπτικής εκλογής.
Σε αυτήν την περίπτωση το κόμμα του Ανδρουλάκη θα κινδυνεύσει με πολιτική εξαφάνιση καθώς οι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του, που δεν ξεχνούν τη συμπεριφορά του Τσίπρα τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων και τις κατηγορίες του θα μετακινηθούν προς τη ΝΔ μόνο και μόνο για να εμποδίσουν την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού στην εξουσία.
Μεγάλος εκνευρισμός
Αυτά τα γνωρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη και για αυτό υπάρχει και μεγάλος εκνευρισμός. Από τη μια το… λάθος του να πει παρών το ΠΑΣΟΚ στην ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα και από την άλλη να βγάλει μια ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τον Τσίπρα ως παιδί της διαπλοκής έχουν ανάψει για τα καλά φωτιές στο εσωτερικό του Κινήματος.
Οι μεν τον κατηγορούν ότι συγκρούεται με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και των εκσυγχρονιστών καθώς ο Στουρνάρας ήταν άνθρωπος του Σημίτη και οι δε τον κατηγορούν για την άγρια επίθεση στον Τσίπρα κάτι που δυσκολεύει την όποια συνεννόηση μαζί του για την επόμενη μέρα.
Το δίδυμο που ενοχλήθηκε
Μάλιστα, εκφραστές της δυσαρέσκειας για τις κατηγορίες εναντίον του Τσίπρα για διαπλοκή είναι και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς και ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας που έχουν ταχθεί υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Επανειλημμένα ο πρώτος έχει τονίσει ότι εχθρός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο Τσίπρας αλλά ο Μητσοτάκης και οι πολιτικές του. Η σκληρή αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη και οι αναφορές για διαπλοκή και συμφέροντα έχει προκαλέσει πάντως αρκετή μουρμούρα και δυσκολίες στην υπεράσπιση τέτοιων απόψεων από μια σειρά στελέχη.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια μπροστά στον Τσίπρα και να συνεχίσουν να αποδέχονται προσβλητικές αναφορές, όπως έγιναν για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ όταν γνωρίζουν ότι τα έχει ρυθμισμένα το Κίνημα.
Πόλεμος με τον Αλέξη
Εάν ο Τσίπρας θέλει πόλεμο θα τον έχει λένε στελέχη που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν ότι παρά τα όσα λέει ο Τσίπρας, αφού μαζέψει τους αριστερούς ψηφοφόρους, αμέσως μετά θα στοχοποιήσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το οποίο σε αυτήν την περίπτωση θα ρισκάρει την πολιτική του επιβίωση. Και όλα αυτά βέβαια την ώρα που από δεξιά του Ανδρουλάκη οι Διαμαντοπούλου και Γερουλάνος θα συνεχίσουν το πλαγιοκόπημα.
Όλα αυτά βέβαια θα μοιάζουν με παρωνυχίδα, εάν το βράδυ των εκλογών το σκηνικό είναι αυτό που βλέπουμε να διαμορφώνεται με τον Ανδρουλάκη να χάνει όχι μόνο από τον Μητσοτάκη αλλά και από τον Τσίπρα με ερώτημα τι θα γίνει και με την Καρυστιανού.
Το ερώτημα είναι εάν πλέον μπορεί να αντιδράσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αξιοποιώντας τους σταθερούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τις ηλικίες 50 plus που διαχρονικά πάνε στις κάλπες και ψηφίζουν τα δυο «παλαιά κόμματα», ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ο Πειραιάρχης
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών