Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκαλύπτεται το σκοτεινό σχέδιο της ΕΕ με το βλέμμα στην άμυνα - Ο ESM ονειρεύεται νέα μνημόνια: «Μπορούμε να σας δανείσουμε»

Αποκαλύπτεται το σκοτεινό σχέδιο της ΕΕ με το βλέμμα στην άμυνα - Ο ESM ονειρεύεται νέα μνημόνια: «Μπορούμε να σας δανείσουμε»
Το έδαφος για την εκταμίευση δανείων για αμυντικές σκοπούς, στρώνει ο επικεφαλής του ESM
Σχετικά Άρθρα

Το σκοτεινό σχέδιο της ΕΕ για μεγαλύτερη φτωχοποίηση των λαών, και κατά συνέπεια καλύτερη χειραγώγηση τους, αποκαλύπτεται... Με φόντο τα σχέδια για εκτόξευση των αμυντικών δαπανών, ο επικεφαλής του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) επανεμφανίστηκε και προανήγγειλε... νέα μνημόνια. Ο ESM, που είχε μπει σε αχρηστία μετά τις κρίσεις χρέους, φαίνεται να ονειρεύεται comeback, προσφέροντας δάνεια για εξοπλισμούς, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή άμυνα αλλά ταυτόχρονα φορτώνοντας νέα οικονομικά βάρη στους λαούς.
«Ένα ευρωπαϊκό ταμείο διαχείρισης κρίσεων με "δύναμη πυρός" άνω των 430 δισ. ευρώ (514 δισ. δολάρια) θα μπορούσε να δανείζει χρήματα σε χώρες για αμυντικούς σκοπούς», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του ESM, Pierre Gramegna. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μηχανισμός θα μπορούσε να προσφέρει πιστωτικές γραμμές για την άμυνα και δεν θα απαιτούσε αυστηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα, εν μέρει για να αποφευχθεί το στίγμα που θα μπορούσε να συνοδεύει ένα αίτημα χρηματοδότησης από το ταμείο έκτακτης ανάγκης της ευρωζώνης.
«Σε αυτές τις εποχές γεωπολιτικής αναταραχής, που έχουν πυροδοτήσει αυξημένες δαπάνες και αμυντικά κόστη για όλες τις χώρες, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό του ESM», δήλωσε ο Gramegna.
Επεσήμανε τη χρήση πιστωτικών γραμμών για την άμυνα για χώρες με καλή δημοσιονομική κατάσταση, αλλά με πιεσμένους προϋπολογισμούς, ιδίως μικρότερα κράτη της ευρωζώνης. «Έχουμε εργαλεία», είπε. «Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης… να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό τους».
«Είναι προφανές ότι η σχέση μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται όλο και πιο ανώμαλη».

Καλλιέργεια... ρωσοφοβίας

Ως γνωστόν, ο ESM δημιουργήθηκε στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης για να αποτραπεί η κατάρρευση εθνικών οικονομιών και τραπεζών και να στηριχθεί το ενιαίο νόμισμα. Ωστόσο, όλα αυτά έγιναν με βαρύ τίμημα και κυρίως με φτωχοποίηση των λαών. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι ένα από  τα… θύματα του ESM.  
«Η ανοιχτή εχθρότητα του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, απέναντι στην Ευρώπη αναγκάζει τους πολιτικούς ηγέτες της να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους άμυνας της περιοχής απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Οι δηλώσεις του Gramegna υποδηλώνουν προθυμία αξιοποίησης των τεράστιων ευρωπαϊκών αποθεμάτων για την ενίσχυση χωρών της ευρωζώνης, ιδίως μικρότερων βαλτικών κρατών που συνορεύουν με τη Ρωσία, αν και τα δάνεια θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τις 21 χώρες της ευρωζώνης που στηρίζουν τον ESM».
Μόνο χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να λάβουν τα δάνεια, γεγονός που αποκλείει κράτη που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ, όπως η Πολωνία. Ο ESM δεν αναφέρεται ρητά στην άμυνα στην αποστολή του και οποιαδήποτε τέτοια μετατόπιση θα απαιτούσε την έγκριση των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικά ουδέτερων χωρών όπως η Αυστρία, η Κύπρος, η Μάλτα ή η Ιρλανδία.
Οι προσπάθειες της Ευρώπης να ενισχύσει την άμυνά της, τέσσερα χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αίσθηση κατεπείγοντος από τότε που ο Trump απείλησε με εμπορικούς δασμούς χώρες που απέρριψαν τον ισχυρισμό του επί της Γροιλανδίας, δανικού εδάφους.
Ο Gramegna άφησε να εννοηθεί ένας πιθανός ρόλος για τον ESM, ο οποίος δημιουργήθηκε κατά την κρίση χρέους για να δανείζει χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά έκτοτε έχει καταστεί σε μεγάλο βαθμό ανενεργός. «Είναι ένα από τα εργαλεία μας», είπε, αναφερόμενος στη χρήση των λεγόμενων προληπτικών πιστωτικών γραμμών για την άμυνα. «Είναι διαθέσιμο. Πρέπει να ξαναανακαλύψουμε το δυναμικό αυτού του εργαλείου» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να διασφαλίσεις ότι αυτή η διευκόλυνση… θα χρησιμοποιηθεί για αμυντικές δαπάνες», είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα συνοδεύεται από δρακόντειους όρους. «Ολόκληρος ο στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνδυασμός αυτού του εργαλείου με αναδιάρθρωση της οικονομίας».

«Γραμμή στήριξης άμυνας»

Τα σχόλια του Gramegna δίνουν νέα… πνοή σε μια «γραμμή στήριξης άμυνας» που είχε προτείνει νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Enrico Letta, για δανεισμό έως και 2% του οικονομικού προϊόντος μιας χώρας με χαμηλά επιτόκια για αμυντικούς σκοπούς.
Η πρόταση του Gramegna αντικατοπτρίζει ένα σχήμα στήριξης του ESM ύψους έως 240 δισ. ευρώ που είχε δημιουργηθεί κατά την πανδημία COVID για να βοηθήσει τις χώρες να χρηματοδοτήσουν δαπάνες υγείας. Το σχήμα αυτό τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε.
Τα κράτη της Βαλτικής, Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία, θα μπορούσαν να ωφεληθούν. Έχουν σχεδόν τετραπλασιάσει τις αμυντικές τους δαπάνες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, φτάνοντας περίπου το 5% του οικονομικού τους προϊόντος, δανειζόμενες σε μεγάλο βαθμό για να καλύψουν το κόστος.
Οι χώρες αυτές, που συνορεύουν με τη Ρωσία και τον στενό της σύμμαχο Λευκορωσία, έχουν υποστεί αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων δολιοφθοράς, τις οποίες οι αρχές επιβολής του νόμου αποδίδουν στη Ρωσία. Έχουν δανειστεί δισεκατομμύρια ευρώ από το υπερκαλυμμένο πρόγραμμα δανείων SAFE της ΕΕ για αμυντικά έργα, στο οποίο η ΕΕ δανείζεται συλλογικά από τις αγορές και στη συνέχεια δανείζει τα χρήματα στα κράτη-μέλη στο κόστος. Η στήριξη του ESM θα λειτουργούσε με παρόμοιο τρόπο.
Αν στηθεί όπως η στήριξη της πανδημίας, τα δάνεια θα είχαν σημαντικό βάρος σε επίπεδο ΕΕ. Το ΑΕΠ της Εσθονίας το 2024 ήταν περίπου 40 δισ. ευρώ, άρα το 2% αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ.
Ο Gramegna είπε ότι οι χώρες θα μπορούσαν να υποβάλουν «συλλογικά αιτήματα», κάτι που θα απέφευγε το στίγμα που συνδέεται με την προσφυγή στον ESM. «Η ώθηση πρέπει να προέλθει από τα κράτη-μέλη», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης