Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλεί με υποβάθμιση και τις πορτογαλικές τράπεζες ο S&P

Απειλεί με υποβάθμιση και τις πορτογαλικές τράπεζες ο S&P
Σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει τις πορτογαλικές τράπεζες ο οίκος Standard & Poor's, ώς απόρροια της πιθανότητας προσφυγής της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξής που έχει συσταθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Οι κίνδυνοι έναντι της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας πηγάζουν από την αβεβαιότητα που υφίσταται σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της κυβέρνησης σε επίσημο κρατικό δανεισμό, αναφέρει ο οίκος.
Οι μακροοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία και οι δύσκολες συνθήκες στη χρηματοδότηση θα ασκήσουν πιέσεις στις τράπεζες, αποδυναμώνοντας την πιστοληπτική τους ικανότητα. Παράλληλα, αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και του προγράμματος λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση, οδηγώντας πιθανόν την οικονομία και πάλι σε ύφεση το 2011.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πρις λίγες μέρες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, έκανε σοβαρές προειδοποιήσεις στις πορτογαλικές τράπεζες επισημαίνοντας ότι εάν η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν υιοθετήσει επώδυνα μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό του επομένου έτους για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών τότε η Πορτογαλία μπορεί να γίνει το επόμενο μέλος της ζώνης του ευρώ που θα ζητήσει βοήθεια, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Στην οικονομική έκθεση σταθερότητας, η Τράπεζα της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι η αδυναμία να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά της Πορτογαλίας θα έβαζε τον τραπεζικό τομέα σε κίνδυνο, ειδικά εάν η κρίση δημοσίου χρέους συνεχιστεί στην Ευρώπη. Οι τράπεζες δε θα μπορέσουν να αντέξουν τις πιέσεις, γι' αυτό και τις προτρέπει να προχωρήσουν σε ενισχύσεις των κεφαλαίων τους κατά τα προσεχή έτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης