Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Δανία στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις στη Γροιλανδία - Ο Αρχιστράτηγος ηγείται της αποστολής

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Δανία στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις στη Γροιλανδία - Ο Αρχιστράτηγος ηγείται της αποστολής
Το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας αποφάσισε να αναπτύξει πρόσθετες δυνάμεις στο ημιαυτόνομο νησί
Η Δανία αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στη Γροιλανδία εν μέσω της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί γύρω από το νησί, μετά τις αιτιάσεις του Trump για την προσάρτησή του στις ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας μάλιστα λόγο για ειλημμένη απόφαση.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας αποφάσισε να αναπτύξει πρόσθετες δυνάμεις στο ημιαυτόνομο νησί.
Ο ακριβής αριθμός των στρατευμάτων που αποστέλλονται στη Γροιλανδία δεν έχει αποκαλυφθεί, ωστόσο σημειώνεται ότι η δανική παρουσία στο νησί «θα είναι σημαντική».
Η άφιξη και η ανάπτυξη των πρόσθετων δυνάμεων αναμένεται το βράδυ της Δευτέρας 19 Ιανουαρίου στο Kangerlussuaq, μια πόλη στη δυτική Γροιλανδία.
Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του νησιού, Nuuk.
Μαζί με τις πρόσθετες δυνάμεις, στο νησί φτάνει και ο Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού Peter Boyesen, ο οποίος πιθανότατα θα τεθεί επικεφαλής της δανικής δύναμης.
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Άμυνας της Δανίας, Trols Lund Poulsen, και η Υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας, Viviane Motzfeldt, έφτασαν στις Βρυξέλλες για συνάντηση με την επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kaja Kallas.

ΤΙ ζήτησαν Δανία και Γροιλανδία από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Άμυνας της Δανίας, Troels Lund Poulsen, και η Υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας, Viviane Motzfeldt, πρότειναν στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, κατά τη διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες, την καθιέρωση μιας αποστολής της Συμμαχίας στην Αρκτική.
Ο Δανός υπουργός ανακοίνωσε την πρόταση στα μέσα ενημέρωσης της Γροιλανδίας μετά το πέρας των συνομιλιών.
«Το προτείναμε αυτό, και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ το έλαβε υπόψη του», δήλωσε ο Troels Lund Poulsen, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.
«Ελπίζω ότι μπορούμε να αναπτύξουμε ένα πλαίσιο γι' αυτό», τόνισε.
Ο Υπουργός Άμυνας της Δανίας πρόσθεσε ότι ο Mark Rutte άκουσε προσεκτικά τους υπουργούς.
«Πιστεύω ότι ο Γενικός Γραμματέας κατανοεί πλήρως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο Δανός πολιτικός.
Αυτό ισχύει επίσης για «ζητήματα που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ», συνέχισε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το μέλος της Συμμαχίας με τη μεγαλύτερη επιρροή.
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειπαν το ΝΑΤΟ αύριο, θα είχαμε τεράστιες δυσκολίες να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας», σημείωσε ο Troels Lund Poulsen, προσθέτοντας ότι η Δανία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη Γροιλανδία και την Αρκτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης