Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Δίκασε» η Ιταλία: «Κακό αστείο» το σενάριο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γροιλανδία

«Δίκασε» η Ιταλία: «Κακό αστείο» το σενάριο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γροιλανδία
Η Ιταλία, ξεκαθάρισε, δεν θα συμμετάσχει, υποδεικνύοντας ότι τυχόν συντονισμός θα πρέπει να γίνει από το ΝΑΤΟ.

Η Ρώμη απορρίπτει στρατιωτικές κινήσεις επίδειξης στην Αρκτική, ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ ανταλλάσσουν προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της ρητορικής Trump στη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Guido Crosetto απέρριψε κατηγορηματικά τις εκκλήσεις για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γροιλανδία, χαρακτηρίζοντας το σενάριο «την αρχή ενός κακού αστείου».
Όπως δήλωσε, μερικές εκατοντάδες στρατιώτες «δεν θα μπορούσαν να κάνουν απολύτως τίποτα» στο νησί, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για διαγωνισμό του ποιος στέλνει στρατό ανά τον κόσμο».
Η Ιταλία, ξεκαθάρισε, δεν θα συμμετάσχει, υποδεικνύοντας ότι τυχόν συντονισμός θα πρέπει να γίνει από το ΝΑΤΟ.

Προειδοποιήσεις

Παράλληλα, ιταλικό κυβερνητικό έγγραφο για την ασφάλεια στην Αρκτική –που αναμένεται να παρουσιαστεί– προειδοποιεί για εντεινόμενο στρατηγικό ανταγωνισμό στην περιοχή, με ισχυρό ενδιαφέρον από ΗΠΑ και Ρωσία.
Στις ΗΠΑ, η Δημοκρατική γερουσιαστής Jeanne Shaheen υποστήριξε ότι η επιμονή του Donald Trump στη Γροιλανδία λειτουργεί εν μέρει ως «αντιπερισπασμός» από εσωτερικά προβλήματα, όπως το κόστος ζωής. Επισήμανε ότι το 86% των Αμερικανών αντιτίθεται στη χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Γροιλανδία και προειδοποίησε ότι η ρητορική αυτή «προκαλεί πραγματική ζημιά» στις συμμαχίες, ευνοώντας τη Ρωσία και την Κίνα.
Η Γαλλία, μέσω του υπουργού Οικονομικών Roland Lescure, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αμερικανική κίνηση κατά της Γροιλανδίας θα «περνούσε κόκκινες γραμμές» και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ–ΗΠΑ.
Τέλος, η Ρωσία έλαβε απροσδόκητα θέση υπέρ της Δανίας, δηλώνοντας ότι θεωρεί τη Γροιλανδία δανικό έδαφος και κάνοντας λόγο για «έκτακτη» κατάσταση από την άποψη του διεθνούς δικαίου, ενώ χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς περί ρωσοκινεζικής απειλής για το νησί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης