Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απόγνωση Μαξίμου, μήνυμα για plan B στα μπλόκα - Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες, δεν αποκλείουν blackout στους δρόμους

Απόγνωση Μαξίμου, μήνυμα για plan B στα μπλόκα - Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες, δεν αποκλείουν blackout στους δρόμους
Τρέμει το σενάριο να δει τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας η κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα
(upd5) Σε απόγνωση το Μαξίμου, αφού το αδιέξοδο στο αγροτικό παραμένει και πλέον, τα μπλόκα λαμβάνουν στα Μάλγαρα  τις τελικές αποφάσεις, προσανατολιζόμενοι σε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Μέσα στις επόμενες ώρες
 (μετά τις 16:00) θα φανεί εάν έρχεται η... τελική σύγκρουση κυβέρνησης - αγροτών το επόμενο διάστημα και κυρίως στα Θεοφάνεια, που αποτελούν την καταληκτική προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση  για να ενεργοποιήσει  κυρώσεις εάν δεν εκτονωθεί η κατάσταση.
Το Μαξίμου, μετά τα απανωτά "όχι" για διάλογο χωρίς απτές δεσμεύσεις του αγροτικού κόσμου, τηρεί στάση αναμονής και δηλώνει έτοιμο να βάλει σε εφαρμογή το  plan B , καθώς αποτελεί... κόκκινο πανί για την κυβέρνηση μια απόφαση κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων την Κυριακή στα Μάλγαρα και θέλει πάση θυσία να μην φτάσουν τα τρακτέρ στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση  παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα αγροτικά μπλόκα και βρίσκεται... στριμωγμένη, καθώς οι εκκλήσεις για διάλογο, μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν από τη σημερινή Πανελλαδική σύσκεψη του αγροτικού κόσμου, αλλά και τα ...τελεσίγραφα που έστειλε, φτάνοντας στο σημείο ο πρωθυπουργός να μιλήσει για τραμπούκους, ταλαιπωρία της κοινωνίας και προειδοποίηση για υλοποίηση του plan Β, δεν έπιασαν τόπο.
Δεν είναι τυχαίο ότι από την πλευρά του Μαξίμου επιχειρήθηκε να ανοιχτούν δίαυλοι επικοινωνίας με τους αγρότες μέχρι και την τελευταία στιγμή, -την παραμονή της σημερινής κρίσιμης σύσκεψης των αγροτών-, εκμεταλλευόμενοι το ρήγμα που υπήρξε, αλλά ούτε αυτό δεν έφερε την επιθυμητή  λύση που δεν είναι άλλη από τη διάλυση ή έστω μεγάλη διάσπαση στα μπλόκα.
Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Τσιάρα, το Σάββατο 3/1, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι έστω και την τελευταία στιγμή να επικρατήσει η λογική και οι αγρότες θα κατανοήσουν ότι ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν τα προβλήματά τους είναι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Ο κ. Τσιάρας, ένα 24ωρο πριν από την Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στα Μάλγαρα, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews σημείωσε ότι η παρατεταμένη ταλαιπωρία της κοινωνίας από τα μπλόκα «αδικεί και την ίδια την προσπάθεια των αγροτών», ειδικά σε μια περίοδο γιορτών, καλώντας όλες τις πλευρές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.
«Ο δρόμος του διαλόγου δεν συνιστά ούτε ήττα, ούτε υποχώρηση. Συνιστά μέγιστη ευθύνη και υπευθυνότητα», τόνισε.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα πρυτανεύσει η κοινή λογική» ενόψει της κρίσιμης πανελλαδικής σύσκεψης στα Μάλγαρα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη «να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και στα δημοσιονομικά δεδομένα» προκειμένου να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο «αυτή την πραγματικά πολύ δύσκολη περίοδο».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πλέον βρίσκεται σε απόγνωση, αφού όχι μόνο δεν κατάφερε να κατευνάσει την οργή των αγροτών, αλλά δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να πρέπει να διαχειριστεί τις νέες μορφές κινητοποιήσεων που εξετάζουν οι αγρότες και θα αποφασίσουν σήμερα στα Μάλγαρα, που δεν είναι άλλες από μια διαμαρτυρία με τρακτέρ στην Αθήνα, ακόμη και ένα 48ωρο blackout στους δρόμους σε όλη τη χώρα από τα μπλόκα μετά τα Θεοφάνεια.

Τα βήματα της κυβέρνησης και το plan B

Ανοιχτό είναι το κάλεσμα της κυβέρνησης στους αγρότες για διάλογο, που μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί παρά το γεγονός ότι υπήρξε ρήγμα στην ενιαία γραμμή με το «ναι» κάποιων λίγων μπλόκων, ωστόσο φαίνεται πως πλέον έχει φτάσει στα όριά της και θέλει να φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους.
Έτσι, το Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής μέχρι τα Θεοφάνεια και στέλνει μήνυμα για διάλογο ή εφαρμογή plan b με στόχο να επιτύχει την αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων και να «φρενάρει» κάθε σκέψη για διαμαρτυρία στην Αθήνα.
Στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης βρίσκονται μέτρα όπως η επιβολή διοικητικών προστίμων για την παρουσία των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, τελωνεία, αεροδρόμια κ.α., η επιβολή κυρώσεων επειδή παρακωλύουν τις συγκοινωνίες, , κυρίως αφαίρεση πινακίδων, αλλά και ο καταλογισμός ποινών με παραπομπή στη Δικαιοσύνη όσων σηκώνουν τις μπάρες των διοδίων για ποινικές, διοικητικές / αστικές ευθύνες.
Παράλληλα, η κυβέρνηση, όπως αναφέρθηκε και το Σάββατο 3/1 εκ νέου δια στόματος του Κ. Τσιάρα, έχει κάνει ουσιαστικά βήματα ανταπόκρισης στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αφού τα 20 από τα 27 αιτήματα των παραγωγών είτε έχουν ικανοποιηθεί, είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι λύσεις που δόθηκαν είναι «το αίτημα για το αφορολόγητο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρέλαιο στην αντλία», «η χαμηλότερη τιμή αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος», «το αίτημα για 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ» και η «στήριξη προϊόντων που έχουν πραγματική ανάγκη, όπως το σιτάρι, το βαμβάκι και η μηδική».
agrotes_3.JPG

Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες - Σκληραίνουν τη στάση τους 

Ραντεβού στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης έχουν (από τις 12:00)  οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς σε εξέλιξη είναι η Πανελλαδική σύσκεψη- η τρίτη κατά σειρά- προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων. 
Μέχρι αυτή την ώρα γίνονται εισηγήσεις των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων, που καταλήγουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με την πρόταση για γενικότερο αποκλεισμό των δρόμων μετά τα Θεοφάνεια, πιθανότατα την Πέμπτη 8/1 και την Παρασκευή 9/1, να κερδίζει έδαφος.
mal2.JPG
Η σύσκεψη ξεκίνησε στο Πολιτιστικό Κέντρο των Νέων Μαλγάρων, με τη συμμετοχή εκπρόσωπων από περισσότερα από 50 μπλόκα σε όλη τη χώρα, την ώρα που συμπληρώνουν 35 ημέρες στους δρόμους με τα τρακτέρ σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου και στα τελωνεία.
mal4.JPG
Στο τραπέζι της συζήτησης έπεσαν οι προτάσεις για μαζική κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, αλλά και το γενικό κλείσιμο των δρόμων και παράδρομων.



Σημειώνεται ότι η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων σε ανακοίνωσή -κάλεσμά της για την πανελλαδική σύσκεψη, καλεί να συζητήσουν για κλιμάκωση του αγώνα.
Όπως αναφέρει, «έχοντας στο πλευρό μας την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έχουμε αποκρούσει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει και να υπονομεύσει τον δίκαιο αγώνα μας.
Δεν μπόρεσαν να μας λυγίσουν ούτε η καταστολή, ούτε ο κοινωνικός αυτοματισμός, ούτε τα καλέσματα σε προσχηματικούς διαλόγους, ούτε η λάσπη , οι συκοφαντίες και οι πιέσεις, ούτε η προσπάθεια διάσπασης της ενότητας μας με διάφορους "πρόθυμους". Το μόνο που πετυχαίνουν όλα αυτά είναι να μεγαλώνουν την οργή και την αποφασιστικότητα μας απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης .
Καλούμε τα μπλόκα με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων να συμμετάσχουν στη νέα πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Γενάρη και ώρα 12 το μεσημέρι, στα Μάλγαρα προκειμένου να συζητήσουμε την κλιμάκωση του αγώνα μας, τις περαιτέρω κινήσεις μας.
Το λέμε ακόμα μια φορά: Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν' αποχωρήσουμε. Δεν κάνουμε πίσω! Δεν φοβόμαστε! Δεν υποχωρούμε! Δεν ξεπουλιόμαστε!
Θα νικήσουμε, γιατί ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης! Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης