Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Μέση Ανατολή φλέγεται - Οι απειλές από ΗΠΑ και Ισραήλ και οι προετοιμασίες στο Ιράν - Καταιγίδα πολέμου προ των πυλών

Η Μέση Ανατολή φλέγεται - Οι απειλές από ΗΠΑ και Ισραήλ και οι προετοιμασίες στο Ιράν - Καταιγίδα πολέμου προ των πυλών
Ο διοικητής του Ιρανικού Στρατού έχει προειδοποιήσει ότι κάθε πράξη επιθετικότητας ή κακοπροαίρετης ενέργειας κατά της χώρας θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και σθένος
Σχετικά Άρθρα

Επικίνδυνα επίπεδα αγγίζει πλέον η ένταση στη Μέση Ανατολή.
Οι απειλές από ΗΠΑ και Ισραήλ για νέες στρατιωτικές επιδρομές σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις έχουν σημάνει συναγερμό, ενώ το Ιράν δεν κρύβει την αποφασιστικότητά του, διαμηνύοντας ότι στρατός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, οι δυνάμεις κινητοποιούνται και κάθε στρατηγική προετοιμασία είναι σε εξέλιξη. Από drones που καταρρίφθηκαν μέχρι υπόγειες βάσεις που ενισχύονται, το Ιράν στέλνει μήνυμα ότι κάθε επίθεση θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Οι ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Donald Trump και στελέχη όπως ο Mike Huckabee, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η στρατιωτική δράση παραμένει στο τραπέζι, εστιάζοντας στον εμπλουτισμό ουρανίου και στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.
Από την άλλη πλευρά, ο Ιρανικός Στρατός δηλώνει πλήρη ετοιμότητα, με δυνάμεις κινητοποιημένες, εκπαιδευμένες και έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση. Οι προηγούμενες επιτυχίες στην κατάρριψη drones Hermes και Heron, η ενίσχυση υπόγειων εγκαταστάσεων και η προετοιμασία για ασύμμετρες και ακανόνιστες απειλές δείχνουν ότι η χώρα δεν θα διστάσει να απαντήσει με αποφασιστικότητα.

Το Ιράν «δεν έλαβε το πλήρες μήνυμα»

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Mike Huckabee, δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι το Ιράν «δεν πήρε το πλήρες μήνυμα» μετά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές που στόχευσαν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τον Ιούνιο, σχόλια που έγιναν ενώ το Ισραήλ πιέζει τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν μια ακόμη επίθεση στη χώρα.
«Δεν ξέρω αν το Ιράν πήρε ποτέ στα σοβαρά [τον Πρόεδρο Trump] μέχρι τη νύχτα που τα βομβαρδιστικά B-2 πήγαν στο Fordow», δήλωσε ο Huckabee σε συνέντευξη στο Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, αναφερόμενος σε μία από τις υπόγειες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που βομβαρδίστηκαν από τις ΗΠΑ.
«Ελπίζω να πήραν το μήνυμα, αλλά προφανώς δεν πήραν το πλήρες μήνυμα γιατί… φαίνεται ότι προσπαθούν να ανασυντάξουν και να βρουν έναν νέο τρόπο να σκάψουν το λάκκο βαθύτερα, να τον ασφαλίσουν περισσότερο», πρόσθεσε ο Huckabee, αναφερόμενος σε αναφορές που λένε ότι υπήρξε δραστηριότητα στις βομβαρδισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ο Huckabee έκανε τα σχόλια όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια ακόμη επίθεση στο Ιράν εάν το Ισραήλ αποφάσιζε ότι «χρειάζεται περαιτέρω στρατιωτική δράση», με βάση το έργο του Ιράν στο πολιτικό του πυρηνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.
Σύμφωνα με αναφορά του NBC News, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu θα ζητήσει από τον πρόεδρο Trump να υποστηρίξει μια νέα επίθεση στο Ιράν λόγω των ισραηλινών ανησυχιών για τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν, οι οποίοι ήταν αποτελεσματικοί στο να πλήξουν ισραηλινό έδαφος κατά τη διάρκεια του Πολέμου των 12 Ημερών.
«Μου είναι δύσκολο να σας πω τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, γιατί αυτή είναι μια πολιτική απόφαση που θα ληφθεί στον Λευκό Οίκο», είπε ο Huckabee. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας δείξω τι έχει πει επανειλημμένα ο πρόεδρος, και έχει πει με συνέπεια ότι το Ιράν δεν πρόκειται ποτέ να εμπλουτίσει ουράνιο».
Από τη στιγμή της κατάπαυσης του πυρός που έληξε τον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν, ο Trump έχει επανειλημμένα απειλήσει να βομβαρδίσει ξανά το Ιράν αν επαναλάβει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πρότεινε επίσης ότι θα μπορούσε να «εξολοθρεύσει» τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν. «Μπορούμε να εξουδετερώσουμε τους πυραύλους τους πολύ γρήγορα. Έχουμε μεγάλη δύναμη», δήλωσε ο Trump.
Στον αντίποδα, το Ιράν δήλωσε ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου έχει σταματήσει λόγω της αμερικανικής εκστρατείας βομβαρδισμών, αλλά έχει υποσχεθεί να επανεκκινήσει το πρόγραμμα, παρουσιάζοντάς το ως ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας, ενώ διατηρεί την πολιτική του ότι δεν θα επιδιώξει ποτέ την κατασκευή πυρηνικού όπλου.
Το Ιράν έχει επίσης απορρίψει την ιδέα να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ που να περιορίζει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του, αφού οι πύραυλοί του είναι ο μόνος τρόπος να αποτρέψει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ο Ιράν δεσμεύεται για «σθεναρή απάντηση»

Ο διοικητής του Ιρανικού Στρατού έχει προειδοποιήσει ότι κάθε πράξη επιθετικότητας ή κακοπροαίρετης ενέργειας κατά της χώρας θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και σθένος, τονίζοντας την πλήρη ετοιμότητα του Στρατού να αντιμετωπίσει απειλές.
Ο Υποστράτηγος Amir Hatami έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την επίσκεψή του σε στρατιωτικές μονάδες στη δυτική Ιράν τη Δευτέρα.
Ο διοικητής δήλωσε ότι ο Ιρανικός Στρατός, με σταθερή αποφασιστικότητα, έχει κινητοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς, προσθέτοντας ότι όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές, ιδιαίτερα την παθητική άμυνα, και έχουν προετοιμάσει ρεαλιστικά τις δυνάμεις για το πεδίο της μάχης.
Αναφερόμενος στην κατάρριψη διαφόρων μικρών εναέριων οχημάτων καθώς και των drones Hermes και Heron στη δυτική Ιράν από τα συστήματα αεράμυνας του Στρατού κατά τη διάρκεια του 12ήμερου επιβαλλόμενου πολέμου τον Ιούνιο, ο διοικητής προειδοποίησε ότι κάθε πράξη παραβίασης θα αντιμετωπιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα.
Ο Υποστράτηγος Hatami τόνισε επίσης ότι ο Στρατός συνεχώς επιδιώκει να ενισχύει την ετοιμότητά του για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή, συμπεριλαμβανομένου του ασύμμετρου και ακανόνιστου πολέμου.
Όλες οι κινήσεις του εχθρού παρακολουθούνται στενά και κάθε κακοπροαίρετη ενέργεια θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα, υπογράμμισε ο ανώτατος διοικητής.

«Μια ολόκληρη αλυσίδα πολέμων μας περιμένει»

Την εκτίμηση ότι η Μέση Ανατολή οδεύει προς μια σειρά πολεμικών συγκρούσεων διατυπώνει, μιλώντας στην εφημερίδα Svobodnaya Pressa, ο Evgeny Satanovsky, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.
«Μας περιμένει μια ολόκληρη αλυσίδα πολέμων. Θα τους δούμε σύντομα ή λίγο αργότερα.
Σίγουρα θα υπάρξει επανάληψη του πολέμου του Ισραήλ με τον Λίβανο και το Ιράν», τονίζει.
Όπως επισημαίνει, κανείς δεν έχει αφοπλίσει τη λιβανέζικη Hezbollah, ενώ το Ιράν, αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία που έχει συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια, προετοιμάζεται να πλήξει το Ισραήλ επιχειρώντας να διαπεράσει σοβαρά το σύστημα αεράμυνάς του.
Στη Λωρίδα της Γάζας, η Hamas έχει καταλάβει τις θέσεις που εκκενώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό και πλέον καταστέλλει αθόρυβα κάθε εσωτερική αντίδραση απέναντι στην κυριαρχία της.
Σε ερώτηση αν πρόκειται για θέσεις από τις οποίες αποσύρθηκαν οι Ισραηλινοί στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου του Trump, ο Satanovsky απαντά καταφατικά, επισημαίνοντας όμως ότι «δεν υπάρχει καμία συνθήκη ειρήνης».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι, πέραν του Κατάρ και της Τουρκίας, καμία άλλη χώρα δεν σχεδιάζει να αναπτύξει στρατεύματα στη Γάζα, γεγονός που καθιστά ασαφές σε ποιον θα βασιστεί μελλοντικά η Hamas.
Κατά τον ίδιο, το Κατάρ και η Τουρκία βρίσκονταν πίσω από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, με το Ισραήλ να μην αποδέχεται τη συνεχιζόμενη στήριξή τους προς τη Hamas.

Ένα ντόμινο συγκρούσεων

Ο Satanovsky διευρύνει το πλαίσιο, υπενθυμίζοντας ότι η αστάθεια δεν περιορίζεται στη Γάζα ή στο Ιράν.
Η πακιστανο-αφγανική κρίση, η Υεμένη με τους Houthi, οι εντάσεις μεταξύ Μαρόκου και Αλγερίας, Αιθιοπίας και Αιγύπτου, καθώς και Σουδάν και Αιγύπτου, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μωσαϊκό.
Στο ίδιο το Σουδάν, οι σφαγές συνεχίζονται.
Στο ερώτημα αν οι συγκρούσεις αυτές υποδαυλίζονται από εξωτερικούς παράγοντες ή αν ξεσπούν «φυσικά», απαντά κυνικά: «Όλοι φυσούν πάνω στα κάρβουνα. Όλοι σχεδιάζουν – το Κατάρ, οι Τούρκοι.
Πρόκειται απλώς για μια περιοχή όπου όλοι μισούν όλους».

Ιράν, Ρωσία και τα όρια της σύγκρουσης

Ο Satanovsky υποστηρίζει ότι οι Ιρανοί και οι Houthis διαθέτουν τη δική τους δυναμική, χωρίς να χρειάζονται ξένες δολοπλοκίες.
Όταν ερωτάται αν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί αυτή η αλυσίδα πολέμων, η απάντησή του είναι ωμή: «Απλώς να τους καταστρέψουν όλους».
Στο ερώτημα πώς θα μπορούσε το Ισραήλ να «καταστρέψει» μια τόσο μεγάλη χώρα όπως το Ιράν, απαντά ότι αρκεί η εξάλειψη της ηγεσίας και του μηχανισμού ασφαλείας.
Κατά την εκτίμησή του, χωρίς κεντρική εξουσία, εθνοτικές ομάδες όπως οι Κούρδοι, οι Αζέροι και οι Μπαλούχοι θα οδηγήσουν τη χώρα σε κατάρρευση χωρίς να απαιτηθεί στρατιωτική επέμβαση.
Ωστόσο, εκτιμά ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν προχωρούν σε τέτοια βήματα λόγω του ρωσικού παράγοντα.
«Χρειαζόμαστε το Ιράν», σημειώνει, αναφερόμενος στη ρωσική στρατηγική, τονίζοντας ότι χωρίς τη Ρωσία θα ήταν πολύ ευκολότερο να αντιμετωπιστεί στρατιωτικά η Τεχεράνη.

Η Ρωσία, η Συρία και το αβέβαιο μέλλον

Αναφερόμενος στη θέση της Ρωσίας στη Συρία, ο Satanovsky είναι κατηγορηματικός: «Μηδέν».
Υπενθυμίζει ότι η Μόσχα διαθέτει δύο βάσεις στις συριακές ακτές, οι οποίες όμως μπορούν να χαθούν ανά πάσα στιγμή, ενώ ακόμη και επί προεδρίας Bashar al-Assad η ρωσική επιρροή ήταν περιορισμένη.
Τέλος, προειδοποιεί ότι τμήματα της ρωσικής πολιτικής και ιδεολογικής ελίτ δείχνουν διάθεση εμπλοκής σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σύμμαχο των ΗΠΑ και ότι περίπου το 10% του ισραηλινού πληθυσμού είναι ρωσικής καταγωγής.
«Η Σοβιετική Ένωση πολέμησε με το Ισραήλ το 1956, το 1967 και το 1973», υπενθυμίζει, καταλήγοντας ότι η ρωσική πολιτική τάξη είναι ικανή για τα πάντα: «να μην βοηθήσει έναν φίλο ή να πολεμήσει τον λάθος εχθρό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης