Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα επιβάλλει φόρο 42% στη γαλακτοβιομηχανία της ΕΕ

Η Κίνα επιβάλλει φόρο 42% στη γαλακτοβιομηχανία της ΕΕ
Η Κίνα επιβάλλει δασμούς έως 42,7% σε γαλακτοκομικά της ΕΕ – Κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις Βρυξέλλες
Η κινεζική ηγεσία επέβαλε δασμούς και φόρους έως και 42,7% σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ολοκλήρωση 16μηνης έρευνας σχετικά με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Η απόφαση αυτή οδηγεί σε απότομη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών, σύμφωνα με τη Financial Times.
Σε προκαταρκτική απόφαση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι οι επιδοτήσεις της ΕΕ αποδείχθηκαν επισήμως και ότι η κινεζική εγχώρια βιομηχανία υπέστη “σημαντική ζημία” ως αποτέλεσμα.

Δασμοί από 21,9% έως 42,7% – Έναρξη στις 23 Δεκεμβρίου

Οι νέοι δασμοί θα κυμαίνονται από 21,9% έως 42,7% και θα τεθούν σε ισχύ στις 23 Δεκεμβρίου. Για τις περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες που επηρεάζονται, το μέσο επιπλέον κόστος θα φτάσει περίπου το 30%.

Αλυσιδωτά αντίποινα μεταξύ ΕΕ και Κίνας

Η κίνηση του Πεκίνου έρχεται ως αντίδραση σε αντίστοιχη έρευνα της ΕΕ κατά της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία οδήγησε στην επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.
Ακολούθως, η Κίνα ξεκίνησε έρευνες-εξπρές στις αγορές:
  • χοιρινού κρέατος
  • μπράντι
Οι εμπορικές αυτές αντιπαραθέσεις επισκιάστηκαν προσωρινά από τους δασμούς των ΗΠΑ, που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την περίοδο των Ευχαριστιών, οι οποίοι κλιμακώθηκαν τον Απρίλιο και οδήγησαν τελικά σε ανακωχή τον Οκτώβριο.
Ηλεκτρικά οχήματα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων

Οι νέοι δασμοί στα γαλακτοκομικά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εντάσεων, τις οποίες η Ευρώπη χαρακτηρίζει εδώ και καιρό ανισόρροπες εμπορικές σχέσεις.
Το Πεκίνο επιχειρεί να διαπραγματευτεί την άρση των δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα, προτείνοντας ως αντάλλαγμα μια δέσμευση ελάχιστης τιμής πώλησης, ώστε τα κινεζικά EV να μην πωλούνται φθηνότερα από τους εγχώριους Ευρωπαίους ανταγωνιστές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη ρύθμιση να εφαρμοστεί μόνο στη Volkswagen, η οποία διαθέτει εργοστάσια στην Κίνα.

Διαφωνίες εντός της ΕΕ – Πίεση στον αγροτικό τομέα

Σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους της ΕΕ, το Πεκίνο επιμένει σε μια συνολική συμφωνία για ολόκληρο τον κλάδο, και όχι σε επιμέρους ρυθμίσεις ανά εταιρεία, γεγονός που περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις.
Η εξέλιξη αυτή ασκεί έντονη πίεση στον ήδη προβληματικό αγροτικό τομέα της ΕΕ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με:
  • προτεινόμενες περικοπές επιδοτήσεων
  • αυξημένες εισαγωγές μέσω εμπορικών συμφωνιών
  • αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς
Η απάντηση των Βρυξελλών

Μετά την επιβολή των de facto δασμών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε τη θέση της ότι οι γεωργικές επιδοτήσεις της συμμορφώνονται με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, καθώς δεν συνδέονται άμεσα με την παραγωγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης