Σε... καθαίρεση του Πρίγκιπα Andrew, προχώρησε ο βασιλιάς Κάρολος στο Ηνωμένο Βασίλειο, διώχνοντας τον αδελφό του από το σπίτι όπου ζούσε επί δεκαετίες. Ωστόσο, ένας βασιλικός βιογράφος προειδοποιεί ότι αυτό δεν είναι το τέλος του εξευτελισμού για τον απαξιωμένο πρώην Δούκα.
Σήμερα, λοιπόν, ο αδελφός του μονάρχη ξυπνά ως Andrew Mountbatten-Windsor, με μια αστυνομική έρευνα για τη συμπεριφορά του να διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Σε μια εκρηκτική ανακοίνωση, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο 65χρονος δεν θα φέρει πλέον τον τίτλο του Πρίγκιπα -με άμεση ισχύ- και ότι θα αποχωρήσει επίσης από τη Royal Lodge, την κατοικία με 30 δωμάτια μέσα στο κτήμα του Κάστρου του Windsor.
Το Παλάτι δήλωσε ότι οι «κυρώσεις κρίθηκαν αναγκαίες» εν μέσω του συνεχιζόμενου σκανδάλου με τον Jeffrey Epstein — τον παιδεραστή χρηματοδότη με τον οποίο ο Andrew είχε ψευδώς ισχυριστεί ότι είχε διακόψει κάθε σχέση.
Η εξέλιξη ήρθε μετά τα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν σοκαριστική αλληλογραφία, όπου ο απομονωμένος πρίγκιπας έγραφε στον Epstein «είμαστε μαζί σε αυτό» την επόμενη μέρα από τη δημοσιοποίηση της διαβόητης φωτογραφίας του με την υποτιθέμενη τότε ανήλικη σεξουαλική του σύντροφο, Virginia Giuffre.
Καθώς οι σχέσεις του Andrew με τον Epstein συνέχιζαν να προκαλούν ντροπή στη βασιλική οικογένεια, ο ίδιος συμφώνησε τελικά να παραδώσει το μισθωτήριο της κατοικίας του στο Windsor, όπου ζούσε με την πρώην σύζυγό του Sarah Ferguson για πάνω από δύο δεκαετίες, πληρώνοντας «συμβολικό ενοίκιο». Πηγές ανέφεραν με σκληρό τόνο ότι η πρώην Δούκισσα του York, που επίσης έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα σχετικά με τον Epstein, «θα κάνει τις δικές της ρυθμίσεις» για το μέλλον της.
Είναι γνωστό ότι ο βασιλιάς βρίσκεται στη διαδικασία αποστολής βασιλικών ενταλμάτων στον Lord Chancellor για την αφαίρεση των τίτλων και τιμητικών διακρίσεων του αδελφού του, χωρίς να υπάρχει αντίρρηση από τον Andrew.
Ο νεότερος αδελφός του μονάρχη θα εξοριστεί πλέον σε ιδιωτική κατοικία στο κτήμα Sandringham στο Norfolk, χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Πηγές αναφέρουν ότι ο Πρίγκιπας William και η υπόλοιπη βασιλική οικογένεια υποστηρίζουν πλήρως την απόφαση του βασιλιά.
Η Annie Farmer, μία από τις πρώτες γυναίκες που κατήγγειλαν τον Epstein και κατέθεσε στη δίκη που οδήγησε στην καταδίκη της Ghislaine Maxwell, δήλωσε στο BBC: «Η Virginia έκανε αυτό που οι περισσότεροι θεωρούσαν αδύνατο. Έδειξε στον κόσμο ότι ακόμα και οι πιο ισχυροί θηρευτές μπορούν να λογοδοτήσουν».
Στο μεταξύ, οι κόρες του Andrew, Princess Beatrice και Princess Eugenie, θα διατηρήσουν τους τίτλους τους ως «Αυτού Βασιλική Υψηλότητα», καθώς φέρεται πως ο Κάρολος ήταν ιδιαίτερα πρόθυμος να «προστατεύσει» τις ανιψιές του.
Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν
Ωστόσο, ο ιστορικός και συγγραφέας Andrew Lownie πιστεύει ότι η πρόσφατη εξέλιξη δεν σηματοδοτεί το «τέλος» των προβλημάτων για τον πλέον Mr Andrew Mountbatten-Windsor:
«Δεν νομίζω ότι είναι το τέλος. Θα υπάρξουν κι άλλες αποκαλύψεις, αλλά τουλάχιστον λαμβάνεται αποφασιστική δράση. Δεν τελείωσε ακόμα για εκείνον», δήλωσε στη Mirror.
Ερωτηθείς αν θεωρεί πιθανότερη μια αστυνομική έρευνα μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, απάντησε ότι ο πρώην δούκας «θυσιάζεται για να σωθεί η οικογένεια»: «Το λέω καιρό τώρα – θα τον ρίξουν κάτω από το λεωφορείο για να σωθούν. Αυτό είναι το πρώτο σημάδι».
Πρόσθεσε πως αυτό «έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν» και ότι «το βιβλίο της Virginia Giuffre έκανε το Παλάτι να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος».
Η διαμάχη για τη Royal Lodge κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις στα μεταθανάτια απομνημονεύματα της Virginia Giuffre, η οποία αυτοκτόνησε φέτος στα 41 της.
Οι αποκαλύψεις για τον Andrew
Το βιβλίο της, Nobody’s Girl: A Memoir of Surviving Abuse and Fighting for Justice, κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα, με το χειρόγραφο να έχει ολοκληρωθεί πριν τον θάνατό της.
Σε αυτό περιγράφει τα χρόνια, που έζησε ως «σκλάβα του σεξ» του Epstein και της Maxwell, ισχυριζόμενη ότι οδηγήθηκε στον πρώην δούκα τρεις φορές, τον οποίο θεωρούσε «προνομιούχο» και που «έβλεπε το σεξ ως εκ γενετής δικαίωμα».
Στις 400 σελίδες του βιβλίου αναφέρει επίσης ότι ο δούκας της είπε «ευχαριστώ» με «κοφτή βρετανική προφορά» μετά την πρώτη τους συνάντηση, όταν εκείνη ήταν 17 ετών, και ότι η Maxwell την επαίνεσε λέγοντάς της: «Τα πήγες καλά, ο πρίγκιπας πέρασε όμορφα».
Ο Andrew αρνήθηκε ότι τη γνώρισε ποτέ. Το 2022, διευθέτησε εξωδικαστικά την αγωγή της στις ΗΠΑ καταβάλλοντας 12 εκατ. λίρες, με οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μητέρα του Βασίλισσα Ελισάβετ Β'.
Η συμφωνία δεν περιλάμβανε παραδοχή ενοχής.
Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση, η οικογένεια της Giuffre δήλωσε υπερήφανη: «Ένα απλό αμερικανικό κορίτσι από μια απλή οικογένεια έριξε έναν Βρετανό πρίγκιπα με την αλήθεια και το θάρρος της».
«Η Virginia, παιδί όταν κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Andrew, δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει για δικαιοσύνη. Σήμερα δηλώνει νικήτρια. Εμείς, η οικογένειά της και οι υπόλοιπες επιζήσασες, συνεχίζουμε τον αγώνα της μέχρι να λογοδοτήσουν όλοι όσοι συνέργησαν στα εγκλήματα του Epstein και της Maxwell».
Μετά το σκάνδαλο Giuffre, ο Andrew αντιμετωπίζει πλέον ιδιωτική δίωξη για κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης, διαφθοράς και κακοδιαχείρισης δημόσιου αξιώματος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών