Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Το Παρασκήνιο της Συνεδρίασης: Νέο sell off στον ΟΠΑΠ, μάζεψε η Metlen – Στο -1,57% ο Γ.Δ. με υψηλό τζίρο

Το Παρασκήνιο της Συνεδρίασης: Νέο sell off στον ΟΠΑΠ, μάζεψε η Metlen – Στο -1,57% ο Γ.Δ. με υψηλό τζίρο
Σχετικά Άρθρα
17:31 Τελευταίο Σχόλιο

ΑΓΟΡΑ: Απίστευτα πράγματα είδαμε πάλι σήμερα. Μικτές τάσεις στο εξωτερικό, νέα βουτιά εμείς. Ενδοσυνεδριακά ο Γ.Δ. πήγε και κάτω από τις 2.000 μονάδες, αλλά μετά λόγω της αντίδρασης της Metlen περιορίστηκαν κάπως οι απώλειες. Νέο sell off στον ΟΠΑΠ. Πιέστηκαν και οι τράπεζες και η πλειονότητα των μετοχών. Συμπλήρωσε 4 συνεχόμενες πτωτικές η αγορά. Στα ύψη ο τζίρος (πάνω από 322 εκατ. ευρώ), λόγω και των πρωινών επιθετικών πωλήσεων.

METLEN: Τρομερή κίνηση. Έγινε δυνατό μάζεμα και βγήκαν και κάποιες διαψεύσεις. Για να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η μάχη με τους σορτάκηδες. Η στήλη βλέπει πιο θετικά πλέον τη μετοχή μετά και την πρόσφατη διόρθωση. Νομίζουμε πως πάτησε και καλά στις στηρίξεις, αν και θα μπορούσε να πάει και λίγο πιο κάτω, αλλά οι αγορές δεν κάνουν πάντα το χατίρι σε κάτι που το βλέπουν πολλοί. Έγραψε χαμηλό στα 41,50 ευρώ (-2,40%) και υψηλό στα 44,42 ευρώ (+4,47%). Έκλεισε όμως με οριακή άνοδο 0,28% και τζίρο πάνω από 31 εκατ. ευρώ.

ΟΠΑΠ: Υπερβολική η αντίδραση της αγοράς για το μετασχηματισμό της εταιρείας και με δεδομένο το προμέρισμα και το συνολικό μέρισμα για φέτος η απόδοση είναι εξαιρετική. Με την τρέχουσα τιμή η καθαρή απόδοση είναι 6,9% για τη χρήση 2025 (προμέρισμα και τελικό μέρισμα). Στα 17,68 ευρώ και στο -4,95% με τζίρο σχεδόν 40 εκατ. ευρώ. Έχει δρόμο το έργο για να δούμε τι θα γίνει μέχρι τη γενική συνέλευση.

COCA COLA: Πολύ καλή και σήμερα η συμπεριφορά της. Νομίζουμε πως και εδώ η διόρθωση ήταν υπερβολική και το πάτημα πριν λίγες μέρες στα προηγούμενα χαμηλά, έφερε αγοραστές. Στα 39,50 ευρώ και στο +0,71%.

CENERGY: Από τις πρώτες που έβγαλαν αντίδραση και έκλεισε με άνοδο 1,37%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Είναι τεράστιο το ράλι από την αρχή του έτους και πρόσφατα βρέθηκαν σε νέα υψηλά. Δε νομίζουμε πως δικαιολογείται ο πανικός που είδαμε το πρωί και η ανησυχία. Έπεσε δηλαδή και 3% μια τράπεζα που έχει κάνει ράλι πιο ισχυρό από την αγορά και πέσαμε στα πατώματα; Στο -2,41% ο δείκτης των τραπεζών στο -3,63% η ΕΥΡΩΒ, στο -2,74% η BOCHGR, στο -2,64% η ΕΤΕ, στο -2,08% η ΑΛΦΑ και στο -1,24% η ΠΕΙΡ. Η Optima με μικρή πτώση 0,57%.

JUMBO: Και αυτή η μετοχή έχει διορθώσει σημαντικά και είναι κάτω από την τιμή που την είχαμε αφαιρέσει από τις επιλογές μας. Παρά τις όποιες ανησυχίες, νομίζουμε πως θα δούμε κάτι καλό στο τέλος της χρήσης. Στα 27,14 ευρώ και στο -2,23%.

FOURLIS: Μπορεί να έχει απογοητεύσει πολλούς, μπορεί το εξάμηνο να μην άρεσε και πολλά ακόμα, αλλά εδώ είναι σε ένα επίπεδο που δύσκολα πάει πιο κάτω ή έχει περιορισμένο πλέον περιθώριο υποχώρησης. Και αυτή είναι από τις μετοχές που ξαναβλέπει η στήλη. Με χαμηλό στα 4,1150 ευρώ έκλεισε στα 4,19 ευρώ και στο -0,12%.

CENTRIC: Τι έγινε ξαφνικά και έπεσαν μαρκετιές; Καλοδεχούμενη φυσικά η κίνηση, αρκεί να έχει διάρκεια και επιτέλους να δούμε και καμία κίνηση σωστή από τη διοίκηση. Κάθεται στα μετρητά και μια διανομή στους μετόχους δεν έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Μπαίνουν και εντολές πώλησης μεγάλες πάντως σε μία προσπάθεια να ανακόψουν την ανοδική κίνηση.

FAIS GROUP: Αγορές ιδίων μετοχών γίνονται το τελευταίο διάστημα, από διάφορες χρηματιστηριακές, αλλά δυστυχώς ο τίτλος πάει από το κακό στο χειρότερο. Για να δούμε αν η τελευταία χρηματιστηριακή που μπήκε στο παιχνίδι μπορεί να φέρει κάποια αλλαγή.

CAIRO MEZZ: 8 συνεχόμενες πτωτικές για τη μετοχή.


14:32 UPDATE

Βγάζει αντίδραση η Metlen

Διαψεύδονται κάποιες φήμες για παραίτηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, που για να πούμε την αλήθεια δεν μπορούσαν να θεωρηθούν σοβαρές.
Ωστόσο, πιθανότατα και μετά τη μεγάλη πτώση, κάποια θεσμικά χαρτοφυλάκια βάζουν πλάτη σήμερα και έτσι η μετοχή που πήγε κοντά σε κρίσιμες στηρίξεις βγάζει αντίδραση.
Από τα 41,50 ευρώ που ήταν το χαμηλό ημέρας και το -2,40%, τώρα γύρισε θετική και ενισχύεται 0,56% με την τιμή να είναι στα 42,78 ευρώ.
Να σημειωθεί πως σήμερα έχουν ακουστεί και φήμες μέχρι και για έξοδο από την MSCI Greece.
Η αγορά συνεχίζει να έχει αξιόλογες απώλειες, αλλά ο τζίρος έχει υποχωρήσει και η ένταση των πωλήσεων δεν είναι η ίδια με τις πρώτες ώρες των συναλλαγών.


12:27 UPDATE

Βαριές απώλειες με υψηλό τζίρο καταγράφεται στο πρώτο δίωρο της σημερινής συνεδρίασης.
Μετά από 3 μέρες απώλειών και ενώ οι αναλυτές περίμεναν μία τεχνική αντίδραση, φαίνεται πως έσπασαν στηρίξεις και μπήκε στοπ σε κέρδη ή ζημιές σε πολλά χαρτοφυλάκια.
Οι πληροφορίες για εκροές από αμερικανικά χαρτοφυλάκια, κάνει δύσκολη την πρόβλεψη.
Ο γενικός δείκτης έγραψε χαμηλό στις 2.003 μονάδες και εκεί είχε απώλειες 2,08%. Στη συνέχεια ανέκαμψε λίγο και τώρα χάνει 1,69% και είναι στις 2.011 μονάδες. Ο τραπεζικός κινείται προς τη στήριξη των 2.300-2.330 μονάδες.
Ο ΟΠΑΠ χάνει 4,25%, η Aktor -3,66%, η Eurobank -3,06%, η Εθνική -2,86% και η Alpha Bank -2,50%.
Μόνο ο ΟΤΕ και η Coca Cola έχουν άνοδο στον FTSE 25. 

10:58 UPDATE

Πιέσεις σε τράπεζες και ΟΠΑΠ

Λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα εκδηλώθηκαν σημαντικές πιέσεις σε τράπεζες και ΟΠΑΠ με αποτέλεσμα τη νέα βύθιση του Γενικού Δείκτης στις 2.030 μονάδες (-0,82%).
Η τεχνική εικόνα έχει επιβαρυνθεί και έσπασαν κρίσιμα σημεία προκαλώντας κλείσιμο θέσεων.
Ο τραπεζικός δείκτης χάνει 1,64% και άνω του 2% υποχωρούν Εθνική τράπεζα και Eurobank. Άνω του 1% χάνουν οι άλλες τράπεζες.
Ο ΟΠΑΠ πήγε στα 18,01 ευρώ και τώρα είναι στα 18,09 ευρώ και στο -2,74% με υψηλό όγκο συναλλαγών άνω των 215 χιλ. τεμαχίων.
Η Metlen ενισχύεται 1,18%.

10:30 Πρώτο Σχόλιο

ΑΓΟΡΑ:
Με μικρές απώλειες το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών. Εμείς έχουμε τρεις συνεχόμενες πτωτικές και είμαστε πάλι σε κρίσιμα επίπεδα. Πρέπει να αντιδράσουμε. Βέβαια δεν απέχει ο Γ.Δ. σημαντικά από τα υψηλά του, αλλά βλέπουμε πως πολλές μετοχές έχουν «ματώσει» από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις. Ίσως και να δημιουργούνται ευκαιρίες, για όσους απέκτησαν ρευστότητα το προηγούμενο διάστημα. Προσπαθεί να διαφοροποιηθεί η αγορά μας στα πρώτα λεπτά από τις ευρωπαϊκές αλλά δε θα είναι εύκολο. Η Melten βγάζει αντίδραση.

METLEN: Έντονη η φημολογία και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ανησυχιών. Προφανώς και όλα αυτά που ακούγονται δεν στέκουν, απλά οι επενδυτές ανησυχούν. Η στήλη θεωρεί πως ένα μέρος της πτώσης έχει να κάνει με την έκτακτη ζημιά και το γεγονός ότι δεν έγινε σωστή η επικοινωνία και το δεύτερο ότι μετά την είσοδο στον FTSE 100 οι καταλύτες τέλειωσαν. Το είδαμε και στην Τιτάν να συμβαίνει μετά την είσοδο της θυγατρικής στις ΗΠΑ το βλέπουμε και εδώ. Φυσικά και κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τα παραπάνω με τις short θέσεις, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα. Η στήλη μετά από καιρό ξαναβλέπει θετικά τη μετοχή. Στα 43,18 ευρώ και στο +1,60%.

ΟΠΑΠ: Παραμένει και η συγκεκριμένη στο επίκεντρο προκειμένου να δούμε πως θα εξελιχθούν οι «μάχες» μεταξύ αυτών που φεύγουν λόγω ανησυχιών για το μέρισμα και την ανάπτυξη και αυτών που μπαίνουν γιατί θεωρούν αξιόπιστη τη διοίκηση αλλά και βλέπουν πως δίνει ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό η αλλαγή του σχήματος. Αμετάβλητη στα πρώτα λεπτά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Χωρίς αυτές δεν έχουμε ανάκαμψη. Στο άνοιγμα δε βλέπουμε ιδιαίτερες διαθέσεις. Λίγο καλύτερη κίνηση από Κύπρου και Πειραιώς.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αυξημένη η κίνηση στους αυτοκινητόδρομους που διαθέτει (Αττική Οδός, Νέα και Κεντρική Οδός) στο εννεάμηνο.

ΟΤΕ: Έχει τρεις πτωτικές και προσπαθεί να αντιδράσει. Το θέμα είναι να κρατηθεί μέχρι το τέλος, γιατί συνήθως τότε βγαίνει πίεση. Στα 15,87 ευρώ και στο +1,02%.

ΕΧΑΕ: Τι να γράψεις για όσα συμβαίνουν! Προφανώς και δεν ψάχνουμε σύννεφο να πέσουμε, γιατί έχουμε δει και στο παρελθόν χειρότερα. Εμείς απλά να ρωτήσουμε τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών που ενσωματώνουν νομοθεσίες, γιατί δεν το έκαναν όταν έγινε το μεγάλο νομοσχέδιο της αναβάθμισης της αγοράς ή ακόμα και να μας πουν σε ποιο άλλο χρηματιστήριο στην Ευρώπη, μπορεί το βράδυ να κοιμηθείς με μετοχές στην Αθήνα και το πρωί να ξυπνήσεις με μετοχές στο Παρίσι; Κάποια στιγμή βέβαια δε θα πρέπει να ξεσηκώνονται μόνο οι δημοσιογράφοι. Ας ξεσηκωθούν και οι χρηματιστές, ειδικά αυτοί οι μεγάλοι που λένε μεταξύ τους ότι θα κλείσουν, γιατί δεν έχουν τελικούς πελάτες και με τη συγχώνευση οι μεγάλοι ξένοι που σήμερα τους κάνουν το τζίρο θα μπορούν να «βαράνε» απευθείας. Με απώλειες 1,52% η μετοχή στο άνοιγμα, αλλά διατηρεί ένα μικρό premium έναντι της τιμής της Euronext.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Προσπαθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη δύναμη και καλύτερη κίνηση.

PREMIA: Δύο νέα ξενοδοχεία προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της και οι μονάδες είναι στην Κω. Η επένδυση μαζί με την ανακατασκευή θα φτάσει στα 73 εκατ. ευρώ.

ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ_185.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης