(upd) Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν σημαντική άνοδο την Τετάρτη 8/10, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στις προτεινόμενες αυξήσεις δασμών στις εισαγωγές χάλυβα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Βρετανία εξέφρασε φόβους για το ήδη ταλαιπωρημένο χαλυβουργικό της κλάδο, μετά την ανακοίνωση της Ε.Ε. την Τρίτη 7/10 για μείωση των ποσοστώσεων αδασμολόγητων εισαγωγών και αύξηση των δασμών από 25% σε 50% για οποιαδήποτε ποσότητα υπερβαίνει τα όρια. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η βιομηχανία χάλυβα αντιμετωπίζει ήδη «μη βιώσιμα επίπεδα υπερπαραγωγής» σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο βρετανικός κλάδος προειδοποίησε ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει «υπαρξιακό πλήγμα» για έναν τομέα που ήδη ασθμαίνει.
Μεταξύ των εταιρειών που ξεχώρισαν, η σουηδική SSAB σημείωσε άνοδο περίπου 5%, ενώ η γερμανική Thyssenkrupp κέρδισε 4,7%. Η ArcelorMittal, με έδρα το Λουξεμβούργο, είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 6,6%.
Αντίθετα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχθηκαν πιέσεις, υποχωρώντας κατά 1,6% συνολικά, εν μέσω ανησυχιών ότι οι υψηλότεροι δασμοί στον χάλυβα θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής.
Η BMW κατέγραψε απώλειες 8,3% μετά τη μείωση των προβλέψεών της για περιθώρια κέρδους λόγω αδύναμων πωλήσεων στην Κίνα, ενώ οι Mercedes-Benz και Porsche υποχώρησαν περίπου 3%.
«Δεν αμφισβητούμε την ανάγκη για ένα επίπεδο προστασίας σε έναν κλάδο-εμπόρευμα όπως ο χάλυβας, ωστόσο θεωρούμε ότι οι παράμετροι που προτείνει η Κομισιόν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο», δήλωσε η Sigrid de Vries, γενική διευθύντρια της European Automobile Manufacturers’ Association. «Πρέπει να βρεθεί μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ των αναγκών των ευρωπαϊκών παραγωγών και των χρηστών χάλυβα».
Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του 2022.
Η παραγωγή μειώθηκε κατά 4,3% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω της πτώσης κατά 18,5% στην κατασκευή αυτοκινήτων, σύμφωνα με την Destatis.
Τα νούμερα είναι πολύ χειρότερα από οποιαδήποτε πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 22 οικονομολόγων.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε κατά 0,35% έναντι του δολαρίου, διαμορφούμενο στα 1,16156 δολάρια, ενώ η στερλίνα σημείωσε πτώση 0,20% ένα λεπτό αργότερα, στα 1,33974 δολάρια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στην ημέρα στο +0,84% και έκλεισε την ημέρα στις 574,07 μονάδες (+2,9% για την περασμένη εβδομάδα), στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο +0,98% στις 24.623,59 μονάδες (+2,7% για την περασμένη εβδομάδα), κοντά στο ιστορικό υψηλό, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο +0,69% και τις 9.548,87 μονάδες, νέο ρεκόρ (+2,2% για την περασμένη εβδομάδα).
Το κλείσιμο στους υπόλοιπους δείκτες:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών