(upd) Με ήπια πτώση έκλεισαν την Τετάρτη (24/9), για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Νέας Υόρκης, παρά τα μικρά κέρδη στο άνοιγμα της συνεδρίασης.
Όπως και την Τρίτη (23/9), οι επενδυτές επηρεάζονται αρνητικά από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, ο οποίος έκανε λόγο για αδυναμία στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ που υπερτερεί των ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου, εύλογα ήρθε η πρώτη μείωση επιτοκίων…
Οι συνθήκες που περιέγραψε ο κ. Powell παραπέμπουν σε σενάριο στασιμότητας με υψηλό πληθωρισμό (stagflation), όπου η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται ενώ οι τιμές παραμένουν υψηλές. Αν και η τρέχουσα κατάσταση είναι σαφώς λιγότερο σοβαρή σε σχέση με την κρίση των δεκαετιών του 1970 και ’80, θέτει σημαντικές προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική.
Επίσης, το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας ήταν στραμμένο και στη Γ.Σ. του ΟΗΕ... όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump προκάλεσε σεισμό με την ομιλία του, χαρακτηρίζοντάς τον Οργανισμό «άχρηστο».
Ο Ρεπουμπλικάνος επεσήμανε ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους λειτουργεί ως «ανταμοιβή» για τη Hamas ενώ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ φέρουν ευθύνη για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλυσε επίσης τις θέσεις του για τη μετανάστευση, την εξωτερική πολιτική και την αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης δράσης και αυστηρών μέτρων, ενώ σημείωσε πως πρέπει να σταματήσει το ψέμα της πράσινης ενέργειας.
Παράλληλα, οι επενδυτές πουλούν μετοχές κολοσσιαίων τεχνολογικών που κατέγραψαν ράλι τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως η Oracle.
Οικονομικές εξελίξεις
Σωσίβιο στον Αργεντίνο ομόλογό του και στενό σύμμαχο, δίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση της αρνεντίνικης οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Scott Bessent ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αργεντινή για τη δημιουργία γραμμής swap ύψους 20 δισ. δολαρίων με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Το μέτρο θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε δολάρια, την ώρα που η κυβέρνηση του Javier Milei, στενού συμμάχου του προέδρου Donald Trump, αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις στο εθνικό νόμισμα, σύμφωνα με τους Financial Times.
Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ολοκληρώσουν εμπορικές συμφωνίες με περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας τους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου Jamieson Greer σε συνάντηση με ομολόγους του στην Κουάλα Λουμπούρ.
Εν τω μεταξύ, μεγάλη άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα μετά την πτώση 1,8% που σημείωσαν τον Ιούλιο. Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών εκτινάχτηκαν 20,5% τον Αύγουστο στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 800.000.
Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τριών ετών.
Η μέση τιμή πώλησης κατέγραψε άνοδο 1,9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2024 στις 413.500 δολάρια.
Επίσης, νωρίτερα μέσα στην ημέρα υπήρξαν πληροφορίες πως η κυβέρνηση του Donald Trump σχεδιάζει να αποκτήσει μερίδιο 10% στην Lithium Americas, εταιρεία εξόρυξης με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά.
Η Lithium Americas επαναδιαπραγματεύεται τους όρους δανείου ύψους 2,2 δισ. δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας για το ορυχείο Thacker Pass στη Νεβάδα, δήλωσε στο CNBC αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Στον απόηχο του δημοσιεύματος, η μετοχή εκτοξεύθηκε.
Στο ταμπλό
O Dow Jones έκλεισε στις 46.121,28 μονάδες (-0,37%), ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 στις 6.637,97 μονάδες (-0,28%) και ο τεχνολογικός Nasdaq στις 22.497,85 μονάδες (-0,34%).
Στο ταμπλό, ξεχωρίζουν: Intel +6,4%, Tesla +4%, Freeport-McMoran Copper & Gold -17%, Lithium Americas +95,8%.
Παράλληλα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ καταγράφουν άνοδο, με το 10ετές και το 30ετές να βρίσκονται στο 4,15% (+0,7% επί της απόδοσης) και το 4,75% (+0,3% επί της απόδοσης) αντίστοιχα.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, υπενθυμίζεται: Dow Jones +1,1%, S&P 500 +1,2%, Nasdaq +2,2%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών