(upd 26) Οι Ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 24% της Ανατολικής Ουκρανίας θέλουν άλλο ένα 5% για να πάρουν όλο το Donbass και οι νίκες τους στο πεδίο της μάχης, είναι συγκλονιστικές.
Μπήκαν στο Kupyansk χρησιμοποιώντας για 3η φορά αγωγό φυσικού αερίου…
Η 60η Ρωσική Ταξιαρχία Βετεράνων… επανέλαβε τρεις φορές την ίδια επιτυχία με τελευταία επιτυχία το Kupyansk.
Οι Ρώσοι μπήκαν σε μια από τις πόλεις φρούρια της Ανατολικής Ουκρανίας την Kostyantynivka και έχουν περικυκλώσει τις δύο πόλεις Pokrovsk και Myrnohrad σχεδόν 310 μοίρες σε σύνολο κύκλου 360 μοιρών.
Όλες αυτές οι πόλεις έχουν χαθεί για την Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ στα Πολωνικά μέσα ενημέρωσης κυριαρχεί ένα θέμα πως κατάφεραν 19 drones της Ρωσίας να διαπεράσουν την Πολωνική αεράμυνα, δηλαδή την αεράμυνα ΝΑΤΟ αφού στην Ανατολική Πολωνία τα συστήματα αεράμυνας είναι σε μόνιμη λειτουργία.
Ως προς τα γεγονότα στα μετόπισθεν ενδιαφέρον έχουν οι εκρήξεις σε τρένο κοντά στο Κίεβο όπου εξεράγησαν πυρομαχικά... και επίσης στην περιοχή Oryol στο Kursk....
O Ουκρανικός στρατός στην κυριολεξία έχει λυγίσει και οι ελίτ της Ουκρανικής κοινωνίας διώχνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, τρέπονται σε φυγή σαν αραουραίοι όπως οι ίδιοι οι Ουκρανοί χαρακτηρίζουν αυτές τις πρακτικές... το καράβι βουλιάζει...
Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο Stepnogorsk, έσπασαν τις ουκρανικές άμυνες
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Stepnogorsk, στην περιφέρεια Zaporizhia, παρά την ουκρανική αντίσταση, σύμφωνα με το κανάλι DIVGEN.
Συγκεριμένα, το προηγούμενο βράδυ (13/9), μονάδες εφόδου της ομάδας Dnepr κατάφεραν να διασπάσουν τις γραμμές άμυνας και να προελάσουν, σταματώντας επί της Tavricheskaya Street.
Αυτή τη στιγμή, ενοποιούν τις νέες θέσεις, ενισχύονται με εφεδρείες, οργανώνουν την ανεφοδιαστική υποστήριξη κ.λπ.
Ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να τους απωθήσει, με πυροβολικό και drones.
Οι μάχες στο Stepnogorsk διαρκούν εδώ και αρκετό καιρό, με τα ρωσικά στρατεύματα να προχωρούν αργά αλλά σταθερά.
Εκτιμάται ότι η κατάληψη του Stepnogorsk θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να επεκτείνουν την επίθεση όχι μόνο προς τη Zaporizhzhya, αλλά και να κινηθούν στα μετόπισθεν της ουκρανικής ομάδας στο Orekhovo.
Αποκαλύπτεται η απάτη - Παραδοχή από Πολωνό ΥΠΕΞ: Τα «ρωσικά» drones... δεν ήταν οπλισμένα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Radoslaw Sikorski, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι τα drones που εισήλθαν στον πολωνικό εναέριο χώρο στις 10 Σεπτεμβρίου ήταν... ψεύτικα.
Όπως δήλωσε, δεν περιείχαν ούτε εκρηκτικά ούτε οποιοδήποτε επιθετικό φορτίο – απλώς ιπτάμενα ομοιώματα, ακίνδυνα αεροσκάφη χωρίς δυνατότητα πλήγματος.
«Έχει ενδιαφέρον ότι όλα τα (drones – σημείωση σύνταξης) ήταν ψεύτικα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Sikorski στη συνομιλία του με Βρετανούς δημοσιογράφους.
Παρά το γεγονός ότι η Πολωνία είχε αρχικά κατηγορήσει τη Ρωσία για επίθεση με αυτά τα drones, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, ο Sikorski συνέχισε να υποστηρίζει αυτή τη γραμμή. Ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούσαν δήθεν «να δοκιμάσουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ». Ωστόσο, δεν εξήγησε γιατί η Ρωσία να κάνει κάτι τέτοιο με μη οπλισμένα drones.
Πυρομαχικά εξερράγησαν κατά τη μεταφορά σε τρένο στην περιοχή του Κιέβου
Έκρηξη λόγω πυροδότησης πυρομαχικών σημειώθηκε κατά τη μεταφορά σε τρένο κοντά στο χωριό Kalinovka στην περιοχή του Κιέβου της Ουκρανίας, αναφέρει το Ουκρανικό μέσο «Zerkalo Nedeli».
Στην περιοχή του Κιέβου, σημειώθηκε έκρηξη κοντά στο χωριό Kalinovka λόγω πυροδότησης πυρομαχικών κατά τη μεταφορά τους σιδηροδρομικώς».
Τη στιγμή της έκρηξης, η επιβατική αμαξοστοιχία με αριθμό 730, που ταξίδευε από το Kharkiv προς την Πολωνία, βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.
Ως αποτέλεσμα της έκτακτης ανάγκης, το δίκτυο επαφών υπέστη ζημιές, με αποτέλεσμα να σταματήσει η αμαξοστοιχία.
Σύμφωνα με το Zerkalo Nedeli, εκατοντάδες επιβάτες τρένων εκκενώθηκαν από το σημείο σε μια κοντινή δασική ζώνη.
Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή για βαγόνια που πήραν φωτιά ως αποτέλεσμα του περιστατικού.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου, επιβεβαίωσε την έκρηξη, προσθέτοντας ότι οι διασώστες εργάζονται στον τόπο του συμβάντος.
Οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι ανέφεραν ότι η διαδρομή αρκετών τρένων άλλαξε λόγω της έκτακτης ανάγκης.
Ώρες αργότερα,τ ο Γενικό Επιτελείο των AFU επιβεβαίωσε ότι το τρένο μετέφερε στρατιωτικό φορτίο, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια, σπεύδοντας να διαψεύσει ότι η καταστροφική έκρηξη προκλήθηκε από ρωσικό χτύπημα.
Ωστόσο, η πιθανότητα αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί μόνο με βάση τους ισχυρισμούς του Κιέβου.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται το «περιστατικό» να οφείλεται σε
- αμέλεια από πλευράς των AFU, ή ακόμη να ήταν,
- αποτέλεσμα ενέργειας ντόπιων που αντιτίθενται στο καθεστώς του Κιέβου ή απλά θέλουν να σταματήσει η παράταση της σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Νωρίτερα, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σημειώθηκε έκρηξη σε αποθήκη πετρελαίου κοντά στην πόλη Vasilkov.
Δύο αξιωματικοί της Rosgvardia σκοτώθηκαν σε έκρηξη στην περιοχή Oryol
Δύο αξιωματικοί της Rosgvardia σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε σιδηροδρομικές γραμμές στην περιοχή Oryol, ανέφερε ο υπηρεσιακός κυβερνήτης της περιοχής Kursk Alexander Khinshtein.
«Προς μεγάλη μας λύπη, δύο αξιωματικοί της Rosgvardia σκοτώθηκαν και ένας άλλος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.
Ειλικρινά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και σε όλους τους κατοίκους του Oryol.
Εμείς, όπως κανένας άλλος, καταλαβαίνουμε πόσο τρομερό και οδυνηρό είναι να χάνουμε τους κατοίκους μας».
Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Oryol, ανέφερε ότι ανακαλύφθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί κατά τη διάρκεια επιθεώρησης σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή και ότι σημειώθηκε έκρηξη.
Οι Ουκρανοί τρομοκράτες καταφεύγουν σε τέτοιες πράξεις τρομοκρατίας.
Συνολικά τρεις μηχανισμοί ανακαλύφθηκαν σε απόσταση 50 μέτρων ο ένας από τον άλλον, ανέφερε πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.
Η κίνηση των τρένων μεγάλων αποστάσεων κατά τη διάρκεια των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων στο τμήμα στην περιοχή Oryol έχει οργανωθεί κατά μήκος μιας εναλλακτικής διαδρομής.
Washington Post: Ο Trump καθυστερεί τις κυρώσεις, απαιτώντας από το ΝΑΤΟ να διακόψει την αγορά Ρωσικού πετρελαίου
Η απαίτηση του προέδρου των ΗΠΑ Trump προς τις χώρες του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να αποτελεί μια προσπάθεια καθυστέρησης της υιοθέτησης νέων αντιρωσικών κυρώσεων, γράφει η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post.
«Ορισμένοι υποστηρικτές της λήψης αυστηρών μέτρων κατά της Ρωσίας τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην Ευρώπη δήλωσαν ότι η τελευταία απαίτηση του Trump θεωρήθηκε ως μια τακτική που θα του επιτρέψει να αποφύγει τη λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας», ανέφερε η Washington Post.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social για την ετοιμότητά του να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ ακολουθήσουν το παράδειγμά του και αρνηθούν επίσης το ρωσικό πετρέλαιο.
Επιπλέον, ο Trump κάλεσε τη συμμαχία να επιβάλει δασμούς 50% έως 100% σε προϊόντα από την Κίνα.
Ισχυρίζεται ότι αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στον τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης.
Iltalehti (ΜΜΕ Φινλανδίας): Alexander Stubb και Boris Johnson ενεπλάκησαν σε διαμάχη για την Ουκρανία... στο Κίεβο
Ο Φινλανδός πρόεδρος Alexander Stubb και ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, ενεπλάκησαν σε δημόσια διαμάχη σε συνέδριο στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν οι προοπτικές της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti.
Η διαμάχη προέκυψε σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, με τον Alexander Stubb να επικαλείται την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και τον Boris Johnson να κατηγορεί τον Φινλανδό ηγέτη για αδράνεια και κενά λόγια.
«Δεν θέλω να το πω αυτό ενώπιόν σας, αλλά μία από τις καλύτερες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία θα ήταν η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Alexander Stubb .
Ο Alexander Stubb προφανώς εννοούσε ότι ο Boris Johnson ήταν ένας από τους εμπνευστές της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός εξέλαβε τα λόγια του Φινλανδού ηγέτη ως προσβολή.
«Κι εσένα σου πήρε πολύ χρόνο», απάντησε ο Boris Johnson, υπενθυμίζοντας στον Φινλανδό ηγέτη την αδράνεια του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων» και την αδυναμία του να λύσει πραγματικά προβλήματα.
Ο Boris Johnson αμφισβήτησε επίσης γιατί ο «συνασπισμός των προθύμων» δεν έστελνε στρατεύματα στην Ουκρανία, δίνοντας στη Ρωσία «βέτο» στο θέμα.
Στις 4 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι συνάντηση του λεγόμενου συνασπισμού των προθύμων, υπό την προεδρία του Βρετανού πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου Macron.
Μετά τη συνάντηση, ο Γάλλος ηγέτης ανακοίνωσε ότι 26 χώρες δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν «αποτρεπτικές δυνάμεις» στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιοδήποτε σενάριο ανάπτυξης στρατευμάτων από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι κατηγορηματικά απαράδεκτο.
Espreso (Ουκρανικό ΜΜΕ): Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την αεράμυνα του, όχι της Ουκρανίας
Η ενίσχυση της αεράμυνας στις χώρες του ΝΑΤΟ θα σημάνει αποδυνάμωση της Ουκρανίας, έγραψε ο πολιτικός επιστήμονας του Κιέβου Vitaly Portnikov σε άρθρο του στην ουκρανική εφημερίδα Espreso.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας για τις δικές τους ανάγκες και δεν θα δώσουν προσοχή στις ανάγκες της Ουκρανίας.
Αυτή είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα».
Ο Vitaly Portnikov παραδέχτηκε επίσης ότι εάν τα μέλη του ΝΑΤΟ χρειαστεί να ενισχύσουν την αεράμυνά τους, αυτό θα γίνει εις βάρος των κονδυλίων που είχαν προγραμματιστεί να σταλούν στην Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την έναρξη της Επιχείρησης Eastern Sentry για την ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική πλευρά του, υπό το φως του περιστατικού με το UAV στην Πολωνία.
Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα ότι η συμμαχία είχε αποδυναμώσει την αεράμυνά της στην ανατολική πλευρά μεταφέροντας ορισμένα συστήματα στην Ουκρανία.
O Πολωνός πρωθυπουργός Tusk δήλωσε ότι «επικίνδυνα» μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) καταρρίφθηκαν πάνω από την Πολωνία, αποκαλώντας τα «ρωσικά» αλλά χωρίς να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία.
Ο επιτετραμμένος της Ρωσίας δήλωσε ότι η Πολωνία δεν είχε προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν πάνω από το έδαφός της ήταν ρωσικής προέλευσης.
Ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου Peskov σημείωσε ότι η ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κατηγορεί συνεχώς τη Μόσχα για προκλήσεις χωρίς να προσπαθεί να παράσχει επιχειρήματα.
Τρόμος: Η Ρωσία ανέβασε 9 φορές την κατασκευή drones - Στόχος, 6.000 Shahed το μήνα! – 34.000 επιθέσεις στην Ουκρανία
Η Ρωσία κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή drones κατά 9 φορές, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα των The New York Times.
Μόνο μέσα στο 2025, χρησιμοποίησε περισσότερα από 34.000 drones κρούσης και παγιδευμένα UAVs.
Tο αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε μέσω της πλήρους κινητοποίησης των παραγωγικών της δυνατοτήτων.
Αναλυτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι το 2026 η χώρα θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 60.000 drones κρούσης ετησίως.
«Στο Eastern Economic Forum, σχεδόν κάθε περιφέρεια της Ρωσία παρουσίασε την δική της έκθεση για τα drones που παράγει.
Στην παραγωγή επιστρατεύτηκαν φοιτητές και ξένοι εργάτες.
Η Ρωσία στηρίχθηκε στις στενές της σχέσεις με το Ιράν και την Κίνα, ανταλλάσσοντας τεχνολογίες και εξαρτήματα», σημειώνoυν οι The New York Times.
Νωρίτερα, δυτικά μέσα είχαν γράψει ότι η Ρωσία βαδίζει προς εκρηκτική αύξηση παραγωγής drones, με την προοπτική να κατασκευάζει σύντομα περισσότερα από 6.000 Shahed κάθε μήνα.
Στρατιωτικός των AFU προειδοποίησε ότι μέχρι τον χειμώνα η Ρωσία θα εκτοξεύει κατά της Ουκρανίας χιλιάδες Shahed ημερησίως.
Kurier (Αυστριακό ΜΜΕ): Η Πολωνία συνειδητοποιεί τις αδυναμίες του ΝΑΤΟ μετά το περιστατικό με τα drones
Η Πολωνία βρέθηκε σε κατάσταση μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς έχει συνειδητοποιήσει την αδυναμία του ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας μετά το περιστατικό με τα drones, γράφει η αυστριακή εφημερίδα Kurier.
«Εντός της Πολωνίας, αυτό το περιστατικό έχει προκαλέσει σοβαρή αβεβαιότητα, καθώς 19 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πολωνικό εναέριο χώρο κατέδειξαν σαφώς την αδυναμία της άμυνας του ΝΑΤΟ» αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα Kurier.
Σύμφωνα με την Kurier, πολιτικοί και ειδικοί σε θέματα όπλων μιλούν εδώ και καιρό για την ανάγκη δημιουργίας συστημάτων άμυνας κατά των drones κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, αλλά καμία χώρα δεν έχει ακόμη αρχίσει να τα εφαρμόζει.
Εν τω μεταξύ, το σύστημα άμυνας κατά των drones SKYctrl, μια πολωνική εξέλιξη, λειτουργεί ελάχιστα, είναι επιρρεπές σε σφάλματα και συχνά δεν ανιχνεύει καθόλου drones.
Πρόσφατα ο Πολωνός πρωθυπουργός Tusk ισχυρίστηκε ότι «επικίνδυνα» μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) καταρρίφθηκαν πάνω από πολωνικό έδαφος, αποκαλώντας τα ρωσικά, αλλά δεν παρείχε κανένα αντικειμενικό στοιχείο
Χαμό στον ΟΗΕ προκάλεσαν οι Πολωνοί διπλωμάτες - Έβρισαν άγρια τον Ρώσο πρέσβη Nebenzia όταν αρνήθηκε την αποστολή drones
Η ομιλία του μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσία στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzia, σχετικά με το περιστατικό με τα drones στην Πολωνία, εξαγρίωσε Πολωνούς πολιτικούς, οι οποίοι όμως – σύμφωνα με το πολωνικό portal Najwyższy Czas – δεν βρήκαν καλύτερη απάντηση από τις ύβρεις.
«Ο Nebenzia επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι η χώρα του δεν έχει επιτεθεί στην Πολωνία.
Οι Πολωνοί πολιτικοί δεν κατάφεραν να απαντήσουν με επιχειρήματα, αλλά αντίθετα κατηγόρησαν τη Ρωσία με προσβολές», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ως παράδειγμα, οι δημοσιογράφοι παραθέτουν τα λόγια του Πολωνού πρεσβευτή στις ΗΠΑ, Bogdan Klihi, ο οποίος κατηγόρησε τον Nebenzia ότι ψεύδεται, χωρίς ωστόσο να αντικρούσει ουσιαστικά τα επιχειρήματά του.
Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Nebenzia δήλωσε ότι η τεχνητή υστερία γύρω από την Πολωνία ωφελεί τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky και Ευρωπαίους πολιτικούς που προσπαθούν να σαμποτάρουν τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Bild (Γερμανικό ΜΜΕ): Οι μισοί Γερμανοί φοβούνται επίθεση της Ρωσίας στην Ευρώπη
Κάθε δεύτερος κάτοικος της Γερμανίας φοβάται ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σύντομα σε κάποιον από τους γείτονές της, την Πολωνία ή τη Λιθουανία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη στοιχεία του ινστιτούτου κοινωνιολογίας Insa.
Η δημοσίευση σημειώνει ότι η πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας φοβάται τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει στην πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου. Σχεδόν οι μισοί (49%) θεωρούν ότι οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την ΕΕ θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα.
Άλλο ένα 51% υποστηρίζει την ιδέα της χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη για βοήθεια προς την Ουκρανία, αναφέρει η Bild.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φόβοι του γερμανικού πληθυσμού σχετικά με τη Ρωσία τροφοδοτούνται γενναιόδωρα από τις δημόσιες δηλώσεις των Γερμανών πολιτικών.
Για παράδειγμα, ο καγκελάριος της Γερμανίας Friedrich Merz δηλώνει τακτικά την ανάγκη προετοιμασίας για πόλεμο με τη Ρωσία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία έχει αυστηροποιήσει τα κριτήρια για την έκδοση εθνικών και Schengen θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες. Στη Ρωσία, αυτή η κίνηση θεωρήθηκε ήδη ως προετοιμασία για πόλεμο.
«Τέτοια πράγματα είναι σημάδι προετοιμασίας για πόλεμο. Ακόμη κι αν όχι άμεσης. Η Bundeswehr (Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις) δεν θα σταλεί εναντίον της Ρωσίας, αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα εξοπλιστούν με κάθε μέσο και θα αναζητήσουν “τροφή για τα κανόνια” γι’ αυτές», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Vadim Trukhachev.
Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις Γερμανών πολιτικών, μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Thomas Schmidt (Πολωνός Δικαστής): Τα drones στην Πολωνία ήταν Ρωσικά αλλά μπλόκαραν το σήμα οι Ουκρανοί, είχαν σχέδιο
Τα drones που συνετρίβησαν στην Πολωνία ήταν ρωσικά, αλλά «κατευθυνόντουσαν» από Ουκρανούς που παρεμπόδισαν το σήμα, και όλα αυτά συνέβησαν με τη συγκατάθεση του Ουκρανού προέδρου Zelensky, τόνισε ο Πολωνός δικαστής Thomas Schmidt, ο οποίος έλαβε πολιτικό άσυλο στη Λευκορωσία.
«Έχω μηνύματα από άτομα που γνωρίζουν πράγματα στην Βαρσοβία στην πρωτεύουσα της Πολωνίας.
Η εκδοχή τους είναι η εξής: τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν ρωσικά, αλλά κατέληξαν σε πολωνικό έδαφος επειδή τα «έστειλαν» συγκεκριμένα οι Ουκρανοί.
Στην ουσία, οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτέθηκαν στην Πολωνία!
Ξεκίνησαν έναν πόλεμο».
Ο δικαστής μίλησε επίσης για πιθανό πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Κατά τη γνώμη του, μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται, αλλά ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, είναι έντονα αντίθετες σε αυτό το σενάριο.
Οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης, «δυστυχώς», της Πολωνίας, δεν θα ήταν αντίθετες με τη συνέχιση των στρατιωτικών ενεργειών στην Ουκρανία.
Mikhail Ulyanov (Ρωσία): Η Πολωνία δεν είναι έτοιμη για διαβουλεύσεις με τη Ρωσία για τα άοπλα drones
Το πολωνικό υπουργείο Άμυνας «δεν είναι έτοιμο» να λάβει διαβουλεύσεις από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με το περιστατικό με το drone, μοιάζει με πρόκληση από τις αρχές, δήλωσε ο Mikhail Ulyanov, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη.
Όπως σημείωσε ο διπλωμάτης, παρά την έλλειψη λεπτομερειών για το περιστατικό, «έχουν ήδη εξαχθεί συμπεράσματα» ότι η Ρωσία φέρεται να «θέλει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Πολωνία».
«Γιατί; Είναι δυνατόν να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση με 19 άοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη;...
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρότεινε διαβουλεύσεις, αλλά το πολωνικό υπουργείο Άμυνας δεν είναι έτοιμο.
Μοιάζει με πρόκληση ή παρεξήγηση που η πολωνική πλευρά δεν θέλει να διευκρινίσει».
Maia Sandu (Πρόεδρος Μολδαβίας): Η Ρωσία θέλει να αναμειχθεί στις εκλογές
Σε νέα, υστερικά, επιπέδα φτάνει η Μολδαβία με τις επίσημες αρχές να ακτηγορούν σήμερα (14/9) τη Ρωσία πως σχεδιάζει ανάμειξη στις εθνικές εκλογές.
Η πρόεδρος της χώρας, Maia Sandu, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές με τη βοήθεια ιερέων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ROC), καθώς και κρατουμένων στις μολδαβικές φυλακές, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.
Με βάσει την ίδια, η ρωσική πλευρά φέρεται να έχει επεκτείνει την ανάμειξή της στις μολδαβικές εκλογές ώστε να περιλαμβάνει και ψηφοφόρους από τη διασπορά. Επιπλέον, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «χρησιμοποιεί ιερείς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για να διαδίδουν προπαγάνδα».
Η πρόεδρος της Μολδαβίας κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι υποδαυλίζει αναταραχές στις φυλακές με τη βοήθεια κρατούμενων φιλορώσων πολιτικών παραγόντων.
«Η Ρωσία χρησιμοποιεί μια πραγματικά ευρεία γκάμα εργαλείων για να προσπαθήσει να καταπνίξει τους θεσμούς μας», σημείωσε.
Η Maia Sandu πρόσθεσε ότι οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν το τελευταίο στάδιο πριν από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Annalena Baerbock (ΟΗΕ): Να αποσταλλούν κυανόκρανοι στην Ουκρανία
Η νέα πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Ουκρανία σε συνέντευξή της στη Bild am Sonntag.
Σύμφωνα με την ίδια, τέτοιες ειρηνευτικές αποστολές «είναι πιο απαραίτητες από ποτέ, και όχι μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
«Αν επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, αυτή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής. Και αν η πλειοψηφία των κρατών-μελών πει ότι αυτό θα απαιτήσει επίσης τους "κυανόκρανους", τότε αυτό μπορεί, ελπίζουμε, να διασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη», είπε η Baerbock.
Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η βασική προϋπόθεση είναι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και η ετοιμότητα για διευθέτηση εκ μέρους της Ρωσίας.
«Πρώτα απ’ όλα, αυτές οι ειρηνευτικές συνομιλίες πρέπει να γίνουν», δήλωσε.
Radoslaw Sikorski (ΥΠΕΞ Πολωνίας): Οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι άχρηστες - Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει τη Ρωσία
Οι τρέχουσες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία που συζητούνται αυτή τη στιγμή είναι απίθανο να λειτουργήσουν σε περίπτωση νέας εισβολής της Ρωσίας, αφού δεν υπάρχουν «κυνηγοί» στη Δύση που να πολεμήσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Radoslaw Sikorski, κατά την ομιλία του στην ετήσια συνάντηση Yalta European Strategy στο Κίεβο, όπως αναφέρει ανταποκριτής της European Pravda.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος τέτοιων εγγυήσεων είναι να αποτρέψουν τη Ρωσία από μια νέα επίθεση, και τα στρατεύματα των χωρών εγγυητών θα πρέπει να σταθούν για να υπερασπιστούν την Ουκρανία.
«Αν παρέχουμε στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας, λέμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας. Και δεν πιστεύω ότι αυτό είναι πειστικό, ότι υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτό. Όποιος θέλει να πολεμήσει τη Ρωσία μπορεί να το κάνει τώρα. Αλλά δεν βλέπω κανέναν πρόθυμο να το κάνει», δήλωσε ο Sikorski.
Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι το ζήτημα δεν αφορά πλέον τις εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά την παρακολούθηση της ειρήνης και την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Επισήμανε ότι η στρατιωτική υποστήριξη θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα και όχι οι διαπραγματεύσεις για εγγυήσεις.
Reuters: Το ενδιαφέρον για στρατιωτική εκπαίδευση στην Πολωνία έχει διπλασιαστεί από το 2022 – Θα εγγραφούν 40.000
Ο αριθμός των εθελοντών που εγγράφονται για στρατιωτική εκπαίδευση στην Πολωνία έχει διπλασιαστεί από το 2022 λόγω ανησυχιών για πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το Κεντρικό Κέντρο Στρατολογήσεων Στρατού.
«Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2025, σχεδόν 20.000 άτομα εγγράφηκαν στο στρατόπεδο εκπαίδευσης, αριθμός ρεκόρ για πέρυσι», δήλωσε, επικεφαλής του Κέντρου Στρατολογήσεων της Πολωνίας.
Ο αριθμός των εθελοντών αναμένεται να αυξηθεί σε 40.000 μέχρι το τέλος του 2025, διπλάσιος από τους 16.000 του 2022.
Οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν τις αυξανόμενες ανησυχίες καθώς η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζεται, ανέφερε το Reuters.
Στην εκπαίδευση συμμετέχουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες.
Οι Πολωνοί που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση μπορούν στη συνέχεια να ξεκινήσουν επαγγελματική στρατιωτική θητεία, να καταταγούν στην εδαφική άμυνα ή να παραμείνουν στους εφέδρους.
Από τις αρχές του 2022, η Πολωνία έχει υπερδιπλασιάσει τις αμυντικές της δαπάνες από 2,2% του ΑΕΠ σε 4,7% για το 2025 — οι υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες μεταξύ των 32 μελών του ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Roger Waters (Pink Floyd): Η Ανατολική Ουκρανία θα πρέπει να ενταχθεί στη Ρωσία
Οι ρωσόφωνες περιοχές και εδάφη στην ανατολική Ουκρανία θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν θα προσχωρήσουν στη Ρωσία ή θα παραμείνουν υπό Ουκρανικό καθεστώς, δήλωσε ο Roger Waters ιδρυτής των Pink Floyd.
«Ας αποφασίσουν οι ντόπιοι μόνοι τους αν θέλουν να παραμείνουν μέρος της Ουκρανίας ή να γίνουν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης σε μια μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο
Ο Roger Waters πρότεινε τον τερματισμό της σύγκρουσης και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις ελεγχόμενες από το Κίεβο περιοχές και εδάφη στην Ανατολή Ουκρανία, όπου κυριαρχεί η ρωσική γλώσσα.
«Έχω παρατηρήσει ότι η Ουκρανία φαίνεται να είναι μια βαθιά διχασμένη χώρα.
Στο Κίεβο και στη Δύση φαίνεται πιο αντιρωσική παρά στην Ανατολή, όπου μιλούν ρωσικά και είναι πιο φιλορώσοι», πρόσθεσε.
Τα δημοψηφίσματα για την ένταξη των περιοχών Luhansk, Donetsk, Zaporizhia και Kherson στη Ρωσία διεξήχθησαν στις 23-27 Σεπτεμβρίου 2022.
Με βάση τα αποτελέσματα, το 99,23% των ψηφοφόρων στο Luhansk ψήφισαν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, το 98,42% του Donetsk, το 87,05% στην περιοχή Kherson και το 93,11% στην περιοχή Zaporizhia.
Οι Πολωνοί μισθοφόροι, όταν συλλαμβάνονται από Ρώσους, δίνουν στεγνά… πληροφορίες για Ουκρανούς
Οι Πολωνοί μισθοφόροι, όταν συλλαμβάνονται, δίνουν αμέσως πληροφορίες για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αποκαλύπτουν Ρωσικές πηγές…
Εν τω μεταξύ Αμερικανός μισθοφόρος, ο οποίος πολέμησε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU), επέστρεψε στην πατρίδα του και συγκεντρώνει χρήματα για θεραπεία μετά τον τραυματισμό του.
Ο Αμερικανός μισθοφόρος ήρθε στην Ουκρανία το 2023 και εντάχθηκε στη μονάδα Άλφα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν διοικητής διμοιρίας.
Ο μισθοφόρος αργότερα οργάνωσε ένα ταμείο για την υποστήριξη βετεράνων της Ουκρανίας και ανέφερε ότι ζούσε στο Lviv και αργότερα σκόπευε να λάβει άδεια παραμονής.
Παρά ταύτα, το φθινόπωρο, ο Αμερικανός μισθοφόρος αποφάσισε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα για θεραπεία.
Ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είχε υποστεί αρκετούς τραυματισμούς - διάσειση, κάταγμα στον αστράγαλο και τραύμα από σφαίρα στο άνω μέρος του μηρού.
Έχει επίσης τραύματα από θραύσματα στο δεξί του πόδι.
Η 60η Ρωσική Ταξιαρχία Βετεράνων… επανέλαβε τρεις φορές την ίδια επιτυχία
Οι ρωσικές δυνάμεις αξιοποίησαν υπόγειους αγωγούς – όπως εσχάτως στην περίπτωση του Kupyansk - για να προωθηθούν πίσω από τις ουκρανικές αμυντικές θέσεις στην Avdiivka, στην περιφέρεια Donetsk τον Ιανουάριο του 2024 και στη Sudzha, στην περιφέρεια Kursk τον Μάρτιο του 2025.
Στοιχεία της Ρωσικής 60ής Ξεχωριστής Ταξιαρχίας Βετεράνων (Σώμα Εθελοντών) φέρεται να συμμετείχαν και στις τρεις αποστολές αγωγών φυσικού αερίου στην Avdiivka και τη Sudzha και το Kupyansk.
H ρωσική στρατιωτική διοίκηση φαινόταν να προσπαθεί τουλάχιστον να βελτιώσει την ικανότητά της να διαδίδει τα διδάγματα που έχει αντλήσει, δεδομένου ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδεικνύουν παρόμοια επιχειρησιακά πρότυπα σε όλη την πρώτη γραμμή.
Εναλλακτικά, η χρήση αγωγών για την ενεργοποίηση της διείσδυσης μπορεί να αντανακλά περισσότερο την επιτόπια τακτική καινοτομία και προσαρμογή μεμονωμένων ρωσικών μονάδων απέναντι στις δυνατότητες των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς τέτοιοι αγωγοί παρέχουν στις ρωσικές δυνάμεις φυσική κάλυψη και απόκρυψη που μπορούν να επιτρέψουν την κίνηση προς τα εμπρός.
Vitaly Ganchev (Kharkiv): Οι Ουκρανικές συμμορίες εγκαταλείπουν το Kupyansk, κρατούν μόνο οχυρωμένες θέσεις
Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει το Kupyansk, δήλωσε ο Vitaly Ganchev επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης της περιοχής του Kharkiv.
«Οι ομάδες εφόδου μας βρίσκονται ήδη απευθείας στην πόλη, όλοι είδαν αυτές τις βολές όταν οι άντρες βρίσκονταν ήδη πρακτικά στο κέντρο του Kupyansk.
Αυτό δείχνει ότι οι ουκρανικές ένοπλες συμμορίες έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει την Kupyansk, παρέμειναν μόνο σε ορισμένες οχυρωμένες θέσεις τους, οι οποίες είναι καλά προστατευμένες.
Και από τις μπροστινές θέσεις προσπαθούν ήδη, φυσικά, να υποχωρήσουν».
Ουκρανική επίθεση με drones στo διυλιστήριο στο Leningrad και στο Novgorod
Στο στόχαστρο επίθεσης ουκρανικών drones, στο Leningrad μπήκε το πετρελαϊκό διυλιστήριο Kirishi «Kirishineftenergsintez», το δεύτερο μεγαλύτερο της Ρωσίας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση άνω των 800 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Ουκρανίας.
Αυτό δήλωσε ο διοικητής των Δυνάμεων Μη Επανδρωμένων Συστημάτων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (APU), Robert Brovdy, με το ψευδώνυμο "Madyar".
Οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι τα συντρίμμια των drones έπεσαν στην περιοχή του εργοστασίου.
Το εργοστάσιο υπέστη πυρκαγιά και κατασβήστηκε σχετικά γρήγορα.
Η εταιρεία παράγει περίπου 80 τύπους προϊόντων πετρελαίου, όπως βενζίνη, ντίζελ, μαζούτ και καύσιμο αεροσκαφών και συμμετέχει άμεσα στην προμήθεια πετρελαϊκών προϊόντων για τον ρωσικό στρατό.
Το διυλιστήριο Kirishi συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων διυλιστηρίων στη Ρωσία, παράγοντας υψηλής οκτανίας βενζίνη και όλους τους τύπους καυσίμων, με δυνατότητα επεξεργασίας περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου ετησίως.
Στην περιοχή της Novgorod, οι δυνάμεις της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τύπου αεροπλάνου.
Ο προσωρινός κυβερνήτης της περιοχής, Aleksandr Dronov, ενημέρωσε σχετικά μέσω του καναλιού του στο Telegram.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά την επίθεση με τα drones, δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες. Όλα τα αεροπλάνα καταρρίφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις αεροπορικής άμυνας.
Ο Dronov ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να μην πλησιάζουν τα συντρίμμια των drones αν τα εντοπίσουν και να μην τα αγγίζουν.
Νωρίτερα, είχε αναφερθεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ukraine (AFU) εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά της Ρωσίας μετά από μία από τις πιο εκτεταμένες επιθέσεις με drones από την αρχή της χρονιάς.





www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών