Παρά τις ανησυχίες, οι επενδυτές δείχνουν να παραβλέπουν τους κινδύνους, με την αγορά να διατηρείται σε θετικό έδαφος, υποστηριζόμενη από τις συνεχείς κινήσεις «rotation» τίτλων και τα προγράμματα επαναγοράς
(upd24) Στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 2.062 μονάδες, με τις τράπεζες να εντείνουν τις αγορές τους λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο, με τον δεικτοβαρή ΟΤΕ +2% και τις συναλλαγές να ενισχύονται από τα πακέτα..
Το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, στις ήδη υφιστάμενες γεωπολιτικές εντάσεις, προστίθεται η πολιτική και δημοσιονομική κρίση στη Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Παρά τις ανησυχίες, οι επενδυτές δείχνουν να παραβλέπουν τους κινδύνους, με την αγορά να διατηρείται σε θετικό έδαφος, υποστηριζόμενη από συνεχείς κινήσεις «rotation» τίτλων, ενώ τα προγράμματα επαναγοράς και η ρευστότητα των αμερικανικών funds ενισχύουν την ανθεκτικότητα της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει οριακά πάνω από την βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 2.060 μονάδων και αντίστοιχα ο Τραπεζικός Δείκτης διέσπασε τις 2.250 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά +1,96% και ο FTSE 25 κατά +2,04%. Ο Τραπεζικός Δείκτης σημείωσε αύξηση +2,3%
Το βασικό σενάριο για την επόμενη περίοδο προβλέπει διόρθωση, με την αγορά να υποχωρεί αρχικά στις 1.900 μονάδες και στη συνέχεια προς τη ζώνη των 1.780 - 1730 μονάδες όπου βρίσκονται οι ΚΜΟ των 200 ημερών
Στη συνέχεια, ενδέχεται να υπάρξει ανοδική κίνηση προς τις 2.100 μονάδες. Μεσοπρόθεσμα, το 2026 φαίνεται ως η τελευταία χρονιά δυναμικής για το Χρηματιστήριο, με πιθανούς στόχους τις 2.800 ή 3.000 μονάδες, οι οποίες, αν επιτευχθούν, θα μπορούσαν να αποτελούν το αποκορύφωμα της φούσκας.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισαν Τρ. Κύπρου +3,48%, Πειραιώς +1,81% και Eurobank +1,36%, η Alpha Bank +1,41% και η Εθνική +0,94% από +1,87% υψηλό ενδοσυνεδριακό.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Aktor +3,09%, Cenergy +2,93%, Viohalco +2,58%, ΟΤΕ +1,99%...ενώ υποχώρησαν μόνο Sarantis -1,85% και ΕΛΠΕ -1,51%.
Αμετάβλητα διατήρησε τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, όπως αναμενόταν ευρέως, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στον στόχο του 2%.
Η προσοχή στρέφεται στη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed στις 16 – 17/9 με τις αγορές να τιμολογούν ήδη πιθανότητα 100% για μείωση επιτοκίων κατά 0,25% στο εύρος 4,00% - 4,25%, ενώ έχουν αυξήσει την πιθανότητα για δύο ακόμη μειώσεις εντός του 2025 στο 90%.
Ακολουθεί η κρίσιμη ημερομηνία της 19ης Σεπτεμβρίου όπου θα λάβει χώρα η αξιολόγηση από την Moody’s.
Μετά την αξιολόγηση της DBRS Ratings, η οποία διατήρησε σε ΒΒΒ τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χωρίς να αλλάξει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend), σειρά έχει η Moody’s στις 19 Σεπτεμβρίου 2025.
Η Moody’s βαθμολογεί την ελληνική οικονομια σε κλίμακα Baa3 με σταθερές προοπτικές.
Υπάρχει πιθανότητα 60% να αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές της ελληνικής οικονομίας αλλά η πιθανότητα αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος είναι μηδενικές για τις 19 Σεπτεμβρίου 2025.
Να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός οίκος Moody's θα είναι ο πρώτος που θα σχολιάσει το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ που ανακοινώθηκε 6 με 7 Σεπτεμβρίου 2025...
Η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα λάβει χώρα στις 17 Οκτωβρίου από την Standard & Poor’s και ακολουθούν η Scope Ratings στις 7 Νοεμβρίου και η Fitch Ratings στις 14 Νοεμβρίου.
Επίσης, στις 19 Σεπτεμβρίου αναμένεται το rebalancing του FTSE Russell αλλά και η τριπλή λήξη παραγώγων.
Σύμφωνα με την αναδιάρθρωση που ανακοίνωσε την Παρασκευή (22/8) ο οίκος FTSE Russell, στον δείκτη Large Cap (υψηλής κεφαλαιοποίησης) προστέθηκε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, ενώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ προστέθηκε στον δείκτη Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης).
Στον Micro Cap (μικρής κεφαλαιοποίησης) προστέθηκε η μετοχή της Πετρόπουλος.
Σε αντίθετο κλίμα, αφαιρέθηκαν από τον Micro Cap οι μετοχές των: Alter Ego Media, Alumil, AustriaCard, Avax, Μπλε Κέδρος, Dimand, Ευρώπη Holdings, Lavopharm, Noval Property, Profile, Trade Estates.
Επίσης, στις 3/9 o οίκος FTSE Russell ένεταξε την Metlen στον FTSE 100 με τους αναλυτές να αναμένουν εισροές 400 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος FTSE Russell έχει θέσει σε watch list για το επόμενο review -τον Σεπτέμβριο 2025- το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά.
Τον Απρίλιο αναμενόταν να δώσει χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά δεν προχώρησε σε αυτή την κίνηση, απογοητεύοντας τους «ταύρους» που είχαν προεξοφλήσει την αναβάθμιση...
Τραπεζικά νέα
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ταξίδι της διοίκησης της Τράπεζα Πειραιώς στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με περισσότερους από 60 διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Λος Άντζελες και Σαν Φρανσίσκο.
Στις συναντήσεις, παρουσίασε τις τάσεις και προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, η οποία ξεχωρίζει θετικά ανάμεσα στις λοιπές χώρες της Ευρωζώνης, σημειώνοντας υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και σημαντική βελτίωση στα δημοσιονομικά της μεγέθη σε σχέση με το παρελθόν.
Για την Πειραιώς, ο κ. Μεγάλου παρουσίασε τις πρόσφατες τάσεις και τους επιχειρηματικούς στόχους της Τράπεζας για το 2025 και μπροστά.
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη δυνατή πιστωτική επέκταση που επιτυγχάνει η Τράπεζα και την ισχυρή παραγωγή εσόδων από προμήθειες με αιχμή το asset management και το bancassurance, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η Eurobank έχει 12,12 δισ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία με την τιμή της να είναι στα 3,2880 ευρώ.
Με βάση την ισχυρή κερδοφορία του ομίλου και την εντυπωσιακά υψηλή διαφοροποίηση στα έσοδα, αφού τα 600 εκατ. έρχονται από το εξωτερικό, η Eurobank δεν πρόκειται να χάσει να χάσει την πρωτιά που έχει στις κεφαλαιοποιήσεις μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις του τομέα που εποπτεύει ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Σταύρος Ιωάννου, είναι οι κορυφαίες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Παράλληλα η Eurobank βρίσκεται κοντά στο να εξαγοράσει εταιρεία asset management και διερευνά ήδη εταιρείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το private banking της Eurobank θα μεταφερθεί στο Λουξεμβούργο, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για εξαγορά τράπεζας στη Ρουμανία.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,28% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,28%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς +1,81%, Eurobank +1,36% αλλά και σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Aktor +3,09%, Cenergy +2,93%, Viohalco +2,58%, ΟΤΕ +1,99%..και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +1,41% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,10%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,10% στις 2.062 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.062,78 μονάδες και χαμηλό τις 2.044,38 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων .
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 220 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 37 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 37,2 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 24 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 37,04 εκατ. ευρώ και όγκου 4,5 εκατ. τεμαχίων πραγματοποήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 1,43 εκατ. τεμάχια αξίας 10,03 εκατ. ευρώ, η Eurobank 1,23 εκατ. τεμάχια αξίας 4,02 εκατ. ευρώ, η Εθνική 660 χιλ. τεμάχια αξίας 8,17 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 665 χιλ. τεμάχια αξίας 2,33 εκατ. ευρώ και η Τρ. Κύπρου 134,2 χιλ. τεμάχια αξίας 791,1 χιλ. ευρώ. .
Τα ΕΛΠΕ 90 χιλ. τεμάχια αξίας 775 χιλ. ευρώ, η Jumbo 74,3 χιλ. τεμάχια αξίας 2,36 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 33,4 χιλ. τεμάχια αξίας 849,4 χιλ. ευρώ και η Metlen 140,6 χιλ. τεμάχια αξίας 7,26 εκατ. ευρώ.
Η Fourlis 50 χιλ. τεμάχια αξίας 229,5 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.062 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 2.060 μονάδων και ακολουθούν οι 2.085, οι 2.100, οι 2.135, οι 2.165 και οι 2.200 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 1.980 – 1.970 μονάδων.
Ακολουθούν οι 1.900, οι 1.850, οι 1.800, οι 1.785, οι 1.783 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.730 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 2.254 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 2.250 μονάδων και ακολουθούν οι 2.300, οι 2.350 και οι 2.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 2.150 μονάδες και ακολουθούν οι 2.100, οι 2.075, οι 2.050, οι 2.000, οι 1.975, οι 1.900, οι 1.850, οι 1.800, οι 1.780, οι 1.787 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.694 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Επιδείνωση στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -14 μ.β.
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 12/ 9 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εντάσεις και την πολιτική και δημοσιονομική κρίση στη Γαλλία,
Μετά την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 2%, η προσοχή στρέφεται στην συνεδρίαση της Fed στις 16-17/9, με τις αγορές να τιμολογούν ήδη πιθανότητα 100% για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα στο εύρος 4,00%–4,25%, ενώ έχουν αυξήσει την πιθανότητα για δύο ακόμη μειώσεις εντός του 2025 στο 90%.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων έχουν ήδη υποχωρήσει κατά 20 μονάδες βάσης μέσα σε δύο εβδομάδες, κίνηση που ισοδυναμεί με μια έμμεση μείωση επιτοκίων, δεδομένου ότι τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ συνδέονται άμεσα με αυτές τις αποδόσεις.
Η πτώση αυτή έχει συμβάλει και στην αποφόρτιση άλλων μεγάλων αγορών ομολόγων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που πιέζονται από πολιτική αβεβαιότητα και αυξανόμενα δημοσιονομικά βάρη.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,40% και το 10ετές ιταλικό 3,54% με το μεταξύ τους spread στις -14 μονάδες βάσης.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,06% και το 2ετές στο 3,55%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Σε ΒΒΒ διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η DBRS Ratings, την Παρασκευή 5/9, χωρίς να αλλάξει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend).
Η επόμενη αξιολόγηση θα λάβει χώρα στις 19 Σεπτεμβρίου 2025 από την Moody’s και ακολουθεί η Standard & Poor’s στις 17 Οκτωβρίου, η Scope Ratings στις 7 Νοεμβρίου και η Fitch Ratings στις 14 Νοεμβρίου.
Η οικονομία δεν είναι σε τέτοια κατάσταση που δικαιολογεί αναβαθμίσεις αλλά η ανάκαμψη των τραπεζών τροφοδοτεί τις αναβαθμίσεις.
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Το 2025 οι οίκοι αξιολόγησης θα μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους με την Ελλάδα.
Αν και η αναβάθμιση θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το χρέος στα 403,86 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη, αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από τα 403,86 δισεκ, 105,2 δισεκ. αφορούν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισεκ. έντοκα γραμμάτια, 57 δισεκ. repos.
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω ενδοκυβερνητικού δανεισμού να συντηρηθεί και έτσι εξηγείται γιατί τα repos δεν μειώνονται…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 105 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 218 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 105 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε αναβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 105 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για περίπου 105 δισεκ. εκ των οποίων μέρος αυτών κατέχει ήδη και η ΕΚΤ. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Κέρδη στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 12/9 οι ασιατικές αγορές, ακολουθώντας το θετικό κλίμα της Wall Street, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν γρήγορες και διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
Η προοπτική χαμηλότερου κόστους δανεισμού παγκοσμίως προσφέρει ανάσα στις πιεσμένες αγορές ομολόγων και επιβαρύνει το δολάριο.
Η τελευταία σημαντική «δοκιμασία» πριν από πιθανή μείωση επιτοκίων από τη Fed ήταν η δημοσίευση του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ, ο οποίος αποδείχθηκε ήπιος. Τα κόστη που συνδέονται με τον προτιμώμενο δείκτη της Fed (core PCE) κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα, οδηγώντας τους αναλυτές της Citi να προβλέπουν σταθερό ρυθμό 2,9% για τον Αύγουστο.
«Είναι μια ενθαρρυντική ένδειξη για τους αξιωματούχους της Fed που προετοιμάζονται για μια σειρά μειώσεων επιτοκίων», δήλωσε η Veronica Clark, οικονομολόγος της Citi, προσθέτοντας ότι αναμένει 125 μονάδες βάσης μειώσεων στις επόμενες πέντε συνεδριάσεις της Fed, με αυξανόμενο κίνδυνο τα επιτόκια να υποχωρήσουν κάτω από το 3%.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,33%, ο δείκτης Shanghai στη Κίνα στο +1,65%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,46%, o δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα στο +0,90% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,29%.
Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται σήμερα 12/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εντάσεις και την πολιτική κρίση στη Γαλλία.
Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όπως αναμενόταν ευρέως, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στον στόχο του 2%.
Ειδικότερα, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 2,00%, 2,15% και 2,40% αντιστοίχως.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έκανε λόγο για εξισορρόπηση των κινδύνων για την οικονομία της Ευρωζώνης, την ώρα που η Γαλλία - η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία - βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι αυξημένοι δασμοί, η ενίσχυση του ευρώ και η αυξανόμενος παγκόσμιος ανταγωνισμός αναμένονται να "περιορίσουν την ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους".
Η προσοχή στρέφεται στην συνεδρίαση της Fed στις 16-17/9, με τις αγορές να τιμολογούν ήδη πιθανότητα 100% για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα στο εύρος 4,00%–4,25%, ενώ έχουν αυξήσει την πιθανότητα για δύο ακόμη μειώσεις εντός του 2025 στο 90%.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις σημερινές οικονομικές εκθέσεις.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Γερμανία ανήλθε στο 2,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση και οι αναλυτές, ενώ σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,1%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία έτρεξε στο 0,9% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την τελική έκθεση, ενώ σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 0,4%. Και τα δύο στοιχεία ήταν σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ισπανίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,7% τον Αύγουστο, εναρμονισμένος με την προκαταρκτική έκθεση.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν σταθερό τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,4 δισεκατομμύρια λίρες για να φτάσει τα 10,3 δισ. λίρες τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο,
Η βιομηχανική παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,9% τον Ιούλιο, ενώ σε ετήσια βάση, η ανάγνωση αυξήθηκε κατά 0,1%.αν αμετάβλητες.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στα 67,40 δολ. το βαρέλι στο +1,5% και το αμερικανικό αργό στα 63,22 δολ. το βαρέλι στο +1,4%.
Άνοδος +1,3% καταγράφονται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Οκτωβρίου στα 32,74 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι +0,10%, ο δείκτης FTSE MIB +0,10%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,30%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,35%, ο S&P 500 στο +0,05%, ο Nasdaq στο +0,35% και το ETF GREC στο +1,28% (65,04 δολ.).
Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς
Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με την Πειραιώς να ξεχωρίζει και με ικανοποιητικές συναλλαγές λόγω και των πακέτων.
Η Εθνική έκλεισε στα 12,3850 ευρώ, με άνοδο +0,94%, με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 11,33 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 3,5170 ευρώ, με άνοδο +1,41% με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,14 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 7,0960 με άνοδο +1,81%, με όγκο 4,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 8,87 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 3,2880 ευρώ, με άνοδο +1,36% με όγκο 9,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 12,12 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 8,14 ευρώ, με πτώση -0,61% με όγκο 178 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 7,74 ευρώ, με άνοδο +3,48% και όγκο 2,15 εκατ.. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,37 δισεκ. ευρώ.
Η Crediabank έκλεισε στα 1,5940 ευρώ, με άνοδο +4,46%, με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση στα 2,58 δισεκ. ευρώ..
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,35 ευρώ, με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 305 εκατ. ευρώ.
Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικέ ςσυναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές συναλλαγές
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aktor +3,09%, Cenergy +2,93%, Viohalco +2,58%, ΟΤΕ +1,99%...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν μόνο Sarantis -1,85% και ΕΛΠΕ -1,51%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 43,20 ευρώ, με άνοδο +0,93% και κεφαλαιοποίηση στα 16,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Η Μetlen έκλεισε στα 51,50 ευρώ, με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 7,37 δισεκ. ευρώ στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 19,34 ευρώ, με άνοδο +0,68% και αποτίμηση 7,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,93 ευρώ, με άνοδο +1,99% και αποτίμηση 6,84 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 14,35 ευρώ, με άνοδο +1,92% και αποτίμηση 5,30 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 31,72 ευρώ, με άνοδο +0,51% και κεφαλαιοποίηση 4,26 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 37,15 ευρώ, με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 2,91 δισ.ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 25,70 ευρώ, με άνοδο +1,58% και κεφαλαιοποίηση 2,85 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,47 ευρώ, με πτώση -1,51% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 22,86 ευρώ, με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 6,77 ευρώ, με άνοδο +2,58% και κεφαλαιοποίηση στα 1,75 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 8,00 ευρώ, με άνοδο +3,09% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,10 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 756 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,32 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 136 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 69 μονάδες βάσης
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 12/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,40% και το 10ετές ιταλικό 3,54% με το μεταξύ τους spread στις -14 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 69 μονάδες βάσης από 70 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 42 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,42% ή 420 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 27 μονάδες βάσης.
Επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 12/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 12 Σεπτεμβρίου του 2025 στο 3,54%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/9/2025 στο 2,71%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,94% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,13% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,28% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,54% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,03%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, στις ήδη υφιστάμενες γεωπολιτικές εντάσεις, προστίθεται η πολιτική και δημοσιονομική κρίση στη Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Παρά τις ανησυχίες, οι επενδυτές δείχνουν να παραβλέπουν τους κινδύνους, με την αγορά να διατηρείται σε θετικό έδαφος, υποστηριζόμενη από συνεχείς κινήσεις «rotation» τίτλων, ενώ τα προγράμματα επαναγοράς και η ρευστότητα των αμερικανικών funds ενισχύουν την ανθεκτικότητα της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει οριακά πάνω από την βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 2.060 μονάδων και αντίστοιχα ο Τραπεζικός Δείκτης διέσπασε τις 2.250 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά +1,96% και ο FTSE 25 κατά +2,04%. Ο Τραπεζικός Δείκτης σημείωσε αύξηση +2,3%
Το βασικό σενάριο για την επόμενη περίοδο προβλέπει διόρθωση, με την αγορά να υποχωρεί αρχικά στις 1.900 μονάδες και στη συνέχεια προς τη ζώνη των 1.780 - 1730 μονάδες όπου βρίσκονται οι ΚΜΟ των 200 ημερών
Στη συνέχεια, ενδέχεται να υπάρξει ανοδική κίνηση προς τις 2.100 μονάδες. Μεσοπρόθεσμα, το 2026 φαίνεται ως η τελευταία χρονιά δυναμικής για το Χρηματιστήριο, με πιθανούς στόχους τις 2.800 ή 3.000 μονάδες, οι οποίες, αν επιτευχθούν, θα μπορούσαν να αποτελούν το αποκορύφωμα της φούσκας.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισαν Τρ. Κύπρου +3,48%, Πειραιώς +1,81% και Eurobank +1,36%, η Alpha Bank +1,41% και η Εθνική +0,94% από +1,87% υψηλό ενδοσυνεδριακό.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Aktor +3,09%, Cenergy +2,93%, Viohalco +2,58%, ΟΤΕ +1,99%...ενώ υποχώρησαν μόνο Sarantis -1,85% και ΕΛΠΕ -1,51%.
Αμετάβλητα διατήρησε τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, όπως αναμενόταν ευρέως, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στον στόχο του 2%.
Η προσοχή στρέφεται στη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed στις 16 – 17/9 με τις αγορές να τιμολογούν ήδη πιθανότητα 100% για μείωση επιτοκίων κατά 0,25% στο εύρος 4,00% - 4,25%, ενώ έχουν αυξήσει την πιθανότητα για δύο ακόμη μειώσεις εντός του 2025 στο 90%.
Ακολουθεί η κρίσιμη ημερομηνία της 19ης Σεπτεμβρίου όπου θα λάβει χώρα η αξιολόγηση από την Moody’s.
Μετά την αξιολόγηση της DBRS Ratings, η οποία διατήρησε σε ΒΒΒ τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χωρίς να αλλάξει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend), σειρά έχει η Moody’s στις 19 Σεπτεμβρίου 2025.
Η Moody’s βαθμολογεί την ελληνική οικονομια σε κλίμακα Baa3 με σταθερές προοπτικές.
Υπάρχει πιθανότητα 60% να αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές της ελληνικής οικονομίας αλλά η πιθανότητα αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος είναι μηδενικές για τις 19 Σεπτεμβρίου 2025.
Να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός οίκος Moody's θα είναι ο πρώτος που θα σχολιάσει το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ που ανακοινώθηκε 6 με 7 Σεπτεμβρίου 2025...
Η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα λάβει χώρα στις 17 Οκτωβρίου από την Standard & Poor’s και ακολουθούν η Scope Ratings στις 7 Νοεμβρίου και η Fitch Ratings στις 14 Νοεμβρίου.
Επίσης, στις 19 Σεπτεμβρίου αναμένεται το rebalancing του FTSE Russell αλλά και η τριπλή λήξη παραγώγων.
Σύμφωνα με την αναδιάρθρωση που ανακοίνωσε την Παρασκευή (22/8) ο οίκος FTSE Russell, στον δείκτη Large Cap (υψηλής κεφαλαιοποίησης) προστέθηκε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, ενώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ προστέθηκε στον δείκτη Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης).
Στον Micro Cap (μικρής κεφαλαιοποίησης) προστέθηκε η μετοχή της Πετρόπουλος.
Σε αντίθετο κλίμα, αφαιρέθηκαν από τον Micro Cap οι μετοχές των: Alter Ego Media, Alumil, AustriaCard, Avax, Μπλε Κέδρος, Dimand, Ευρώπη Holdings, Lavopharm, Noval Property, Profile, Trade Estates.
Επίσης, στις 3/9 o οίκος FTSE Russell ένεταξε την Metlen στον FTSE 100 με τους αναλυτές να αναμένουν εισροές 400 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος FTSE Russell έχει θέσει σε watch list για το επόμενο review -τον Σεπτέμβριο 2025- το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά.
Τον Απρίλιο αναμενόταν να δώσει χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά δεν προχώρησε σε αυτή την κίνηση, απογοητεύοντας τους «ταύρους» που είχαν προεξοφλήσει την αναβάθμιση...
Τραπεζικά νέα
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ταξίδι της διοίκησης της Τράπεζα Πειραιώς στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με περισσότερους από 60 διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Λος Άντζελες και Σαν Φρανσίσκο.
Στις συναντήσεις, παρουσίασε τις τάσεις και προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, η οποία ξεχωρίζει θετικά ανάμεσα στις λοιπές χώρες της Ευρωζώνης, σημειώνοντας υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και σημαντική βελτίωση στα δημοσιονομικά της μεγέθη σε σχέση με το παρελθόν.
Για την Πειραιώς, ο κ. Μεγάλου παρουσίασε τις πρόσφατες τάσεις και τους επιχειρηματικούς στόχους της Τράπεζας για το 2025 και μπροστά.
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη δυνατή πιστωτική επέκταση που επιτυγχάνει η Τράπεζα και την ισχυρή παραγωγή εσόδων από προμήθειες με αιχμή το asset management και το bancassurance, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η Eurobank έχει 12,12 δισ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία με την τιμή της να είναι στα 3,2880 ευρώ.
Με βάση την ισχυρή κερδοφορία του ομίλου και την εντυπωσιακά υψηλή διαφοροποίηση στα έσοδα, αφού τα 600 εκατ. έρχονται από το εξωτερικό, η Eurobank δεν πρόκειται να χάσει να χάσει την πρωτιά που έχει στις κεφαλαιοποιήσεις μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις του τομέα που εποπτεύει ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Σταύρος Ιωάννου, είναι οι κορυφαίες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Παράλληλα η Eurobank βρίσκεται κοντά στο να εξαγοράσει εταιρεία asset management και διερευνά ήδη εταιρείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το private banking της Eurobank θα μεταφερθεί στο Λουξεμβούργο, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για εξαγορά τράπεζας στη Ρουμανία.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,28% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,28%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς +1,81%, Eurobank +1,36% αλλά και σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Aktor +3,09%, Cenergy +2,93%, Viohalco +2,58%, ΟΤΕ +1,99%..και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +1,41% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,10%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,10% στις 2.062 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.062,78 μονάδες και χαμηλό τις 2.044,38 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων .
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 220 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 37 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 37,2 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 24 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 37,04 εκατ. ευρώ και όγκου 4,5 εκατ. τεμαχίων πραγματοποήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 1,43 εκατ. τεμάχια αξίας 10,03 εκατ. ευρώ, η Eurobank 1,23 εκατ. τεμάχια αξίας 4,02 εκατ. ευρώ, η Εθνική 660 χιλ. τεμάχια αξίας 8,17 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 665 χιλ. τεμάχια αξίας 2,33 εκατ. ευρώ και η Τρ. Κύπρου 134,2 χιλ. τεμάχια αξίας 791,1 χιλ. ευρώ. .
Τα ΕΛΠΕ 90 χιλ. τεμάχια αξίας 775 χιλ. ευρώ, η Jumbo 74,3 χιλ. τεμάχια αξίας 2,36 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 33,4 χιλ. τεμάχια αξίας 849,4 χιλ. ευρώ και η Metlen 140,6 χιλ. τεμάχια αξίας 7,26 εκατ. ευρώ.
Η Fourlis 50 χιλ. τεμάχια αξίας 229,5 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.062 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 2.060 μονάδων και ακολουθούν οι 2.085, οι 2.100, οι 2.135, οι 2.165 και οι 2.200 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 1.980 – 1.970 μονάδων.
Ακολουθούν οι 1.900, οι 1.850, οι 1.800, οι 1.785, οι 1.783 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.730 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 2.254 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 2.250 μονάδων και ακολουθούν οι 2.300, οι 2.350 και οι 2.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 2.150 μονάδες και ακολουθούν οι 2.100, οι 2.075, οι 2.050, οι 2.000, οι 1.975, οι 1.900, οι 1.850, οι 1.800, οι 1.780, οι 1.787 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.694 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Επιδείνωση στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -14 μ.β.
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 12/ 9 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εντάσεις και την πολιτική και δημοσιονομική κρίση στη Γαλλία,
Μετά την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 2%, η προσοχή στρέφεται στην συνεδρίαση της Fed στις 16-17/9, με τις αγορές να τιμολογούν ήδη πιθανότητα 100% για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα στο εύρος 4,00%–4,25%, ενώ έχουν αυξήσει την πιθανότητα για δύο ακόμη μειώσεις εντός του 2025 στο 90%.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων έχουν ήδη υποχωρήσει κατά 20 μονάδες βάσης μέσα σε δύο εβδομάδες, κίνηση που ισοδυναμεί με μια έμμεση μείωση επιτοκίων, δεδομένου ότι τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ συνδέονται άμεσα με αυτές τις αποδόσεις.
Η πτώση αυτή έχει συμβάλει και στην αποφόρτιση άλλων μεγάλων αγορών ομολόγων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που πιέζονται από πολιτική αβεβαιότητα και αυξανόμενα δημοσιονομικά βάρη.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,40% και το 10ετές ιταλικό 3,54% με το μεταξύ τους spread στις -14 μονάδες βάσης.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,06% και το 2ετές στο 3,55%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Σε ΒΒΒ διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η DBRS Ratings, την Παρασκευή 5/9, χωρίς να αλλάξει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend).
Η επόμενη αξιολόγηση θα λάβει χώρα στις 19 Σεπτεμβρίου 2025 από την Moody’s και ακολουθεί η Standard & Poor’s στις 17 Οκτωβρίου, η Scope Ratings στις 7 Νοεμβρίου και η Fitch Ratings στις 14 Νοεμβρίου.
Η οικονομία δεν είναι σε τέτοια κατάσταση που δικαιολογεί αναβαθμίσεις αλλά η ανάκαμψη των τραπεζών τροφοδοτεί τις αναβαθμίσεις.
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Το 2025 οι οίκοι αξιολόγησης θα μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους με την Ελλάδα.
Αν και η αναβάθμιση θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το χρέος στα 403,86 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη, αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από τα 403,86 δισεκ, 105,2 δισεκ. αφορούν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισεκ. έντοκα γραμμάτια, 57 δισεκ. repos.
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω ενδοκυβερνητικού δανεισμού να συντηρηθεί και έτσι εξηγείται γιατί τα repos δεν μειώνονται…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 105 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 218 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 105 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε αναβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 105 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για περίπου 105 δισεκ. εκ των οποίων μέρος αυτών κατέχει ήδη και η ΕΚΤ. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Κέρδη στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 12/9 οι ασιατικές αγορές, ακολουθώντας το θετικό κλίμα της Wall Street, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν γρήγορες και διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
Η προοπτική χαμηλότερου κόστους δανεισμού παγκοσμίως προσφέρει ανάσα στις πιεσμένες αγορές ομολόγων και επιβαρύνει το δολάριο.
Η τελευταία σημαντική «δοκιμασία» πριν από πιθανή μείωση επιτοκίων από τη Fed ήταν η δημοσίευση του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ, ο οποίος αποδείχθηκε ήπιος. Τα κόστη που συνδέονται με τον προτιμώμενο δείκτη της Fed (core PCE) κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα, οδηγώντας τους αναλυτές της Citi να προβλέπουν σταθερό ρυθμό 2,9% για τον Αύγουστο.
«Είναι μια ενθαρρυντική ένδειξη για τους αξιωματούχους της Fed που προετοιμάζονται για μια σειρά μειώσεων επιτοκίων», δήλωσε η Veronica Clark, οικονομολόγος της Citi, προσθέτοντας ότι αναμένει 125 μονάδες βάσης μειώσεων στις επόμενες πέντε συνεδριάσεις της Fed, με αυξανόμενο κίνδυνο τα επιτόκια να υποχωρήσουν κάτω από το 3%.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,33%, ο δείκτης Shanghai στη Κίνα στο +1,65%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,46%, o δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα στο +0,90% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,29%.
Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται σήμερα 12/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εντάσεις και την πολιτική κρίση στη Γαλλία.
Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όπως αναμενόταν ευρέως, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στον στόχο του 2%.
Ειδικότερα, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 2,00%, 2,15% και 2,40% αντιστοίχως.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έκανε λόγο για εξισορρόπηση των κινδύνων για την οικονομία της Ευρωζώνης, την ώρα που η Γαλλία - η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία - βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι αυξημένοι δασμοί, η ενίσχυση του ευρώ και η αυξανόμενος παγκόσμιος ανταγωνισμός αναμένονται να "περιορίσουν την ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους".
Η προσοχή στρέφεται στην συνεδρίαση της Fed στις 16-17/9, με τις αγορές να τιμολογούν ήδη πιθανότητα 100% για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα στο εύρος 4,00%–4,25%, ενώ έχουν αυξήσει την πιθανότητα για δύο ακόμη μειώσεις εντός του 2025 στο 90%.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις σημερινές οικονομικές εκθέσεις.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Γερμανία ανήλθε στο 2,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση και οι αναλυτές, ενώ σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,1%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία έτρεξε στο 0,9% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την τελική έκθεση, ενώ σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 0,4%. Και τα δύο στοιχεία ήταν σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ισπανίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,7% τον Αύγουστο, εναρμονισμένος με την προκαταρκτική έκθεση.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν σταθερό τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,4 δισεκατομμύρια λίρες για να φτάσει τα 10,3 δισ. λίρες τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο,
Η βιομηχανική παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,9% τον Ιούλιο, ενώ σε ετήσια βάση, η ανάγνωση αυξήθηκε κατά 0,1%.αν αμετάβλητες.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στα 67,40 δολ. το βαρέλι στο +1,5% και το αμερικανικό αργό στα 63,22 δολ. το βαρέλι στο +1,4%.
Άνοδος +1,3% καταγράφονται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Οκτωβρίου στα 32,74 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι +0,10%, ο δείκτης FTSE MIB +0,10%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,30%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,35%, ο S&P 500 στο +0,05%, ο Nasdaq στο +0,35% και το ETF GREC στο +1,28% (65,04 δολ.).
Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς
Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με την Πειραιώς να ξεχωρίζει και με ικανοποιητικές συναλλαγές λόγω και των πακέτων.
Η Εθνική έκλεισε στα 12,3850 ευρώ, με άνοδο +0,94%, με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 11,33 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 3,5170 ευρώ, με άνοδο +1,41% με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,14 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 7,0960 με άνοδο +1,81%, με όγκο 4,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 8,87 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 3,2880 ευρώ, με άνοδο +1,36% με όγκο 9,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 12,12 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 8,14 ευρώ, με πτώση -0,61% με όγκο 178 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 7,74 ευρώ, με άνοδο +3,48% και όγκο 2,15 εκατ.. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,37 δισεκ. ευρώ.
Η Crediabank έκλεισε στα 1,5940 ευρώ, με άνοδο +4,46%, με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση στα 2,58 δισεκ. ευρώ..
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,35 ευρώ, με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 305 εκατ. ευρώ.
Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικέ ςσυναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές συναλλαγές
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aktor +3,09%, Cenergy +2,93%, Viohalco +2,58%, ΟΤΕ +1,99%...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν μόνο Sarantis -1,85% και ΕΛΠΕ -1,51%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 43,20 ευρώ, με άνοδο +0,93% και κεφαλαιοποίηση στα 16,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Η Μetlen έκλεισε στα 51,50 ευρώ, με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 7,37 δισεκ. ευρώ στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 19,34 ευρώ, με άνοδο +0,68% και αποτίμηση 7,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,93 ευρώ, με άνοδο +1,99% και αποτίμηση 6,84 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 14,35 ευρώ, με άνοδο +1,92% και αποτίμηση 5,30 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 31,72 ευρώ, με άνοδο +0,51% και κεφαλαιοποίηση 4,26 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 37,15 ευρώ, με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 2,91 δισ.ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 25,70 ευρώ, με άνοδο +1,58% και κεφαλαιοποίηση 2,85 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,47 ευρώ, με πτώση -1,51% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 22,86 ευρώ, με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 6,77 ευρώ, με άνοδο +2,58% και κεφαλαιοποίηση στα 1,75 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 8,00 ευρώ, με άνοδο +3,09% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,10 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 756 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,32 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 136 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 69 μονάδες βάσης
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 12/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,40% και το 10ετές ιταλικό 3,54% με το μεταξύ τους spread στις -14 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 69 μονάδες βάσης από 70 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 42 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,42% ή 420 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 27 μονάδες βάσης.
Επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 12/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 12 Σεπτεμβρίου του 2025 στο 3,54%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/9/2025 στο 2,71%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,94% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,13% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,28% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,54% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,03%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών