Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεθώριασε η τραπεζική άνοδος +2% από +4%, το ΧΑ +0,57% στις 1.967 μον. - Στο επίκεντρο η ΕΥΔΑΠ +12% λόγω συμφωνιών

Ξεθώριασε η τραπεζική άνοδος +2% από +4%, το ΧΑ +0,57% στις 1.967 μον. - Στο επίκεντρο η ΕΥΔΑΠ +12% λόγω συμφωνιών
Ακόμη και εάν σπάσει το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων και φθάσει στις 2.200 μονάδες εντός του 2025…η πραγματικότητα είναι ότι το  50% των μετοχών είναι για δυνατές πωλήσεις
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Ήπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.967 μονάδες, από τις 1.988 μονάδες υψηλό ημέρας, με τα αρχικά κέρδη στις τράπεζες να ξεθωριάζουν, ενώ περιορίστηκε και η άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips, με εξαίρεση την ΕΥΔΑΠ η οποία διατήρησε τα κέρδη της, μετά το σχέδιο της Κυβέρνησης να συγχωνεύσει 700 μικρές εταιρείες ύδρευσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Η Κυβέρνηση θα δημιουργήσει νέο ταμείο για χρηματοδότηση φραγμάτων, μονάδων αφαλάτωσης και άλλων επενδύσεων. 
Οι εισηγμένες ΕΥΔΑΠ +12,42% και ΕΥΑΘ +13,33% αναμένεται να διευρύνουν την κάλυψή τους, άρα θα βελτιώσουν έσοδα. Η είδηση για τις αφαλατώσεις ευνοεί τη Unibios +25,11%.
Στα διεθνή στο επίκεντρο βρέθηκε η εμπορική συμφωνία που ανακοίνωσε ο Donald Trump με Ιαπωνία καθώς περιλαμβάνει 
δασμούς 15% σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, το οποόιο είναι  χαμηλότερο από το 25% που έχει απειλήσει στην επιστολή, αλλά υψηλότερο από το 10% που είχε επιβάλει την περίοδο των διαπραγματεύσεων.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Trump χαρακτήρισε τη συμφωνία «ίσως τη μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε ποτέ», προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία θα επενδύσει 550 δισ. δολ. στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι ΗΠΑ θα «λάβουν το 90% των κερδών».
Σε κάθε περίπτωση, οι υψηλότεροι δασμοί Trump αποδεικνύουν ότι είναι πρόθυμος να διατηρήσει αυξημένους δασμούς ακόμα και σε μεγάλους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς εντείνει την επιθετική εμπορική πολιτική του. Δεκάδες χώρες -μεταξύ των οποίων και η ΕΕ- αντιμετωπίζουν προθεσμία την 1η Αυγούστου για να καταλήξουν σε συμφωνία, μετά την οποία ο Trump έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει υψηλότερους δασμούς.
Πάντως η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει αστραπιάια καθώς ετοιμάζει δασμούς 30% σε αμερικανικά προϊόντα 100 δισ. ευρώ ως απάντηση στην ακαμψία των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε στις 2.000 μονάδες – πάνω από τον στόχο των 1.850 μονάδων του BN για όλο το 2025 –
Ακόμη και εάν σπάσει το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων και φθάσει στις 2.200 μονάδες το Ελληνικό Χρηματιστήριο εντός του 2025…μια είναι η πραγματικότητα.
Το 50% των μετοχών στο Χρηματιστήριο είναι για strong sell δηλαδή για δυνατές πωλήσεις.
Μπορεί όλα να ανεβαίνουν, Wall, Dax στην Γερμανία… μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο εάν συγκριθεί με όρους P/E να παραμένει σε ορισμένους κλάδους κάτω από τον μέσο όρο αλλά υπάρχει και μια άλλη μετάφραση… το 50% των μετοχών στο Χρηματιστήριο είναι για strong sell δηλαδή για δυνατές πωλήσεις.
Οι τράπεζες έχουν φθάσει να έχουν χρηματιστηριακή αξία 38 δισεκ. εντάξει βγάζουν ισχυρά κέρδη και έχουν πεντακάθαρα κεφάλαια πλέον και ισολογισμούς εξυγιασμένους αλλά υπάρχει υπερβολή. 
Εντούτοις δεν δηλώνουμε strong sell για τις τράπεζες.
Οι ξένοι στις τράπεζες επικεντρώνονται και δεν θεωρούν ότι το πάρτι έχει τελειώσει… αλλά όταν τελειώσει ούτε οι επαναγορές ιδίων μετοχών θα βοηθήσουν.
Πάντως για την ώρα ακόμη οι τράπεζες ΔΕΝ είναι για sell… αλλά πολλές μετοχές του FTSE 25 και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι για strong sell 
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Εθνική +2,19% και ακολούθησαν Eurobank +1,51%, Πειραιώς +1,05% από +3,39% υψηλό ενδοσυνεδριακό, ενώ η Alpha Bank έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες -1,14% από +4,59% υψηλό ημέρας. 
Το  ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο, με τους επενδυτές να προεξοφλούν νωρίτερα από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων (τέλη Ιουλίου) ένα θετικό πρώτο εξάμηνο για τις ελληνικές τράπεζες, παρά την πίεση από τη μείωση των επιτοκίων.
Ειδικότερα την αυλαία να ανοίγει την Τετάρτη 30/7 η Τρ. Πειραιώς και ακολουθούν την Πέμπτη 31/7 Εθνική και Eurobank, ενώ την Παρασκευή 1/8 η Alpha Bank και η Οptima και στις 5/8 η Τρ. Κύπρου.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ράλι καταγράφηκε  στην ΕΥΔΑΠ +12,42% και ακολούθησαν ΟΠΑΠ +1,97%, Τιτάν +1,89%, ΔΑΑ +1,81%... ενώ υποχώρησαν Jumbo -1,85%, Lamda -0,45%, Coca Cola -0,43%..
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πορεία της δημόσιας πρότασης της Metlen η οποία λήγει στις 25 Ιουλίου. 
Αν συγκεντρώσει το 90% τότε θα στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα και η εταιρεία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πολύ κοντά στο 90% που απαιτείται.
Σήμερα λήγει και η δημόσια προσφορά για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Premia.

Τι συμβαίνει με Attica bank… πλησιάζει placement 10% μετοχών

Το τελευταίο διάστημα η μετοχή της Attica bank έχει εκτιναχθεί στα 1,18 ευρώ με την χρηματιστηριακή αξία στα 1,91 δισεκ. μια αποτίμηση που δεν δικαιολογείται αν και πρέπει να αποδώσουν στην Ελένη Βρεττού την διευθύνουσα σύμβουλο μεγάλη επιχειρησιακή και στρατηγική ικανότητα, κατάφερε πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. 
Οπότε τι συμβαίνει; 
Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας θα πουλήσει 6,2% να πέσει κάτω από την καταστατική μειοψηφία ίσως και να πουλήσει λιγότερο μαζί με τον ΕΦΚΑ και ίσως να πουλήσει και 4% η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου.
Η Attica bank χρειάζεται απαραιτήτως διασπορά μετοχών ή free float οπότε είναι υποχρεωτικό ένα placement το οποίο θα πραγματοποιηθεί τέλη Σεπτεμβρίου ή Οκτώβριο 2025, δηλαδή και νωρίτερα από το τυπικό χρονοδιάγραμμα του ενός έτους από την αύξηση κεφαλαίου δηλαδή 4 Δεκεμβρίου 2025. 
Σήμερα το 10% της Attica bank αποτιμάται 194 εκατ ευρώ. 
Πάντως με P/BV όπου P 1,94 δισεκ. ευρώ και όπου BV 872 εκατ ευρώ διαμορφώνει μια τιμή 2,23 P/BV… θέλουμε να δούμε ποιος θα αγοράσει σε αυτή την αποτίμηση… 
Προφανώς και κάποιοι θα υπάρχουν που κάτι θα βλέπουν…
Attica bank
Κεφάλαια 872 εκατ ευρώ 
Χρηματιστηριακή αξία 1,94 δισεκ. 
Βασικοί μέτοχοι: 
Thrivest 54,6%, 
Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας 36,2% 
9% Λοιποί μέτοχοι μαζί με ΕΦΚΑ… 
Πραγματική διασπορά 2,8% περίπου

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Aνοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,43% και τον Τραπεζικό Δείκτη +1,1%.
Περί τις 11:30, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank +4,59%, Εθνική +3,56%...αλλά και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με ΕΥΔΑΠ +6,86%, ΟΠΑΠ +2,13%, ΟΤΕ και ΔΕΗ άνω του +1,5% ...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,81% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,67%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,57% στις 1.967 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.988,46 μονάδες και χαμηλό τις 1.961,17 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε αυξημένα επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων. 
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 273,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 35,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 58,8 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 43,7 εκατ. διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 35,85 εκατ. ευρώ και όγκου 8,96 εκατ. τεμαχίων πραγματοποήθηκαν στο εεληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 5,6 εκατ. τεμάχια αξίας 18,2 εκατ. ευρώ, η Eurobank 2 εκατ. τεμάχια αξίας 6,33 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 777 χιλ. τεμάχια αξίας 5,3 εκατ. ευρώ και η Εθνική 400 χιλ. τεμάχια αξίας 4,81 εκατ. ευρώ...
Ο Aktor 50 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ. 
Η Quest 70 χιλ. τεμάχια αξίας 525 χιλ. ευρώ, η Profile 35 χιλ. τεμάχια αξίας 264 χιλ. ευρώ και η  Autohellas 331 τεμάχια αξίας 3,5 χιλ. ευρώ.
Επίσης, διακινήθηκε 1 πακέτo ομολόγου ΠΡΟΝΤΕΑ “PRODEAB1” αξίας 1,45 εκατ. ευρώ και όγκου 1,5 εκατ. τεμαχίων.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.967 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις  2.000 μονάδες και ακολουθούν οι 2.050 μονάδες .
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.950 μονάδες και ακολουθούν οι 1.900, οι 1.850, οι 1.800, οι 1.785, οι 1.750, οι 1.680, οι 1.670 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.618 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 2.115 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις  2.150 μονάδες και ακολουθούν οι 2.200 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 2.070 μονάδες και ακολουθούν οι 2.050, ΟΙ 2.000, οι 1.975, οι 1.900, οι 1.850, οι 1.800, οι 1.780, οι 1.750, οι 1.700, οι 1.680, οι 1.650, οι 1.600 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.512 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 2.150 μονάδες.

Σταθεροποίηση  στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -0,16 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα  23/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με την προσοχή να έχει στραφεί στους εμπορικές εξελίξεις για τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ  και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επενδυτική ψυχολογία να έχει βελτιωθεί μετά την  εμπορική συμφωνία που ανακοίνωσε ο Donald Trump με Ιαπωνία, Ινδονησία και Φιλιππίνες.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στις επόμενες συνεδριάζεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.
Αύριο Πέμπτη 24/7 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να τα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, μετά από οκτώ μειώσεις επιτοκίων,ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 29 - 30 Ιουλίου 2025, με τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τη FΕD να περιορίζονται καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού λόγω των δασμών και παρά τις πιέσεις του Trump για άμεση μείωση και τις επιθέσεις του στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reseve, Fed) Jerome Powell.
Σημειώνεται ότι την Δευτέρα 21/7, ο  υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent, εξέφρασε ανοιχτά την αμφισβήτησή του για την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) να μην μειώσει τα επιτόκια μέσα στο έτος, παρά το γεγονός ότι — σύμφωνα με τον ίδιο — «η χώρα δεν έχει δει σχεδόν καθόλου πληθωρισμό».
«Νομίζω πως δεν μπορούν να ξεφύγουν από ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης», είπε ο Bessent, αναφερόμενος στους αξιωματούχους της Fed. 
«Όλοι αυτοί οι διδάκτορες εκεί μέσα — δεν ξέρω τι κάνουν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιούνιο ήταν ο υψηλότερος από τον Φεβρουάριο.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,31% και το 10ετές ιταλικό 3,47% με το μεταξύ τους spread στις -16 μονάδες βάσης.
Ήπιες πωλήσεις και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,37% και το 2ετές στο 3,85%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στη τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή 30/5, η Scope Ratings δεν... ασχολήθηκε με την επικαιροποίηση της αξιολόγησης της Ελλάδας, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Έτσι, η αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα παρέμεινε στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Η επόμενη αξιολόγηση θα λάβει χώρα στις 5 Σεπτεμβρίου 2025 από την DBRS Morningstar και ακολουθεί η Moody’s: στις 19 Σεπτεμβρίου 2025.
Η οικονομία δεν είναι σε τέτοια κατάσταση που δικαιολογεί αναβαθμίσεις αλλά η ανάκαμψη των τραπεζών τροφοδοτεί τις αναβαθμίσεις.
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Το 2025 οι οίκοι αξιολόγησης θα μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους με την Ελλάδα.
Αν και η αναβάθμιση θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το χρέος στα 403,86 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη, αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από τα 403,86 δισεκ, 105,2 δισεκ. αφορούν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισεκ. έντοκα γραμμάτια, 57 δισεκ. repos.
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω ενδοκυβερνητικού δανεισμού να συντηρηθεί και έτσι εξηγείται γιατί τα repos δεν μειώνονται…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 105 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 218 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 105 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε αναβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 105 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για περίπου 105 δισεκ. εκ των οποίων μέρος αυτών κατέχει ήδη και η ΕΚΤ. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές – Ράλι +4% σε Nikkei 

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 23/7 οι ασιατικές αγορές, με την  Ιαπωνία να καταγράφεται, καθώς ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump ανακοίνωσε χθες Τρίτη 22/7 μια «τεράστια» εμπορική συμφωνία  η οποία προβλέπει «αμοιβαίους» δασμούς 15% στις ιαπωνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ 
Το 15% των δασμών είναι χαμηλότερο από το 25% που έχει απειλήσει στην επιστολή, αλλά υψηλότερο από το 10% που είχε επιβάλει την περίοδο των διαπραγματεύσεων. 
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Trump χαρακτήρισε τη συμφωνία «ίσως τη μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε ποτέ», προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία θα επενδύσει 550 δισ. δολ. στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι ΗΠΑ θα «λάβουν το 90% των κερδών».
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι ιαπωνικές αγορές αντέδρασαν έντονα θετικά, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να εκτοξεύονται, ορισμένες μάλιστα με άνοδο άνω του 10%.
Η μετοχή της Honda ενισχύθηκε πάνω από 8%, ενώ η Toyota σημείωσε άνοδο άνω του 11%.
Η Nissan ανέβηκε πάνω από 8%, η Mazda Motor κατέγραψε αύξηση 17%, και η Mitsubishi Motors σημείωσε άνοδο 13%.
Η εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να ενισχύσει την ηγεσία του Ishiba, καθώς έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιαπωνίας έχασε την πλειοψηφία του στις εκλογές της άνω βουλής της χώρας.
Ο Ishiba είχε δηλώσει μετά την απώλεια της άνω βουλής ότι θα παρέμενε πρωθυπουργός, αλλά η ιαπωνική εφημερίδα Mainichi ανέφερε την Τετάρτη  (23/7/2025) ότι ο πρωθυπουργός σκόπευε να ανακοινώσει την παραίτησή του μέχρι τον Αύγουστο.
Το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yomiuri είχε αναφέρει νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι ο Ishiba θα αποφάσιζε αν θα παραμείνει πρωθυπουργός αφού αξιολογούσε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +3,59%, ο δείκτης Shanghai στη Κίνα στο +0,01%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,29%, o δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα στο +0,44% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,69%.

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινούνται σήμερα 23/7στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Ιαπωνίας, η οποία δημιούργησε ελπίδες για πιθανές ελαφρύνσεις δασμών και για άλλους μεγάλους εξαγωγείς.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump χαρακτήρισε τη συμφωνία «τεράστια» και «ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει μείωση των αμερικανικών δασμών στις ιαπωνικές εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων στο 15%, από το 25% που ισχύει σήμερα.
Οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν θετικά στις εξελίξεις, με τις μετοχές των Volkswagen, BMW και Mercedes-Benz Group να καταγράφουν άνοδο άνω του 4%. Η Porsche σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 7,1%, συνεχίζοντας τη δυναμική της πορείας στον κλάδο των πολυτελών αυτοκινήτων.
Ανάλογη εικόνα παρουσίασαν και οι εταιρείες προμηθευτών. Η γαλλική Valeo σημείωσε άνοδο 4%, ενώ η Stellantis, ιδιοκτήτρια της Jeep, είδε τις μετοχές της να αυξάνονται κατά 5,4%.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ανακοίνωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον κατέληξε χθες σε συμφωνία με τις Φιλιππίνες με δασμό 19%. 
Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην ευρωζώνη αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρώς τον Ιούλιο και να διαμορφωθεί σε -14,7, από -15,3 που καταγράφηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση. 
Εν τω μεταξύ, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών προβλέπεται να διαμορφωθεί σε -14,5 τον Ιούλιο, σημειώνοντας άνοδο 0,3 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Και τα δύο στοιχεία δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών «συνεχίζει να βρίσκεται πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο».
΄Ηπια πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στα 68,33 δολ. το βαρέλι στο -0,40% και το αμερικανικό αργό στα 65,08 δολ. το βαρέλι στο -0,35%.
Ήπιες απώλειες -0,30% καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Αυγούστου στα 33,01 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,70%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι +1,3%, ο δείκτης FTSE MIB +1,2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,45%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,55%, ο S&P 500 στο +0,30%, ο Nasdaq στο +0,20% και το ETF GREC στο +0,64% (61,82 δολ.).

Περιορίστηκαν τα κέρδη στις τράπεζες, με αυξημένες συναλλαγές - Στο χαμηλό της ημέρας η Alpha Bank -1% από +4,5% 

Περιορίστηκαν τα κέρδη στις τράπεζες, με την Alpha Bank να κλείνει πτωτικά με αυξημένες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Η Εθνική έκλεισε στα 11,91 ευρώ, με άνοδο +2,19%, με  όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 10,89 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 3,21 ευρώ, με πτώση -1,14%, με όγκο 19,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,43 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 6,73 ευρώ με άνοδο +1,05%, με όγκο 6,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 8,41 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 3,1670 ευρώ, με άνοδο +1,51% με όγκο 13,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 11,64 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,20 ευρώ, με άνοδο +0,42% με όγκο 206 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 6,48 ευρώ, με άνοδο +0,93% και όγκο 552 χιλ  τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 2,86 δισεκ. ευρώ.
Η Attica Bank έκλεισε στα 1,1760 ευρώ, με πτώση -2% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια  και αποτίμηση στα 1,9 δισεκ. ευρώ..
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,65 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 291 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές - Ράλι σε ΕΥΔΑΠ +12%

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με μέτριες  τις συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΔΑΑ...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Jumbo, Lamda, Coca Cola, Metlen...
Η Coca Cola έκλεισε στα 46,10 ευρώ, με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση στα 17,21 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 19,17 ευρώ, με άνοδο +1,97% και αποτίμηση 7,09 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μetlen έκλεισε στα 46,04 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 6,59 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,43 ευρώ, με άνοδο +1,31%% και αποτίμηση 6,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η  ΔΕΗ έκλεισε στα 14,21 ευρώ, με άνοδο +0,50% και αποτίμηση 5,25 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 29,76 ευρώ, με πτώση -1,85% και κεφαλαιοποίηση  4,05  δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 37,70 ευρώ, με άνοδο 1,89% και κεφαλαιοποίηση 2,95 δισ.ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,80 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 25,44 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 2,81 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 21,20 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 6,31 ευρώ με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση στα 1,64 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 6,00 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,70 ευρώ, με άνοδο +12,42% ευρώ και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Η ΜΙΓ (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,31 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 104 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 70 μονάδες 

Σατθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 23/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,31% και το 10ετές ιταλικό 3,47%, με το μεταξύ τους spread στις -16 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 70 μονάδες βάσης από 71 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 45 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,45% ή 450 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -16 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 27 μονάδες βάσης.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 23/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 23 Ιουλίου του 2025 στο 3,47%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα  23/7/2025 στο 2,61%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,86% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,04% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,20% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,47% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,99%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης