Τελευταία Νέα
Τα Παράξενα

«Επανάσταση» στη Βενετία – Καταιγίδα διαμαρτυριών προκαλεί ο γάμος του Jeff Bezos

«Επανάσταση» στη Βενετία – Καταιγίδα διαμαρτυριών προκαλεί ο γάμος του Jeff Bezos
Ο γάμος του Jeff Bezos προκαλεί καταιγίδα διαμαρτυριών στη Βενετία
Η τελετή γάμου του δισεκατομμυριούχου Jeff Bezos στη Βενετία έχει εξελιχθεί σε σημείο έντονων αντιδράσεων, καθώς κάτοικοι της πόλης που έχουν κουραστεί από τον υπερτουρισμό ενώνονται με ακτιβιστές για το κλίμα, εκφράζοντας την οργή τους για μια εκδήλωση που για αυτούς αντιπροσωπεύει πολλά από τα παγκόσμια δεινά.
Πολλά από τα πιο αποκλειστικά ξενοδοχεία και υδροταξί της πόλης φημολογείται ότι έχουν κλείσει για τρεις ημέρες αυτή την εβδομάδα, για τη μεγαλειώδη γιορτή του Bezos, του ιδρυτή της Amazon και ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο οποίος πρόκειται να παντρευτεί την τηλεπαρουσιάστρια Lauren Sánchez.
Οι ημερομηνίες και οι λεπτομέρειες της εκδήλωσης παραμένουν καλά φυλαγμένο μυστικό, αλλά η προσεκτικά αποκατεστημένη Scuola Grande della Misericordia φημολογείται ότι είναι ένας από τους χώρους διεξαγωγής του γάμου.

Σύμβολο μη βιώσιμου τουρισμού

Η πόλη της Βενετίας έχει γίνει εδώ και καιρό σύμβολο του μη βιώσιμου τουρισμού και των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα αναγεννησιακά αρχιτεκτονικά διαμάντια της.
Η τοπική κοινότητα αντέδρασε τοποθετώντας αφίσες με το σύνθημα «No Space for Bezos» (Δεν υπάρχει χώρος για τον Bezos) στους τοίχους της πόλης, αναφερόμενοι στις επενδύσεις του δισεκατομμυριούχου στη διαστημική τεχνολογία, ενώ έβαλαν πανό σε σημεία όπως η Γέφυρα Ριάλτο και το νησί Σαν Τζόρτζιο.
Ακτιβιστές για το κλίμα και κατά των ανισοτήτων άπλωσαν ένα τεράστιο πανό στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, το οποίο έγραφε «Αν μπορείς να νοικιάσεις τη Βενετία για το γάμο σου, μπορείς να πληρώσεις περισσότερους φόρους».
Το πανό αφαιρέθηκε γρήγορα από την αστυνομία.
«Ο γάμος του Bezos είναι ένα σύμβολο ακραίου πλούτου, προνομίων και πολλών πραγμάτων που πάνε στραβά στον κόσμο σήμερα», αναφέρουν οι ακτιβιστές της Greenpeace. «Και συμβαίνει σε μία από τις πιο ευάλωτες κλιματικά πόλεις του κόσμου».

Προορισμός διασήμων

Οι διάσημοι, οι πολιτιστικοί φωτεινοί αστέρες και οι πλούσιοι χορηγοί καταφθάνουν τακτικά στις καλλιτεχνικές και αρχιτεκτονικές biennales της Βενετίας, καθώς και στο ετήσιο κινηματογραφικό φεστιβάλ. Το 2014, ο Χολιγουντιανός σταρ George Clooney παντρεύτηκε εκεί την δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Amal Alamuddin.
Ωστόσο, ο γάμος του Bezos έχει αγγίξει μια ευαίσθητη χορδή στους περισσότερους Βενετούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο συντηρητικός δήμαρχος Luigi Brugnaro νοιάζεται περισσότερο για την αύξηση του τουριστικού αριθμού παρά για τη βελτίωση της ζωής των τοπικών κατοίκων.
«Οι Βενετοί αισθάνονται προδομένοι, παραμελημένοι και ξεχασμένοι», δήλωσε ο Tommaso Bortoluzzi, δημοτικός σύμβουλος με το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα.
«Πολλοί πολίτες αισθάνονται ότι έχουν χάσει τη δυνατότητα να ζουν στην πόλη τους με ηρεμία, γαλήνη και παραδοσιακό τρόπο, ενώ η Βενετία έχει γίνει ένα υπαίθριο μουσείο».

Μείωση πληθυσμού

Ο αριθμός των κατοίκων στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας έχει μειωθεί από 100.000 τη δεκαετία του 1980 σε λιγότερους από 50.000 σήμερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Venessia, η οποία παρακολουθεί τις τάσεις πληθυσμού, ενώ τα κρεβάτια σε ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα τουριστικής ενοικίασης έχουν εκτοξευθεί.
«Χρόνο με το χρόνο, ο τουρισμός αυξάνεται, αλλά η πόλη δεν μπορεί να απορροφήσει απεριόριστο αριθμό επισκεπτών», πρόσθεσε ο Bortoluzzi.
«Οι Βενετοί αισθάνονται ότι δεν παίρνουν καν τις ελάχιστες υπηρεσίες, ακόμα κι αν οι πόροι από τον τουρισμό είναι τεράστιοι».
Η εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων Lanza & Baucina, που έχει αναλάβει την οργάνωση του γάμου, διαβεβαιώνει ότι η εκδήλωση έχει οργανωθεί με σεβασμό προς την ευθραυστότητα της πόλης.
«Οι οδηγίες από τον πελάτη μας και οι δικές μας αρχές ήταν απολύτως σαφείς: ελαχιστοποίηση οποιασδήποτε αναστάτωσης στην πόλη, σεβασμός στους κατοίκους και τους θεσμούς της και η υπερβολική απασχόληση τοπικών εργαζομένων», δήλωσε η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα.
«Οι φήμες για το 'κατάληψη' της πόλης είναι εντελώς ψευδείς και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους μας», πρόσθεσαν οι διοργανωτές, επισημαίνοντας ότι ο Bezos έχει κάνει φιλανθρωπικές δωρεές - που δεν έχουν καθοριστεί σε μέγεθος - σε οργανισμούς που εργάζονται για την προστασία της λιμνοθάλασσας.
Ο Brugnaro, συντηρητικός δήμαρχος της πόλης για πάνω από δέκα χρόνια, αντέδρασε στις διαμαρτυρίες και δήλωσε ότι «όποιος αγαπάει τη Βενετία θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος».
Ωστόσο, αυτό δεν έχει ηρεμήσει την καμπάνια «No Space for Bezos», η οποία έχει συγκεντρώσει φοιτητές, συνδικάτα και ακτιβιστές που μάχονται για την προσιτή στέγαση και κατά των κρουαζιερόπλοιων στη Βενετία.
Πολλοί λένε ότι οι διαμαρτυρίες τους είναι κατά του τεχνολογικά κατευθυνόμενου καπιταλισμού και της φερόμενης εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην ευάλωτη γκίγκ οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης