Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Θρίλερ στην ασφάλιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέχρι την 1η Ιουνίου 2025

Θρίλερ στην ασφάλιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέχρι την 1η Ιουνίου 2025
Σε τροχιά κινδύνου οι αν δεν υπάρξουν αλλαγές στην νομοθεσία
Σχετικά Άρθρα
Σε θρίλερ εξελίσσεται η ασφάλιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο νόμος τίθεται εν ισχύ τη 1η Ιουνίου, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει εξειδικεύσει τα μέτρα.
Αν η εξειδίκευση των μέτρων δεν γίνει με ταχύτατες διαδικασίες ή αν δεν δοθεί παράταση μέχρι την εξειδίκευση των μέτρων, οι υπόχρεες  απέναντι στο νόμο μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν πληρούν τα μέτρα για να ασφαλιστούν θα βρίσκονται μία σπιθαμή πριν το στόμα του λύκου, κινδυνεύοντας με πρόστιμα 10 χιλιάδων ευρώ. 
Έγκυρες πηγές του ΒΝ συζητώντας για το εν δυνάμει πλαίσιο ασφάλισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πώς οι επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου θα μπορέσουν να ασφαλιστούν και να αποφύγουν ενδεχόμενα πρόστιμα διευκρινίζουν πως: «Υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην νομοθεσία που θα συμπεριλαμβάνουν και την ίδρυση κρατικού φορέα αντασφάλισης που θα συνεργάζεται με (αντ)ασφαλιστικές και θα καθοριστούν ποσοστά ασφάλισης και συμμετοχής στον κίνδυνο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου θα μπορέσουν να ασφαλιστούν σωστά.
Εξειδικευμένοι μεσίτες (αντ)ασφαλίσεων  και εταιρείες MGA που λειτουργούν ως πληρεξούσιες εξειδικευμένων (αντ)ασφαλιστικών βρίσκονται αυτή την στιγμή σε συζητήσεις με τα Lloyds, την Tokio Marine, Chubb, AXA XL για να ανοίξουν κατευθείαν γραμμές με το εξωτερικό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον από τις ξένες ασφαλιστικές που λειτουργούν στην Ελλάδα για την ασφάλιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  όπως Allianz και ERGO είναι μειωμένο.

Δεν έχει στηθεί από την κυβέρνηση το πλέγμα προστασίας

Τονίζουν ότι το πλαίσιο προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από πλευράς κυβέρνησης δεν έχει στηθεί ακόμα με τις ασφαλιστικές να μην γνωρίζουν πόσες χιλιάδες είναι αυτές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, δεν υπάρχει από το κράτος μελέτη που να καθορίζει πόσες είναι οι επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου στην ελληνική επικράτεια, τις κατηγορίες και τον αριθμό των κινδύνων. Η απουσία μίας τέτοιας ενημέρωσης από το κράτος δυσχεραίνει αναφέρουν την μείωση του κενού προστασίας.
Σύμφωνα με τους (αντ)ασφαλιστές και τα MGA οι επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου ορίζονται ως προς την χρήση, για παράδειγμα επιχειρήσεις παραγωγής εύφλεκτων υλικών, ανακύκλωσης που δεν ασφαλίζονται, επιχειρήσεις που έχουν ανεγερθεί σε περιοχές επικίνδυνες όπως σε ποτάμια, και ρέματα, επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς οι φέροντες οργανισμοί να πληρούν τις προϋποθέσεις.  
Οι ίδιες, τέλος, πηγές αναφέρουν ότι πολλές εκ των επιχειρήσεων λαμβάνουν πιστοποιητικά καλής λειτουργίας ωστόσο δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης