Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Orban προστατεύει την κυριαρχία της Ουγγαρίας - «Φεύγει» από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και λέει «όχι» σε ξένες παρεμβάσεις

O Orban προστατεύει την κυριαρχία της Ουγγαρίας - «Φεύγει» από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και λέει «όχι» σε ξένες παρεμβάσεις
Όταν ο Benjamin Netanyahu επισκέφθηκε την Ουγγαρία, ο Orban αγνόησε το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντας το δικαστήριο της Χάγης ως πολιτικοποιημένο θεσμό
Σχετικά Άρθρα

Σε ανοιχτή ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ουγγαρία συνεχίζει την πορεία της προς την ενίσχυση της εθνικής της κυριαρχίας και την προστασία των εσωτερικών της υποθέσεων από ξένες παρεμβάσεις.
Το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αποχώρηση της χώρας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), σε μια κίνηση που σφραγίζει την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης του Viktor Orban να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας απέναντι σε διεθνείς θεσμούς που θεωρούνται πολιτικοποιημένοι και επιλεκτικοί.
Παράλληλα, η ουγγρική κυβέρνηση προωθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας και της εθνικής κυριαρχίας, περιορίζοντας τη χρηματοδότηση σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν κεφάλαια από το εξωτερικό και θεωρούνται απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας. Το νέο νομοσχέδιο, που ήδη συζητείται στο κοινοβούλιο της Βουδαπέστης, δίνει τη δυνατότητα σε ειδική κρατική υπηρεσία να επιτηρεί και να περιορίζει τη δραστηριότητα αυτών των φορέων, με σκοπό να διασφαλίσει ότι η πολιτική και κοινωνική ζωή της Ουγγαρίας δεν υπονομεύεται από ξένες δυνάμεις.

Η επίσκεψη Netanyahu στην Ουγγαρία

Όσον αφορά την αποχώρηση της Ουγγαρίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πρόκειται για μια απόφαση σε συνέχεια μιας διαδικασίας που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα, όταν ο Orban φιλοξένησε τον Benjamin Netanyahu στην ουγγρική πρωτεύουσα. Τότε, ο Ούγγρος ηγέτης αγνόησε το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού για πιθανά εγκλήματα πολέμου, χαρακτηρίζοντας το δικαστήριο της Χάγης ως πολιτικοποιημένο θεσμό.
Ο Orban έχει επίσης προσφέρει καταφύγιο σε φυγόδικους από την Πολωνία και τα Σκόπια.
Η Ουγγαρία, ως συμβαλλόμενο μέλος του Καταστατικού της Ρώμης που ίδρυσε το ΔΠΔ, είχε την υποχρέωση να συλλάβει τον Netanyahu κατά την άφιξή του. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Peter Szijjarto, η πλήρης νομική διαδικασία για την αποχώρηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο.

Ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας και διαφάνεια

Εν τω μεταξύ, σήμερα Τρίτη (20/5/2025) το κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη ξεκινά τη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στο να διακόψει τη χρηματοδότηση της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης που λαμβάνουν ξένα κεφάλαια και τα οποία μια κρατική υπηρεσία που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Orban θεωρεί απειλή. Οι κανόνες στοχεύουν στην «ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας» μέσω της διασφάλισης της «διαφάνειας» οργανώσεων που δρουν για το δημόσιο συμφέρον, όπως αναφέρει το προσχέδιο του νομοσχεδίου.
Ο Orban, πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συνεχάρη τον Trump για την επανεκλογή του, θεώρησε την επιστροφή του Αμερικανού προέδρου επιβεβαίωση της δικής του πολιτικής. Είναι επίσης σύμμαχος του Putin και έχει ενισχύσει τους δεσμούς με ηγέτες στην Κεντρική Ασία, ενώ παράλληλα επιτίθεται σε μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Η ΕΕ έχει καταδικάσει επανειλημμένα τον Orbán, αλλά χρειάστηκαν χρόνια μέχρι να ανασταλεί μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ουγγαρία. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ρόλο του επικριτή έδωσε στον Orban «πλήρη ελευθερία κινήσεων», λέει ο Peter Kreko του Political Capital Institute στη Βουδαπέστη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης