
Η διαδικασία ανακυκλώνει υλικό που διαφορετικά θα πήγαινε στα σκουπίδια
Δοκιμάζοντας έναν υδρόψυκτο αντιδραστήρα με πυρηνικό καύσιμο μικτού οξειδίου, αύξησαν την απόδοση και ανακύκλωσαν τα απόβλητα στην πυρηνική σχάση.
Όπως διαβάζουμε στο thecooldown.com, οι ερευνητές δοκίμασαν τον αντιδραστήρα VVER-S, από τον οποίο ανέμεναν να παράγει 600 MW ηλεκτρικής ενέργειας.
Χρησιμοποίησαν μια διαδικασία επεξεργασίας του νερού για να απομακρύνουν την περίσσεια θερμότητα από το καύσιμο και να επιβραδύνουν τα ταχέως κινούμενα νετρόνια για να βελτιώσουν την απόδοση.
Χρησιμοποιώντας ένα μηχανικό σύστημα που μεταβάλλει την αναλογία του νερού προς το ουράνιο του καυσίμου, ο αντιδραστήρας κάνει το ουράνιο-238 να απορροφήσει την περίσσεια νετρονίων και να παράγει πλουτώνιο που θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.
Η διαδικασία αυτή ανακυκλώνει υλικό που διαφορετικά θα πήγαινε στα σκουπίδια.
Η Rosatom, η ρωσική κρατική εταιρεία που αναπτύσσει τον αντιδραστήρα, δήλωσε ότι αν ο αντιδραστήρας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα πλήρες φορτίο καυσίμου μικτού οξειδίου, «θα μειώσει τη χρήση φυσικού ουρανίου κατά 50% και, κατά τη διάρκεια της ζωής του - με υψηλές τιμές ουρανίου - θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου το ίδιο ποσό με το κόστος κεφαλαίου μιας μονάδας».
Αυτή η ανάπτυξη της πυρηνικής σχάσης είναι σημαντική, διότι θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει την εξαγωγή ενέργειας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τα απόβλητα και μειώνοντας το κόστος.
Αυτές είναι μεταξύ των μεγαλύτερων σημερινών προκλήσεων με τους αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης και οι Ρώσοι ερευνητές αντιμετώπισαν καθεμία από αυτές με την παρούσα μελέτη.
Η ενέργεια της σχάσης, που απελευθερώνεται όταν ο πυρήνας ενός βαρέως ατόμου διασπάται σε μικρότερα μέρη, είναι πολλά υποσχόμενη επειδή μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Διαβάστε περισσότερα στο worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών