Τελευταία Νέα
Διεθνή

Xi Jinping: Ο Κινέζος ηγέτης που χτίζει τη νέα παγκόσμια τάξη – Πώς η Χώρα του Δράκου ετοιμάζεται για την κατάκτηση της Γης

Xi Jinping: Ο Κινέζος ηγέτης που χτίζει τη νέα παγκόσμια τάξη – Πώς η Χώρα του Δράκου ετοιμάζεται για την κατάκτηση της Γης
H Κίνα στοχεύει να καταστεί ο κορυφαίος εκπρόσωπος των χωρών του Παγκόσμιου Νότου
Ο Xi Jinping επιδιώκει να χαράξει το όνομά του όχι μόνο στην ιστορία της Κίνας, αλλά και στην παγκόσμια ιστορία.
Χάρη σε εκείνον, η επίσημη κινεζική ιδεολογία μετασχηματίστηκε, αποτελώντας πλέον έναν συνδυασμό των διδασκαλιών του Κομφούκιου και του Karl Marx.
Το 2015, ξεκίνησε το φιλόδοξο έργο «Made in China», το οποίο οδήγησε στη μετατροπή της Κίνας από μια χώρα που λειτουργούσε ως «παγκόσμιος επενδυτής» σε έναν γίγαντα της υψηλής τεχνολογίας.
Σήμερα, παράγονται εκεί τα πάντα: από ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι ανθρωποειδή ρομπότ.
Είναι, λοιπόν, σαφές γιατί ο Xi Jinping αισθάνεται ότι τα σύνορα της Κίνας πλέον τον περιορίζουν: το 2013, παρουσίασε την πρωτοποριακή ιδέα της «Μίας Ζώνης, Ένος Δρόμου».
Σήμερα, ο Κινέζος ηγέτης δημιουργεί μια νέα παγκόσμια τάξη, όπως αναφέρει μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS).
Ο ίδιος, σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να σταματήσουν να λειτουργούν ως «ηγεμόνες που επιβάλλουν τη θέλησή τους στους άλλους». Παρουσίασε νέες, επαναστατικές αρχές που αποτελούν τη βάση της νέας κινεζικής εξωτερικής πολιτικής. Οι αρχές αυτές είναι:

1. Η πλήρης στήριξη του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
2. Η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.
3. Η διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλα τα κράτη στους διεθνείς οργανισμούς.
4. Η εκδημοκρατικοποίηση των διεθνών σχέσεων.

Παγκόσμιος Νότος

Βάσει αυτών, η Κίνα στοχεύει να καταστεί ο κορυφαίος εκπρόσωπος των χωρών του Παγκόσμιου Νότου — της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Κινέζοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι εντείνουν τους δεσμούς τους με χώρες αυτών των περιοχών, καλύπτοντας το κενό που άφησε η φθίνουσα επιρροή των ΗΠΑ στα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Donald Trump.
Η Κίνα έχει ήδη καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των χωρών του Νότου μέσω μιας σειράς οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικοπολιτιστικών πρωτοβουλιών, σύμφωνα με τη μελέτη του IISS.
Έχει επενδύσει σε υποδομές και έχει χορηγήσει δάνεια σε πολλές από αυτές τις χώρες.
Παρά το γεγονός ότι οι δυτικοί αναλυτές παρακολουθούν στενά αυτά τα έργα, δεν έχουν δώσει την απαραίτητη έμφαση στον κεντρικό ρόλο της διπλωματίας στη στρατηγική του Xi Jinping.
Από το 2023 και μετά, ο ίδιος ο Xi Jinping, μαζί με άλλους κορυφαίους Κινέζους ηγέτες, πραγματοποιεί όλο και περισσότερες διμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών από τον Παγκόσμιο Νότο.
Μόνο το προηγούμενο έτος, οι Κινέζοι ηγέτες είχαν συνολικά 58 διμερείς συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους. Επιπλέον, τα περισσότερα από τα ταξίδια του Xi Jinping στο εξωτερικό συνδέονται με συμμετοχή σε πολυμερείς συνόδους κορυφής, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, οι BRICS και η Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC) — οργανισμοί στους οποίους η Κίνα διαδραματίζει ηγετικό ρόλο.
Παράλληλα, ο αριθμός των επισκέψεων ξένων ηγετών στην Κίνα για συναντήσεις με τον Xi Jinping έχει αυξηθεί κατακόρυφα: μόνο το 2024, συνολικά 84 αρχηγοί κρατών επισκέφθηκαν τη χώρα — αριθμός πρωτοφανής.
Σημαντικό είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών προέρχονταν από χώρες του Παγκόσμιου Νότου και όχι από τη Δύση, σύμφωνα με το IISS.
Αυτές οι συναντήσεις δεν είναι απλές τυπικές υπογραφές εγγράφων, αλλά αντιπροσωπεύουν μια ουσιαστική αναδόμηση της παγκόσμιας τάξης. Σε 12 διμερείς συναντήσεις που ο Xi Jinping είχε με ηγέτες του Παγκόσμιου Νότου το 2024 στο εξωτερικό, προώθησε το «νέο μοντέλο της Κίνας» (όπως το περιέγραψε στον ΟΗΕ) και υποσχέθηκε την υποστήριξη των βασικών συμφερόντων των άλλων χωρών.

Η διπλωματία των αρχηγών κρατών

Οι Αμερικανοί αναλυτές Eric Green και Mia Novens επισημαίνουν: «Η διπλωματία των αρχηγών κρατών δεν αφορά τόσο τα συχνότερα ταξίδια του Σι Jinping στο εξωτερικό, όσο την ενίσχυση της θέσης του ως παγκόσμιου ηγέτη, προσκαλώντας άλλους ηγέτες στην Κίνα».
Η εστίαση στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό συναντήσεων με ευρωπαίους εταίρους ή ρώσους ηγέτες.
Ο Xi Jinping δεν είναι ο μόνος που εκπροσωπεί την Κίνα στη διεθνή σκηνή.
Η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή της χώρας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Dong Jun, παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο.
Οι κινεζικοί στρατιωτικοί ηγέτες είχαν 58 διμερείς συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους πέρυσι. Επίσης, αυτές οι σύνοδοι κορυφής σπάνια πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, καθώς όλο και περισσότεροι ξένοι ηγέτες ταξιδεύουν στην Κίνα για ακροάσεις.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η πλειονότητα αυτών των συναντήσεων έγινε με εκπροσώπους γειτονικών ασιατικών κρατών (31).
Επιπλέον, ο Υπουργός Dong είχε διμερείς συνομιλίες με έξι υπουργούς Άμυνας από την υποσαχάρια Αφρική, καθώς και με ναυτική αντιπροσωπεία από τη Νιγηρία και τον Αρχηγό του Ναυτικού της Νότιας Αφρικής.
Η Αφρική έχει πλέον αναδειχθεί σε νέο επίκεντρο της κινεζικής στρατιωτικής και διπλωματικής παρουσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης