Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη από Κίνα: Στη σύγκρουση Ινδίας - Πακιστάν μεγάλος χαμένος ήταν η Δύση - Τι έδειξε η μονομαχία ολέθρου μεταξύ Meteor και PL-15

Αποκάλυψη από Κίνα: Στη σύγκρουση Ινδίας - Πακιστάν μεγάλος χαμένος ήταν η Δύση - Τι έδειξε η μονομαχία ολέθρου μεταξύ Meteor και PL-15
H ήττα αφορά όχι μόνο την Ινδία, αλλά και την Ευρώπη – καθώς ο Meteor χρησιμοποιείται ευρέως από ευρωπαϊκές δυνάμεις, ακόμα και σε F-35 stealth μαχητικά....
Η σύντομη, αλλά γεωστρατηγικά βαρύνουσα, τετραήμερη σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ενδέχεται να απασχολήσει για καιρό τους στρατιωτικούς αναλυτές, καθώς αποτέλεσε σπάνια ευκαιρία για να αξιολογηθεί η απόδοση κινεζικών και ορισμένων δυτικών στρατιωτικών συστημάτων σε πραγματικές συνθήκες μάχης.
Σε αντίθεση με τον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας, ο οποίος επέτρεψε την αξιολόγηση ρωσικών και δυτικών οπλικών συστημάτων, η σύγκρουση Ινδίας–Πακιστάν έφερε αντιμέτωπα δυτικά, ινδικά και ρωσικά οπλικά μέσα με τα πλέον σύγχρονα κινεζικά συστήματα.
Ιδιαίτερα η αεροπορική μάχη της νύχτας της 6ης Μαΐου (ξημερώματα 7ης) κατέγραψε πρωτοφανή δεδομένα για τα παγκόσμια στρατιωτικά χρονικά.
Ήταν η πρώτη φορά –τουλάχιστον από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο– που πάνω από 125 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη επιχείρησαν ταυτόχρονα για την κυριαρχία στον αέρα.

j20-feature-1140x558-1.jpg

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Πακιστάν, Shehbaz Sharif, έως και 75-80 ινδικά μαχητικά βρέθηκαν στον αέρα, με περισσότερα από 50 αεροσκάφη της PAF να απαντούν στην πακιστανική πλευρά.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που μοναδικός συνδυασμός ρωσικών MiG-29, Su-30, γαλλικών Mirage-2000 και Rafale αντιμετώπισε τα πλέον εξελιγμένα κινεζικά μαχητικά όπως τα JF-17 και J-10C, ενώ ενδέχεται να υπήρξαν και αμερικανικά F-16 στο πεδίο.

3232332113.JPG

Για την κινεζική αεροπορική βιομηχανία, αυτή ήταν η πρώτη φορά που μαχητικά της συγκρούστηκαν με κορυφαία δυτικά συστήματα.
Από πλευράς Ινδίας, παρότι τα MiG-29, Su-30 και Mirage-2000 είχαν εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας, το επεισόδιο αυτό αποτέλεσε και την πρώτη ουσιαστική δοκιμή των Rafale σε συνθήκες σύγκρουσης με αντίπαλα συστήματα ανάλογων δυνατοτήτων.
Τα Rafale έχουν μεν επιχειρήσει στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, όμως τώρα βρίσκονταν για πρώτη φορά απέναντι σε ισότιμους τεχνολογικά αντιπάλους.


1705360267.jpg

Ήταν επίσης η πρώτη φορά που κινεζικοί πύραυλοι αέρος-αέρος, όπως ο PL-15, χρησιμοποιήθηκαν σε πραγματικές συνθήκες.
Ο PL-15 τέθηκε αντιμέτωπος με τον θεωρούμενο από πολλούς ως κορυφαίο παγκοσμίως, τον Meteor της MBDA.
Παρότι είναι πρόωρο να εξαχθούν τελεσίδικα συμπεράσματα για τον «νικητή» αυτής της εναέριας μονομαχίας, οι Κινέζοι στρατιωτικοί σχολιαστές εμφανίζονται ήδη βέβαιοι: νικητής είναι ο PL-15.
Και, όπως ισχυρίζονται, η ήττα αφορά όχι μόνο την Ινδία, αλλά και την Ευρώπη – καθώς ο Meteor χρησιμοποιείται ευρέως από ευρωπαϊκές δυνάμεις, ακόμα και σε F-35 stealth μαχητικά.

PL-15 εναντίον Meteor: H απόλυτη μονομαχία αέρος - αέρος

Τόσο ο PL-15 όσο και ο Meteor ανήκουν στην κατηγορία των πυραύλων BVR (Beyond Visual Range – πέραν του οπτικού ορίζοντα).
Ο PL-15 είναι ο πλέον εξελιγμένος κινεζικός BVR πύραυλος, κατασκευασμένος από την China Airborne Missile Academy (CAMA), θυγατρική της κρατικής AVIC.
Πρόκειται για πύραυλο μακράς εμβελείας, με ενεργή καθοδήγηση ραντάρ και διπλής ώσης στερεό προωθητικό κινητήρα.

232331.jpg


Διαθέτει σύστημα ραντάρ τύπου AESA και διπλής κατεύθυνσης datalink, που του επιτρέπει να λαμβάνει εντολές εν πτήσει και να προσαρμόζει πορεία με ακρίβεια. Συνδυάζει ευελιξία και ταχύτητα, με δυνατότητα επίτευξης ταχύτητας έως Mach 5 και επιχειρησιακή εμβέλεια 200–300 χλμ.
Παράλληλα, είναι συμβατός με τα αεροσκάφη J-20, J-10C, J-15, J-16, J-11B και JF-17 Block III.
Το stealth μαχητικό Chengdu J-20 μπορεί να φέρει έως και τέσσερις PL-15 στον εσωτερικό του χώρο.
Στο Zhuhai Air Show, η Κίνα παρουσίασε παραλλαγή με αναδιπλούμενα πτερύγια, επιτρέποντας πιθανώς τη μεταφορά έως έξι πυραύλων.
Επισημαίνεται ότι η εξαγώγιμη έκδοση PL-15E έχει δηλωμένη εμβέλεια 145 χλμ.

web7-2017-3-j-10c-new-aams.jpg

Αντίβαρο της Ινδίας είναι ο Meteor της MBDA, επίσης BVR πύραυλος, γνωστός για την τεχνολογία ramjet και τη διευρυμένη "ζώνη μη διαφυγής".
Τα Rafale της Ινδίας φέρουν Meteor και MICA, με επιχειρησιακή εμβέλεια από 100 έως 200 χλμ. (60–120 μίλια), ανάλογα με την πλατφόρμα εκτόξευσης και τις συνθήκες.
Η ταχύτητα του Meteor ξεπερνά το Mach 4.
Ο PL-15 υπερτερεί σε εμβέλεια –τουλάχιστον θεωρητικά.
Επίσης, αναφέρεται πως μπορεί να ξεπεράσει τα Mach 5, σε αντίθεση με τον Meteor.
Ωστόσο, η τεχνολογία ramjet του Meteor επιτρέπει διατήρηση υψηλής ταχύτητας σε όλη τη διάρκεια πτήσης, ακόμη και στην τερματική φάση προσβολής στόχου.
Αντιθέτως, ο PL-15, με κινητήρα στερεού καυσίμου διπλής ώσης, εξαντλεί το προωθητικό του γρήγορα.
Το πλεονέκτημά του είναι η υψηλή αρχική ταχύτητα – όχι η διατηρησιμότητα αυτής.
Και οι δύο πύραυλοι έχουν δυνατότητα αμφίδρομου datalink, επιτρέποντας ανακατεύθυνση και εποπτεία κατάστασης (καύσιμα, ενέργεια, εγκλωβισμός στόχου) σε πραγματικό χρόνο.
Συνοψίζοντας: Ταχύτητα παρόμοια, αλλά υπεροχή διαρκείας στον Meteor.
Εμβέλεια μεγαλύτερη στον PL-15.

Το παγκόσμιο... fan club των Meteor ανησυχεί για πολύ συγκεκριμένους λόγους

Η αποδοχή του Meteor στην παγκόσμια αεροπορική κοινότητα αποτυπώνεται στο γεγονός ότι έχει ενσωματωθεί σε Rafale, Gripen, Eurofighter Typhoon, ακόμα και σε μαχητικά 5ης γενιάς όπως τα F-35 και το αναπτυσσόμενο νοτιοκορεατικό KF-21.

meteoe1.webp

Η MBDA δηλώνει ότι ο Meteor μπορεί να εκτελεί πολλαπλές προσβολές σε στόχους όπως αεροσκάφη, πυραύλους cruise, μακρινά κινούμενα αντικείμενα και drones, ακόμα και υπό έντονες ηλεκτρονικές παρεμβολές.
Παρέχει επιχειρησιακή ευελιξία παντός καιρού.

meteor_2.webp

Η εξαιρετική κινηματική του απόδοση αποδίδεται στο ramjet του – έναν στερεοκαυσίμου, μεταβλητής ροής, αγωγού κινητήρα.
Η MBDA υπογραμμίζει ότι το ramjet του Meteor δημιουργεί τη μεγαλύτερη “No-Escape Zone” στον κόσμο, με πιθανότητα καταρρίψεως στόχου (ακόμα και ειδοποιημένου) άνω των 60 χλμ – τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη για πυραύλους αέρος-αέρος.
Η έξυπνη προώθηση επιτρέπει εξοικονόμηση καυσίμου στην αρχική φάση, μεταβολή ώσης όπου απαιτείται και διατήρηση της αυτονομίας σε παρατεταμένη εμπλοκή.
Ουσιαστικά, ο Meteor λειτουργεί περισσότερο ως ένα μικρού μεγέθους cruise missile παρά ως παραδοσιακός πύραυλος.
Όλα αυτά έχουν ωθήσει πολλούς αναλυτές να τον χαρακτηρίσουν ως τον κορυφαίο παγκοσμίως.

meteor4.jpg

Ωστόσο, παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων Κινέζων σχολιαστών, υπάρχει μεγάλη ασάφεια γύρω από τη φερόμενη αποτυχία του Meteor – ούτε ένδειξη σημαντικής ήττας για τη MBDA ή τη βιομηχανική βάση άμυνας της Ευρώπης.
Δυτικοί αναλυτές (π.χ. μέσω Reuters) επισημαίνουν πως οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς και τόσο η MBDA όσο και η Dassault Aviation τηρούν σιγή, πιθανώς λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος.
Η όλη αφήγηση προέρχεται κυρίως από Πακιστανούς σχολιαστές και ανεπιβεβαίωτες αναρτήσεις στο X (πρώην Twitter).
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν ο Meteor απέδωσε κατώτερα του αναμενομένου, η MBDA διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκιο προϊόντων (SCALP, Aster, Exocet), που αμβλύνει τον επιχειρηματικό κίνδυνο.
Από την πλευρά του, ένας υψηλόβαθμος πρώην αξιωματικός της IAF δήλωσε στο EurAsian Times, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι πιθανώς η PAF δεν κατέρριψε κανένα ινδικό αεροσκάφος.
Όταν ερωτήθηκε αν η IAF είχε απώλειες κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Sindoor», απάντησε λακωνικά: «Περιμένετε την επίσημη ανακοίνωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης