Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το καθοριστικό τηλεφώνημα - O Putin θέλει να «σπάσει» Ουκρανία, απαιτεί παράδοση, ο Trump θέλει να αποτρέψει το μοιραίο

Το καθοριστικό τηλεφώνημα - O Putin θέλει να «σπάσει» Ουκρανία, απαιτεί παράδοση, ο Trump θέλει να αποτρέψει το μοιραίο
Το "σιδερένιο παραπέτασμα", με το οποίο οι δυτικοί πολιτικοί και τα ΜΜΕ προσπαθούσαν να περικυκλώσουν τη Ρωσία, έχει σπάσει
Σχετικά Άρθρα
(upd 5) Η έντρομη Δύση στην κυριολεξία έχει πανικοβληθεί από το τελικό σχέδιο ή Plan B της Ρωσίας, τη μεγάλη αντεπίθεση που θα σαρώσει όλη την ανατολική Ουκρανία, μέχρι τον Δνείπερο ποταμό.
Μάλιστα η ρωσική πλευρά έχει επικοινωνήσει αυτό το σχέδιο στον Donald Trump, τον Αμερικανό πρόεδρο, και επικρατεί πανικός στο στρατόπεδο του Zelensky και των Ευρωπαίων πολιτικών.
Η Ρωσία βρίσκεται σε θέση ισχύος με απόλυτη πρωτοβουλία στο μέτωπο και αυτό το γνωρίζει πλέον πολύ καλά ο Trump, ο οποίος σήμερα, 19 Μαΐου 2025, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

O Putin θα «σπάσει» την Ουκρανία έως το τέλος του 2025  

Ο Vladimir Putin πιστεύει ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα καταφέρουν να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα έως τα τέλη του 2025 και να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο τεσσάρων περιοχών στην ανατολική και νότια Ουκρανία.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγή «με άμεση γνώση του τρόπου σκέψης του Ρώσου προέδρου».
Η Μόσχα εμφανίζεται πρόθυμη να συνεχίσει έναν μακροχρόνιο πόλεμο, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για την επίτευξη των στρατηγικών της στόχων.

Kαμία παραχώρηση σε Trump

Σύμφωνα με δύο πηγές κοντά στο Κρεμλίνο, ο Putin δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις αμερικανικές κυρώσεις και θεωρεί πως μπορεί να αντέξει περαιτέρω πίεση.
Αυτό έχει προκαλέσει νευρικότητα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς επικρατεί η εκτίμηση πως ο Putin δεν θα κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Μην βιαστείς

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να προσπαθούν να αποτρέψουν τον Trump από το να προχωρήσει σε μια βιαστική ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, που θα αγνοεί τις θέσεις της Ουκρανίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, την Παρασκευή ο Trump είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky και αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι προσπάθησαν να του μεταφέρουν το μήνυμα ότι ο Putin τον «σέρνει» σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να φανεί σαν ήττα για τις ΗΠΑ.

Απογοητευμένος ο Zelensky

Ο Zelensky εμφανίστηκε καταβεβλημένος και απογοητευμένος, καθώς περίμενε ότι ο Trump θα ανακοίνωνε νέες κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου, λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός από τη ρωσική πλευρά.
Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη.

Στο τραπέζι οι κυρώσεις

Παρότι δεν ανακοινώθηκαν κυρώσεις άμεσα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μεταφέρει ανεπίσημα στους Ευρωπαίους ότι ο Trump εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο προώθησης πακέτου κυρώσεων εάν η Ρωσία δεν επιδείξει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Το εν λόγω πακέτο, που έχει προετοιμαστεί από την Ρεπουμπλικανή γερουσιαστή Lindsey Graham, προβλέπει σκληρά μέτρα που θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τα οικονομικά της Μόσχας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Trump ίσως παρουσιάσει στον Putin αυτό το νομοσχέδιο ως κάτι που δεν μπορεί να εμποδίσει, ώστε να αυξήσει την πίεση στις ρωσικές θέσεις.

Το καθοριστικό τηλεφώνημα

Σήμερα, 19 Μαΐου 2025, στις 17:00 ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μιλήσουν τηλεφωνικά.
Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι όλος ο πλανήτης περιμένει αυτή την συνομιλία.
Ήδη μόνο το γεγονός της άμεσης συνομιλίας είναι ενθαρρυντικό: το "σιδερένιο παραπέτασμα", με το οποίο οι δυτικοί πολιτικοί και τα ΜΜΕ προσπαθούσαν να περικυκλώσουν τη Ρωσία, έχει σπάσει.
Πλέον είναι αδύνατο να συνεχίσει ο κόσμος να προσποιείται ότι η Ρωσία είναι "απομονωμένη".
Τώρα, ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να μιλήσει — και φυσικά, δεν μπορούμε παρά να καλωσορίσουμε αυτή την στροφή των γεγονότων.
Ακόμη και με τον προηγούμενο Αμερικανό ηγέτη, το Κρεμλίνο προσπαθούσε να δημιουργήσει επαφές — ο Putin συναντήθηκε με τον Biden στη Γενεύη το 2021, μίλησε μαζί του τηλεφωνικά τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά τα γνωσιακά προβλήματα του 46ου προέδρου των ΗΠΑ δεν του επέτρεψαν να συνεχίσουν έναν λογικό διάλογο.
Τώρα, όλη η ελπίδα στρέφεται στον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα της συζήτησης θα είναι "η διακοπή της αιματοχυσίας και το εμπόριο".

Η θέση της Ρωσίας

Η Μόσχα πλησιάζει την σημερινή συνομιλία σε εξαιρετική κατάσταση.
Στους δύο προηγούμενους γύρους του πολιτικού τζούντο, ο Putin σημείωσε σαφή νίκη.
Αρχικά, με μια μόνο κίνηση, αναποδογύρισε όλη την παγκόσμια ατζέντα, προτείνοντας άμεσες διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη.
Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τακτική συγκράτησης, πιέζοντας την ουκρανική αντιπροσωπεία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναγκάζοντας τους αντιπάλους να αποδεχτούν τα αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών.
Μετά την Κωνσταντινούπολη, ο δυτικός κόσμος ξαφνικά έχασε την διάθεση για πόλεμο.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, ντροπιασμένος, εξήγησε ότι τον παρεξήγησαν: "Η Ευρώπη δεν συζητά για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία".
Πόσος θόρυβος είχε γίνει όμως!
Παρόλα αυτά, όλες οι επιθυμίες των ευρωπαίων αετών αγνοήθηκαν αδιάφορα από τη Μόσχα — και οι αετοί σταμάτησαν να κραυγάζουν, κρύβοντας το κεφάλι τους κάτω από το φτερό τους.
Στην Ουκρανία, για την Κωνσταντινούπολη, οι αντιδράσεις ήταν σιωπηλές και θλιμμένες.
Μπροστά στα μάτια μας, ο ασθενής πέρασε από το στάδιο του "θυμού" κατευθείαν στο στάδιο της "κατάθλιψης", παραλείποντας το στάδιο των διαπραγματεύσεων.
Η υστερία καταλάγιασε ξαφνικά, σαν να κλείδωσαν το στόμα του άγριου ασθενή.
Η αμερικανική ηγεσία, εν τω μεταξύ, υποδέχθηκε τα αποτελέσματα της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη.
Ολόκληρος ο κόσμος τα θεωρεί επιτυχημένα και ελπίζει σε συνέχεια.
Αυτή είναι μια καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Η θέση του Trump

Το τελευταίο διάστημα, αντιμετωπίζει συνεχώς το γεγονός ότι οι ειρηνιστικές του προσπάθειες εμποδίζονται από την γενική δυσπιστία: σαν να τον ακολουθεί η σκιά της διοίκησης του Biden, η οποία με την ανικανότητά της παραλίγο να οδηγήσει τον πλανήτη σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.
Για παράδειγμα, δεν μπορεί να ηρεμήσει τη Μέση Ανατολή — γιατί η Ουάσιγκτον δεν εμπιστεύεται ούτε το Ιράν, ούτε το Ισραήλ.
Εδώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι Ρώσοι διπλωμάτες— η Ρωσία από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης μεσολαβούσε επιτυχώς μεταξύ των πλευρών σε αυτή την περιοχή.
Υπάρχει επίσης το σημαντικό πρόβλημα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της αμοιβαίας μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων.
Και εδώ υπάρχουν πολλές κοινές θέσεις και θέματα για συζήτηση μεταξύ του Putin και του Trump.
Τέλος, το εμπόριο, η σημασία του οποίου δεν τυχαία υπογραμμίζεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Δεν είναι μυστικό ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια καταιγίδα, την οποία οι αναλυτές αναμένουν το φθινόπωρο.
Πριν από αυτή την καταιγίδα, ο Trump «κλείνει τα αμπάρια».
Κατορθώνει να εξασφαλίσει τρισεκατομμύρια επενδύσεων από τις αραβικές μοναρχίες.
Λύνει γρήγορα τα ζητήματα με την Κίνα. Εξοπλισμένος με δασμούς και φόρους, αφαιρεί «λίπος» από το παχύσαρκο γουρουνάκι που λέγεται Ευρώπη.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι Αμερικανοί διαπραγματευτές συζητούσαν τόσο ενεργά με τους Ρώσους συνομιλητές τις δυνατότητες αμοιβαίας οικονομικής συνεργασίας.

Το μέτωπο της Ουκρανίας

Στην τρέχουσα κατάσταση, ο Trump απολύτως δεν χρειάζεται μια οικονομική και φήμης μαύρη τρύπα, στην οποία έχει μετατραπεί η Ουκρανία.
Κοιτάζει με υγιή δυσπιστία τον Zelensky, ο οποίος έχει ήδη «βυθίσει» τουλάχιστον μισή ντουζίνα δυτικούς ηγέτες, και φυσικά δεν θέλει να μοιραστεί τη μοίρα των καταρριφθέντων πιλότων, όπως ο Boris Johnson.
Και δεν μιλάμε για την απειλή ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου — αυτή πιέζει τις αγορές και σπρώχνει την αμερικανική οικονομία σε επικίνδυνη ύφεση.
Ο Trump έχει πια να καταλάβει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να κλείσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία αποκλειστικά με έναν ισχυρό, μακροχρόνιο ειρηνικό διάλογο.
Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να εξαλείψει τα αίτια της σύγκρουσης: να αποναζιστοποιήσει, να εκδημοκρατίσει και να αποκεντρώσει την Ουκρανία.
Να της εξασφαλίσει καθεστώς μόνιμης ουδετερότητας — καμία ΝΑΤΟ και καμία ξένη κατοχή.
Να μειώσει τις ένοπλες δυνάμεις της σε αποδεκτά επίπεδα.
Από την αρχή του πολέμου, η Μόσχα επέμεινε ότι την τύχη της Ουκρανίας θα την αποφασίσει μέσω διαλόγου με την Ουάσιγκτον.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι είναι η ηγεσία του ενωμένου Δυτικού κόσμου και ένας εντελώς ανεξάρτητος παίκτης, σε αντίθεση με εκείνους τους «εκπληκτικούς» ανθρώπους που αυτή τη στιγμή κυβερνούν στην Ευρώπη.

Τα πιθανά σενάρια

Με βάση όλα τα παραπάνω, μπορούν να προβλεφθούν πέντε πιθανά σενάρια για τη συνέχεια:
- Ο Putin αποσύρει τα ανέφικτα ή δύσκολα εφαρμόσιμα αιτήματα, ανταλλάσσοντάς τα με τη συναίνεση του Trump να ικανοποιήσει ένα μέρος από τα εφικτά αιτήματα.
Κατόπιν, ο πόλεμος σταματά στη γραμμή του μετώπου και υπογράφεται μια «ειρηνευτική συμφωνία».
- Ο Putin δεν αποσύρει τα ανέφικτα αιτήματα, ο Trump εξοργίζεται και δίνει το πράσινο φως για την επιβολή σκληρότατων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και άλλων μέτρων πίεσης.
Αυτό το σενάριο ενέχει κίνδυνο ραγδαίας κλιμάκωσης, τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στις σχέσεις ΗΠΑ–Ρωσίας (θυμίζουμε τις σχετικές αιχμές του Medvedev).
Ίσως όμως, φτάνοντας στο χείλος της πυρηνικής σύγκρουσης, οι πλευρές τελικά καθίσουν στο τραπέζι και συμφωνήσουν. Ίσως όμως να μην προλάβουν.
- Ο Putin δεν αποσύρει τα ανέφικτα αιτήματα, αλλά ο Trump, για να μη διακόψει εντελώς τον διάλογο, δεν επιβάλλει νέες κυρώσεις, ενώ συνεχίζει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία (είτε επί πληρωμή είτε στο πλαίσιο συνεισφοράς σε συμφωνία πρώτων υλών).
Σε αυτό το σενάριο, ενδέχεται να επιστρέψουν αργότερα στις διαπραγματεύσεις.
Όμως οι όροι για τον τερματισμό του πολέμου τότε μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικοί, ανάλογα με την εξέλιξη στο μέτωπο και τη γενικότερη κατάσταση σε Ουκρανία, Ρωσία και Δύση.
- Ο Putin δεν αποσύρει τα ανέφικτα αιτήματα για την Ουκρανία, αλλά καταλήγει σε συμφωνία με τον Trump σε άλλα ζητήματα, με αντάλλαγμα την πλήρη διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Εναλλακτικά, ο Trump δέχεται το ρωσικό αίτημα για απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από όλες τις τέσσερις περιοχές, ο Zelensky το απορρίπτει και οι ΗΠΑ σταματούν να βοηθούν.
Το Κίεβο συνεχίζει τον πόλεμο με την υποστήριξη της Ευρώπης, αλλά η θέση του ουκρανικού στρατού χειροτερεύει.
Σύμφωνα με μία εκδοχή, αυτός ακριβώς είναι και ο βασικός στόχος του Putin στις διαπραγματεύσεις με τον Trump.
- Ο Putin αποσύρει τα ανέφικτα αιτήματα, καταλήγει με τον Trump σε ανακωχή στη γραμμή του μετώπου, αλλά ο Zelensky αρνείται να σταματήσει τις εχθροπραξίες.
Αν και αυτό το σενάριο θεωρείται απίθανο, γιατί θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το Κίεβο (ολοκληρωτική ρήξη με την Ουάσιγκτον), δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση φαίνεται να πλησιάζει σε κρίσιμο σημείο καμπής.
Προς ποια κατεύθυνση θα εξελιχθούν τα γεγονότα —προς τον τερματισμό του πολέμου ή την κλιμάκωση— ίσως το μάθουμε πολύ σύντομα.

Στη Δύση «ανακάλυψαν» τους στόχους του Putin για τις διαπραγματεύσεις με τον Trump

Μέσα σε όλο αυτό, στη Δύση έχουν «ανακαλύψει» ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, κατά τη διάρκεια της επικείμενης τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Donald Trump, σκοπεύει να δείξει την πρόθεσή του για ειρήνη στην Ουκρανία.
Αυτή την εκτίμηση εκφράζει η εφημερίδα The Wall Street Journal (WSJ).
«Ο Putin θα προσπαθήσει να πείσει τον Trump ότι παραμένει προσηλωμένος στην ειρήνη, ωστόσο η ρωσική πλευρά θα συνεχίσει να απορρίπτει τον όρο “πρώτα κατάπαυση του πυρός, μετά διαπραγματεύσεις”», σημειώνεται στο άρθρο.
Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Ρωσίας επιδιώκει να διατηρήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Trump, προκειμένου να αποκατασταθούν σταδιακά οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.
Κατά την άποψη των δημοσιογράφων, τον Putin θα μπορούσε να τον ενδιαφέρει και μια πιθανή οικονομική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg είχε αναφέρει ότι ο Vladimir Putin θεωρεί πως έχει «ισχυρό χαρτί» και δύσκολα θα προχωρήσει σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις στο ζήτημα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Trump.
Προηγουμένως, στις ΗΠΑ είχε γίνει λόγος για το πού διεξάγεται η καθοριστική μάχη στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης