Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει το ΝΑΤΟ; Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για στρατηγικά κενά, ρωσική υπεροχή – Η Δύση σε πανικό αλλάζει πολεμικό δόγμα

Καταρρέει το ΝΑΤΟ; Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για στρατηγικά κενά, ρωσική υπεροχή – Η Δύση σε πανικό αλλάζει πολεμικό δόγμα
Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τη Ρωσία πως πολεμά…
«Η ηγεμονία του ΝΑΤΟ τίθεται υπό αμφισβήτηση». Η Δύση θα αναγκαστεί να αλλάξει το στρατιωτικό της δόγμα εξαιτίας του Ουκρανικού Πολέμου.
Η Βορειοατλαντική συμφωνία χρειάζεται αναθεώρηση της στρατιωτικής στρατηγικής, παραδέχονται πλέον όλοι οι Δυτικοί.
Ουσιαστικά, σύσσωμοι οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι οι ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων αποκαλύπτουν την ευπάθεια του ΝΑΤΟ στον αέρα και στη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.
Στο συνέδριο για την άμυνα στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, μίλησε ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Valerii Zaluzhnyi.
Προειδοποίησε ότι ο σύγχρονος πόλεμος «είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι κάνει το ΝΑΤΟ σήμερα».
Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Βαλέρι Zaluzhnyi, μίλησε στις 12 Μαΐου σε ένα από τα πιο περιζήτητα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιώντας τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου για τη ραγδαία αλλαγή του χαρακτήρα του σύγχρονου πολέμου.
Δεν πρόκειται μόνο για την ανανέωση της αμυντικής βιομηχανίας ή για «μερικό εκσυγχρονισμό του οπλισμού», δήλωσε ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Χρειάζεστε νέα πολιτική», διευκρίνισε ο Zaluzhnyi.

Η μεγάλη αποτυχία

Μάλιστα, η ομιλία του Zaluzhnyi δεν αφορούσε μόνο την ανάγκη αλλαγής του δόγματος του ΝΑΤΟ.
Ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θέτει το ζήτημα σε πολύ ευρύτερο πλαίσιο.
«Αυτό σημαίνει ριζική ανανέωση της τακτικής, της οργάνωσης, της δόγματος, της εκπαίδευσης και του προϋπολογισμού», είπε ο Zaluzhnyi.
«Όλα αυτά απαιτούν όχι μόνο επιπλέον πόρους, αλλά και, το πιο σημαντικό, επιπλέον χρόνο».
Επιπλέον, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, ο Bas Nieuwenhuis, δήλωσε ότι η συμμαχία υστερεί σε σχέση με τη Ρωσία στην αποτελεσματικότητα των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.
Σύμφωνα με το Breaking Defense, ο Nieuwenhuis πιστεύει ότι η συμμαχία «δεν έχει αναπτύξει και υιοθετήσει μέσα ΗΠ σε ίδιο αριθμό και ποιότητα με ορισμένους δυνητικούς αντιπάλους».
Στην ίδια δημοσίευση αναφέρεται ότι η χρήση των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του ουκρανικού πολέμου έχει αναδείξει την υπεροχή της Ρωσίας σε αυτήν τη σφαίρα σε σχέση με το ΝΑΤΟ.
Ο Nieuwenhuis δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αλλάξει ριζικά την προσέγγισή του στα συστήματα ΗΠ για να ενισχύσει τις θέσεις του σε δυνητικές συγκρούσεις.
Ένα από τα κύρια προβλήματα της συμμαχίας σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, είναι η εξάρτησή του από τα αμερικανικά συστήματα.

Τι είναι το στρατιωτικό δόγμα;

Το στρατιωτικό δόγμα αναφέρεται στο σύνολο των στρατηγικών, τακτικών και οργανωτικών αρχών που καθοδηγούν τις στρατιωτικές δυνάμεις ενός κράτους ή συμμαχίας στη διεξαγωγή πολέμου και στη διαχείριση στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Περιλαμβάνει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του στρατού, τη στρατηγική άμυνας και επίθεσης, καθώς και τη διαχείριση πόρων, τεχνολογίας και εκπαίδευσης.
Σε ορισμένες πηγές θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται αλλαγές στη στρατιωτική του δόγμα εξαιτίας της αδυναμίας του να επιτύχει την αεροπορική κυριαρχία.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα, ας διευκρινίσουμε τι ακριβώς είναι το στρατιωτικό δόγμα ενός κράτους.
Πρόκειται για ένα σύστημα επίσημα αποδεκτών απόψεις που εκφράζουν το ρόλο και τους τρόπους χρήσης της στρατιωτικής ισχύος για πολιτικούς σκοπούς, τη φύση των στρατιωτικών αποστολών και τους τρόπους επίλυσής τους, τους πολέμους, τις ένοπλες συγκρούσεις και την πρόληψή τους, τη χρήση της στρατιωτικής ισχύος για την προστασία των ζωτικών συμφερόντων του κράτους, τη στρατιωτική οικοδόμηση, την προετοιμασία της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και άλλων στρατευμάτων για την άμυνα, την οργάνωση της αντίστασης στις απειλές της στρατιωτικής ασφάλειας του κράτους.
Το στρατιωτικό δόγμα εκφράζει με συμπυκνωμένο τρόπο το περιεχόμενο της έννοιας της εθνικής ασφάλειας, τις βασικές κατευθύνσεις της στρατιωτικής πολιτικής του κράτους σε μια δεδομένη ιστορική περίοδο.
Τα ζητήματα της αεροπορικής κυριαρχίας στο στρατιωτικό δόγμα, φυσικά, δεν εξετάζονται.
Αυτό ανήκει σε άλλο επίπεδο.
Με γενικότερη έννοια, το στρατιωτικό δόγμα είναι ένα σύνολο αρχών και συνθημάτων.
Λίγοι το γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι στη Σοβιετική Ένωση το στρατιωτικό δόγμα ως ολοκληρωμένο και κανονικοποιημένο έγγραφο δεν υπήρχε καθόλου.
Και κανείς δεν στενοχωριόταν γι' αυτό ιδιαίτερα.
Εξάλλου, οι στρατηγοί (διοικητές, επικεφαλής) κατά τη διάρκεια των μαχών δεν πρόκειται να κοιτάξουν τη δόγμα.
Αντίθετα, οι πολεμικοί κανονισμοί (διμοιρία, τμήμα, άρμα μάχης, λόχος, τάγμα, σύνταγμα, μεραρχία) και οι βασικές αρχές προετοιμασίας και διεξαγωγής επιχειρήσεων όντως χρειάζονται κατά καιρούς αναθεώρηση και διευκρίνιση.

Εργαστήριο σύγχρονου πολέμου

Γι' αυτό οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας εξετάζουν ολοένα και περισσότερο τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ένα εργαστήριο σύγχρονου πολέμου, το οποίο προσφέρει πολλά διδάγματα.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν στο Business Insider ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνουν ότι η αεροπορική κυριαρχία του ΝΑΤΟ μπορεί να αμφισβητηθεί σε μελλοντικές συγκρούσεις.
«Η αεροπορική κυριαρχία του ΝΑΤΟ τίθεται υπό αμφισβήτηση», αναφέρεται στο άρθρο.
Πρόκειται για ένα από τα πιο καίρια ζητήματα.
Κατά τη διάρκεια κάθε ένοπλης σύγκρουσης, η πιο σημαντική αποστολή για την Αεροπορία/Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (ΑΕΔ) είναι η κατάληψη και η διατήρηση της αεροπορικής κυριαρχίας.
Μέχρι στιγμής, αυτή η αποστολή δεν έχει επιλυθεί πλήρως από τη ρωσική αεροπορία.
Τα ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά χρησιμοποιούνται ευρέως στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας κυρίως ως «αεροπορική πυροβολαρχία» και ως φορείς πυραύλων κρουζ για επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις.
Με άλλα λόγια, οι αποστολές που ανατίθενται στην επιχειρησιακή και τακτική αεροπορία (καταστροφή της εχθρικής αεροπορίας στη γη και στον αέρα, διατάραξη της διοίκησης στρατευμάτων και όπλων, ανατροπή των μεταφορών στρατευμάτων και υλικών του εχθρού, προστασία των δικών μας στρατευμάτων και εγκαταστάσεων από επιθέσεις εχθρικών αεροπορικών μέσων και αεροπορικής αναγνώρισης) βρίσκονται σε στάδιο επίλυσης.
Φυσικά, αυτό το καίριο ζήτημα για κάθε ένοπλη σύγκρουση βρίσκεται στο επίκεντρο και της προσοχής των δυτικών αναλυτών.

Μαθήματα από τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και δυτικών αμυντικών υπηρεσιών δήλωσαν επίσης ότι, παράλληλα με τα μεγάλης κλίμακας και δαπανηρά συστήματα που αποτελούν τη βάση των δυνατοτήτων τους, η Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται και μεγάλες ποσότητες φθηνού, αναλώσιμου οπλισμού, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Όμως, σύμφωνα με τον Zaluzhnyi, τέτοια μαθήματα δεν αφομοιώνονται αρκετά γρήγορα στη Δύση. Είπε πως, ακόμα κι αν το ΝΑΤΟ σταματήσει να χρησιμοποιεί άρματα μάχης υπέρ πιο προηγμένων τεχνολογικών μέσων πολέμου, θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια για τον εκσυγχρονισμό των εθνικών ενόπλων δυνάμεων.
«Αλλά μέχρι τότε η τεχνολογία θα έχει προχωρήσει. Και οι εχθροί επίσης», πρόσθεσε ο Zaluzhnyi.
Ο πρώην αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας συνέκρινε αυτό που απαιτείται για την οικοδόμηση των ενόπλων δυνάμεων με «την εποχή της πυρηνικής ενέργειας ή της κατάκτησης του διαστήματος» και δήλωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι «η δημιουργία μιας εντελώς νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας για την Ευρώπη».
Ο Zaluzhnyi δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Ουκρανία ως ασπίδα, καθώς διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό στην ήπειρο και είναι «η μόνη που έχει στρατό που γνωρίζει πώς να διεξάγει έναν σύγχρονο, υψηλής τεχνολογίας πόλεμο».
Αν και ορισμένες χώρες μπορεί να διαθέτουν τεχνολογικό πλεονέκτημα σε συγκεκριμένους τομείς, είπε ο Zaluzhnyi, «καμία από αυτές δεν μπορεί να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της σε όλο το φάσμα των σύγχρονων αμυντικών τεχνολογιών».
Επιστρέφοντας στα λόγια του Zaluzhnyi για την «εποχή της πυρηνικής ενέργειας ή της κατάκτησης του διαστήματος», είναι πραγματικά εκπληκτικό που δεν ανέφερε την τεχνητή νοημοσύνη στο πεδίο του πολέμου ως φαινόμενο συγκρίσιμο με την εφεύρεση της πυρίτιδας και των πυρηνικών όπλων.

Τι δεν είπε ο Zaluzhnyi

Το να πιστεύει κανείς ότι ο Zaluzhnyi «άνοιξε τα μάτια» της παγκόσμιας αμυντικής κοινότητας σχετικά με τη διεξαγωγή του σύγχρονου πολέμου, τις μορφές και τους τρόπους χρησιμοποίησης των στρατευμάτων, θα ήταν μεγάλη υπερβολή.
Ο πρώην αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας απλώς επανέλαβε για ακόμη μία φορά ένα σύνολο κοινοτοπιών, που ήταν γνωστές εδώ και καιρό και χωρίς αυτόν.
Όσον αφορά τον ισχυρισμό του Zaluzhnyi ότι η Ουκρανία είναι «η μόνη που διαθέτει στρατό που ξέρει πώς να διεξάγει σύγχρονο, υψηλής τεχνολογίας πόλεμο»: ο στρατηγός, φυσικά, δεν πρόσθεσε ότι χωρίς τα δυτικά όπλα (και κυρίως τα αμερικανικά), καμία «υψηλής τεχνολογίας» πολεμική ικανότητα δεν θα υπήρχε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το πιο ουσιώδες, όμως, ο Ουκρανός στρατηγός δεν το είπε.
Για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα απαιτείται θεμελιωδώς διαφορετική ικανότητα πρόκλησης πυρών στον εχθρό με συμβατικά μέσα και είναι απαραίτητες ριζικά νέες μέθοδοι και τεχνικές αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones).
Όσο αυτά τα δύο θεμελιώδη ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί, η προέλαση οποιουδήποτε στρατού κατά τη διάρκεια των μαχών θα μετριέται σε 500 μέτρα την εβδομάδα, και μετά το πέρας των εχθροπραξιών το πεδίο θα θυμίζει τοπίο σεληνιακού κρατήρα από την έκταση των καταστροφών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης