
Κέρδη άνω του 4% στην Coca-Cola μετά τα αποτελέσματα δ' τριμήνου 2024, «βουτιά» στην Tesla
(upd) Μεικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις μετά το θετικό πρόσημο της περασμένης εβδομάδας και την άνοδο της Δευτέρας (10/2), κατέγραψαν οι χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές εστίασαν σε όσα είπε ο Jerome Powell (Fed) στο Κογκρέσο, ενώ, παράλληλα, κατοχύρωσαν τα κέρδη έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο αβέβαιο μέλλον που προκαλούν οι γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις.
Τούτου λεχθέντος, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έκανε πράξη την υπόσχεσή του και ανακοίνωσε δασμό 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και άλλες χώρες.
«Είναι μεγάλη υπόθεση. Αυτή είναι η αρχή για να γίνει ξανά πλούσια η Αμερική», είπε ο Ρεπουμπλικάνος. Και να θυμάστε, αυτές δεν είναι μόνο γενικές δουλειές. Αυτοί είναι εργάτες χάλυβα στην Αμερική», πρόσθεσε.
Από την πλευρά τους, ΕΕ και Καναδάς αντέδρασαν με οργή στην απόφαση του D. Trump και προειδοποίησαν με αντίποινα.
Ποιοι πλήττονται
Οι μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα από τις ΗΠΑ είναι ο Καναδάς, η Βραζιλία και το Μεξικό, ακολουθούμενες από τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης και του αμερικανικού Ινστιτούτου Σιδήρου και Χάλυβα.
Με μεγάλη διαφορά, ο πλούσιος σε υδροηλεκτρική ενέργεια Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πρωτογενούς μετάλλου αλουμινίου στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 79% των συνολικών εισαγωγών τους πρώτους 11 μήνες του 2024.
Αψηφά τον Trump ο Powell (Fed) - Καμία βιασύνη για νέα μείωση επιτοκίων, οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε ύφεση
Σε στάση αναμονής για την πορεία της νομισματικής πολιτικής παραμένει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) των ΗΠΑ, Jerome Powell, αγνοώντας την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για άμεση μείωση των επιτοκίων.
Μιλώντας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στον απόηχο της απόφασης του Ιανουαρίου για διατήρηση των επιτοκίων στο εύρος στο 4,25% με 4,50%, ο Jerome Powell επανέλαβε τον της Fed στόχο του 2% για τον ετήσιο πληθωρισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Τράπεζα «δεν χρειάζεται να βιαστεί», καθώς «μία υπερβολική χαλάρωση του θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο» στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
«Καθώς η οικονομία εξελίσσεται, θα προσαρμόσουμε τη στάση της πολιτικής μας με τρόπο που να προάγει καλύτερα τους στόχους μας για τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών. Εάν η οικονομία παραμείνει ισχυρή και ο πληθωρισμός δεν συνεχίσει να κινείται βιώσιμα προς το 2%, μπορούμε να διατηρήσουμε περορισμένη τη νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Εάν η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί απροσδόκητα ή ο πληθωρισμός μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, μπορούμε να χαλαρώσουμε ανάλογα τη νομισματική πολιτική», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Ο πληθωρισμός έχει πλησιάσει πολύ πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%, αν και παραμένει κάπως αυξημένος», τόνισε.
Ξεκαθάρισε δε ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση ή «σκληρή προσγείωση».
Τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα
- Πριν από την ανακοίνωση για την αγορά εργασίας δεν υπήρχαν αρκετές αναφορές ή εκτιμήσεις –ίσως επειδή όλοι πλέον γνωρίζουν ότι οι αριθμοί είναι ψεύτικοι και κατασκευάζονται– και ίσως αυτήν τη φορά αυτό να ήταν καλό, καθώς από τη μία πλευρά η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών, λόγω της απότομης πτώσης στις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά από την άλλη το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις ζωγραφίζοντας ακόμα μια μικτή εικόνα για το τι να περιμένουμε.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας (BLS) στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας από τότε που ο Trump επέστρεψε στον Λευκό Οίκο:
Οι συνολικές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 143.000... σημαντικά χαμηλότερα από την ανοδικά αναθεωρημένη εκτίμηση των 307.000 (αρχικά 256.000) για τον περασμένο Δεκέμβριο και κάτω από τις προβλέψεις για 175.000.
Ανατρέχοντας στους προηγούμενους μήνες, η μεταβολή στη συνολική απασχόληση εκτός γεωργικού τομέα για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 49.000, από +212.000 σε +261.000, ενώ η αναθεώρηση κατά +51.000 για τον Δεκέμβριο ανεβάζει τη συνολική αναθεώρηση Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου στις +100.000 θέσεις εργασίας σε σχέση με τις προηγούμενες ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με το BLS, τα ποσοστά ανεργίας για τους ενήλικες άνδρες (3,7%), τις ενήλικες γυναίκες (3,7%), τους εφήβους (11,8%), τους Λευκούς (3,5%), τους Μαύρους (6,2%), τους Ασιάτες (3,7%) και τους Ισπανόφωνους (4,8%) «δεν παρουσίασαν σημαντική μεταβολή τον Ιανουάριο», αν και η ανεργία των Λευκών μειώνεται σημαντικά, ενώ η ανεργία των Μαύρων αυξάνεται.
Παρά τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε ελαφρώς από 62,5% σε 62,6%.
- Ο αριθμός των ανοικτών θέσεων εργασίας στις ΗΠA υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών, στα 7,6 εκατομμύρια από 8,2 εκατομμύρια τον Νοέμβριο.
Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο μετά την πανδημία, όταμ το 2022 οι ανοικτές θέσεις εργασίας είχαν σκαρφαλώσει στο επίπεδο ρεκόρ των 12 εκατομμυρίων.
- Περισσότερες από το αναμενόμενο ήταν οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, γεγονός που σηματοδοτεί την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας στις αμερικανικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 183.000 τον Ιανουάριο, μετά την ανοδικά αναθεωρημένη έκθεση του Δεκεμβρίου με 176.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου ADP.
Όσον αφορά στους μισθούς, αυτοί παρουσίασαν σταθερή αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που άλλαξαν εργασία είδαν άνοδο 6,8% των αποδοχών τους τον Ιανουάριο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ όσοι παρέμειναν στις ίδιες θέσεις είδαν αύξηση 4,7% στη μισθοδοσία τους.
- Ικανοποίηση έδωσαν τα στοιχεία που έδειξαν πως, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2024, ο δείκτης μεταποίησης S&P Global US Manufacturing PMI για την οικονομία των ΗΠΑ, ξεπέρασε το όριο του 50 (που σηματοδοτεί ανάπτυξη), φτάνοντας στο 51,2 στην τελική μέτρηση του Ιανουαρίου, από 49,4 τον Δεκέμβριο και 50,1 στην αρχική εκτίμηση για τον Ιανουάριο.
- Παράλληλα, ο δείκτης ISM Manufacturing για τον Ιανουάριο ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες, φτάνοντας στο 50,9 (μπαίνοντας σε τροχιά ανάπτυξης για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022), ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 49,9 και την προηγούμενη μέτρηση των 49,2.
- Σε αντίθετο κλίμα και παρά την απότομη άνοδο των «ήπιων» δεικτών εμπιστοσύνης στη μεταποίηση τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, τα «σκληρά» οικονομικά δεδομένα συνεχίζουν να απογοητεύουν, καθώς οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση (MoM) τον Δεκέμβριο, περισσότερο από την αναμενόμενη πτώση του 0,8%, ενώ τα στοιχεία του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω (στο -0,8% MoM από -0,4% MoM)...
Αυτό άφησε τις εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ, στο τελευταίο έτος των Bidenomics, μειωμένες κατά 1,1% σε ετήσια βάση (YoY), ενώ οι βασικές εργοστασιακές παραγγελίες (εξαιρουμένων των μεταφορών) αυξήθηκαν κατά 0,3% MoM – σημειώνοντας την τέταρτη διαδοχική μηνιαία άνοδο – και κατά 1,4% YoY. Η τελική καταγραφή για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών του Δεκεμβρίου επιβεβαίωσε την προκαταρκτική εκτίμηση, με πτώση 2,2% MoM.
- Δραματικά διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ στο τέλος του 2024 λόγω έκρηξης εισαγωγών πριν από την έναρξη της δεύτερης θητείας του Προέδρου Trump και την εφαρμογή των εκτεταμένων δασμών που είχε υποσχεθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 5/8, το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών για τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά σχεδόν 25% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τα 98,4 δισεκατομμύρια δολάρια – ελαφρώς υψηλότερο από τις εκτιμήσεις.
Σε ετήσια βάση, το συνολικό έλλειμμα ανήλθε στα 918,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού το 2023 σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 14 ετών.
Η αξία των εισαγωγών (χωρίς προσαρμογή για τον πληθωρισμό) αυξήθηκε κατά 3,5% τον Δεκέμβριο, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,6%, καθώς οι επιχειρήσεις προεξόφλησαν τους δασμούς και προμηθεύτηκαν μεγάλα αποθέματα πριν τεθούν σε ισχύ.
Αυτή η τάση δεν αποτελεί καλό σημάδι για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου, αλλά η φόρτωση αποθεμάτων εκ των προτέρων αναμένεται να έχει εξαντληθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
- Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, την εβδομάδα που έληξε στις 31 Ιανουαρίου, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 11.000 στις 219.000.
Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων σημείωσε άλμα κατά 4.000 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας στις 216.750.
Το προκαταρκτικό εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ασφαλισμένης ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιανουαρίου, διαμορφώθηκε στο 1,2%, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τον αριθμό των ασφαλισμένων ανέργων να ανέρχεται σε 1.886.000, αυξημένος κατά 36.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 1.872.250, αυξημένος κατά 2.250 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.
www.bankingnews.gr
Τούτου λεχθέντος, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έκανε πράξη την υπόσχεσή του και ανακοίνωσε δασμό 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και άλλες χώρες.
«Είναι μεγάλη υπόθεση. Αυτή είναι η αρχή για να γίνει ξανά πλούσια η Αμερική», είπε ο Ρεπουμπλικάνος. Και να θυμάστε, αυτές δεν είναι μόνο γενικές δουλειές. Αυτοί είναι εργάτες χάλυβα στην Αμερική», πρόσθεσε.
Από την πλευρά τους, ΕΕ και Καναδάς αντέδρασαν με οργή στην απόφαση του D. Trump και προειδοποίησαν με αντίποινα.
Ποιοι πλήττονται
Οι μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα από τις ΗΠΑ είναι ο Καναδάς, η Βραζιλία και το Μεξικό, ακολουθούμενες από τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης και του αμερικανικού Ινστιτούτου Σιδήρου και Χάλυβα.
Με μεγάλη διαφορά, ο πλούσιος σε υδροηλεκτρική ενέργεια Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πρωτογενούς μετάλλου αλουμινίου στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 79% των συνολικών εισαγωγών τους πρώτους 11 μήνες του 2024.
Αψηφά τον Trump ο Powell (Fed) - Καμία βιασύνη για νέα μείωση επιτοκίων, οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε ύφεση
Σε στάση αναμονής για την πορεία της νομισματικής πολιτικής παραμένει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) των ΗΠΑ, Jerome Powell, αγνοώντας την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για άμεση μείωση των επιτοκίων.
Μιλώντας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στον απόηχο της απόφασης του Ιανουαρίου για διατήρηση των επιτοκίων στο εύρος στο 4,25% με 4,50%, ο Jerome Powell επανέλαβε τον της Fed στόχο του 2% για τον ετήσιο πληθωρισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Τράπεζα «δεν χρειάζεται να βιαστεί», καθώς «μία υπερβολική χαλάρωση του θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο» στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
«Καθώς η οικονομία εξελίσσεται, θα προσαρμόσουμε τη στάση της πολιτικής μας με τρόπο που να προάγει καλύτερα τους στόχους μας για τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών. Εάν η οικονομία παραμείνει ισχυρή και ο πληθωρισμός δεν συνεχίσει να κινείται βιώσιμα προς το 2%, μπορούμε να διατηρήσουμε περορισμένη τη νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Εάν η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί απροσδόκητα ή ο πληθωρισμός μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, μπορούμε να χαλαρώσουμε ανάλογα τη νομισματική πολιτική», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Ο πληθωρισμός έχει πλησιάσει πολύ πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%, αν και παραμένει κάπως αυξημένος», τόνισε.
Ξεκαθάρισε δε ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση ή «σκληρή προσγείωση».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε την ημέρα στις 44.593,65 μονάδες (+0,28%), ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 στις 6.068,50 μονάδες (+0,03%), ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 19.643,86 μονάδες (-0,36%).
Στο ταμπλό ξεχώρισαν οι μετοχές των:
- Coca-Cola +4,7%
- Apple +2,3%
- IBM +2,3%
- Intel +6,1%
- Tesla -6,3%
Τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα
- Πριν από την ανακοίνωση για την αγορά εργασίας δεν υπήρχαν αρκετές αναφορές ή εκτιμήσεις –ίσως επειδή όλοι πλέον γνωρίζουν ότι οι αριθμοί είναι ψεύτικοι και κατασκευάζονται– και ίσως αυτήν τη φορά αυτό να ήταν καλό, καθώς από τη μία πλευρά η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών, λόγω της απότομης πτώσης στις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά από την άλλη το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις ζωγραφίζοντας ακόμα μια μικτή εικόνα για το τι να περιμένουμε.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας (BLS) στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας από τότε που ο Trump επέστρεψε στον Λευκό Οίκο:
Οι συνολικές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 143.000... σημαντικά χαμηλότερα από την ανοδικά αναθεωρημένη εκτίμηση των 307.000 (αρχικά 256.000) για τον περασμένο Δεκέμβριο και κάτω από τις προβλέψεις για 175.000.
Ανατρέχοντας στους προηγούμενους μήνες, η μεταβολή στη συνολική απασχόληση εκτός γεωργικού τομέα για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 49.000, από +212.000 σε +261.000, ενώ η αναθεώρηση κατά +51.000 για τον Δεκέμβριο ανεβάζει τη συνολική αναθεώρηση Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου στις +100.000 θέσεις εργασίας σε σχέση με τις προηγούμενες ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με το BLS, τα ποσοστά ανεργίας για τους ενήλικες άνδρες (3,7%), τις ενήλικες γυναίκες (3,7%), τους εφήβους (11,8%), τους Λευκούς (3,5%), τους Μαύρους (6,2%), τους Ασιάτες (3,7%) και τους Ισπανόφωνους (4,8%) «δεν παρουσίασαν σημαντική μεταβολή τον Ιανουάριο», αν και η ανεργία των Λευκών μειώνεται σημαντικά, ενώ η ανεργία των Μαύρων αυξάνεται.
Παρά τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε ελαφρώς από 62,5% σε 62,6%.
- Ο αριθμός των ανοικτών θέσεων εργασίας στις ΗΠA υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών, στα 7,6 εκατομμύρια από 8,2 εκατομμύρια τον Νοέμβριο.
Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο μετά την πανδημία, όταμ το 2022 οι ανοικτές θέσεις εργασίας είχαν σκαρφαλώσει στο επίπεδο ρεκόρ των 12 εκατομμυρίων.
- Περισσότερες από το αναμενόμενο ήταν οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, γεγονός που σηματοδοτεί την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας στις αμερικανικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 183.000 τον Ιανουάριο, μετά την ανοδικά αναθεωρημένη έκθεση του Δεκεμβρίου με 176.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου ADP.
Όσον αφορά στους μισθούς, αυτοί παρουσίασαν σταθερή αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που άλλαξαν εργασία είδαν άνοδο 6,8% των αποδοχών τους τον Ιανουάριο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ όσοι παρέμειναν στις ίδιες θέσεις είδαν αύξηση 4,7% στη μισθοδοσία τους.
- Ικανοποίηση έδωσαν τα στοιχεία που έδειξαν πως, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2024, ο δείκτης μεταποίησης S&P Global US Manufacturing PMI για την οικονομία των ΗΠΑ, ξεπέρασε το όριο του 50 (που σηματοδοτεί ανάπτυξη), φτάνοντας στο 51,2 στην τελική μέτρηση του Ιανουαρίου, από 49,4 τον Δεκέμβριο και 50,1 στην αρχική εκτίμηση για τον Ιανουάριο.
- Παράλληλα, ο δείκτης ISM Manufacturing για τον Ιανουάριο ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες, φτάνοντας στο 50,9 (μπαίνοντας σε τροχιά ανάπτυξης για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022), ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 49,9 και την προηγούμενη μέτρηση των 49,2.
- Σε αντίθετο κλίμα και παρά την απότομη άνοδο των «ήπιων» δεικτών εμπιστοσύνης στη μεταποίηση τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, τα «σκληρά» οικονομικά δεδομένα συνεχίζουν να απογοητεύουν, καθώς οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση (MoM) τον Δεκέμβριο, περισσότερο από την αναμενόμενη πτώση του 0,8%, ενώ τα στοιχεία του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω (στο -0,8% MoM από -0,4% MoM)...
Αυτό άφησε τις εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ, στο τελευταίο έτος των Bidenomics, μειωμένες κατά 1,1% σε ετήσια βάση (YoY), ενώ οι βασικές εργοστασιακές παραγγελίες (εξαιρουμένων των μεταφορών) αυξήθηκαν κατά 0,3% MoM – σημειώνοντας την τέταρτη διαδοχική μηνιαία άνοδο – και κατά 1,4% YoY. Η τελική καταγραφή για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών του Δεκεμβρίου επιβεβαίωσε την προκαταρκτική εκτίμηση, με πτώση 2,2% MoM.
- Δραματικά διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ στο τέλος του 2024 λόγω έκρηξης εισαγωγών πριν από την έναρξη της δεύτερης θητείας του Προέδρου Trump και την εφαρμογή των εκτεταμένων δασμών που είχε υποσχεθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 5/8, το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών για τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά σχεδόν 25% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τα 98,4 δισεκατομμύρια δολάρια – ελαφρώς υψηλότερο από τις εκτιμήσεις.
Σε ετήσια βάση, το συνολικό έλλειμμα ανήλθε στα 918,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού το 2023 σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 14 ετών.
Η αξία των εισαγωγών (χωρίς προσαρμογή για τον πληθωρισμό) αυξήθηκε κατά 3,5% τον Δεκέμβριο, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,6%, καθώς οι επιχειρήσεις προεξόφλησαν τους δασμούς και προμηθεύτηκαν μεγάλα αποθέματα πριν τεθούν σε ισχύ.
Αυτή η τάση δεν αποτελεί καλό σημάδι για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου, αλλά η φόρτωση αποθεμάτων εκ των προτέρων αναμένεται να έχει εξαντληθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
- Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, την εβδομάδα που έληξε στις 31 Ιανουαρίου, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 11.000 στις 219.000.
Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων σημείωσε άλμα κατά 4.000 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας στις 216.750.
Το προκαταρκτικό εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ασφαλισμένης ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιανουαρίου, διαμορφώθηκε στο 1,2%, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τον αριθμό των ασφαλισμένων ανέργων να ανέρχεται σε 1.886.000, αυξημένος κατά 36.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 1.872.250, αυξημένος κατά 2.250 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών