Τελευταία Νέα
Διεθνή

ICAN: «Δύσκολη» η εκτίμηση της πιθανότητας πυρηνικού πολέμου λόγω Ισραήλ

ICAN: «Δύσκολη» η εκτίμηση της πιθανότητας πυρηνικού πολέμου λόγω Ισραήλ
Οι εντάσεις αυξήθηκαν περαιτέρω στη Μέση Ανατολή…
Η πολιτική της στρατηγικής ασάφειας του Ισραήλ όσον αφορά το οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων του καθιστά «δύσκολο το να μάθουμε» πόσο κοντά βρίσκεται η τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή στο να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο, προειδοποίησε μια κορυφαία ομάδα κατά των πυρηνικών όπλων.
Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) -μια ομάδα βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης με έδρα τη Γενεύη- δήλωσε ότι η στρατηγική του Ισραήλ να μην επιβεβαιώνει ούτε να αρνείται την κατοχή πυρηνικών όπλων καθιστά δύσκολο να προβλεφθεί εάν μια πιθανή επίθεση από τη Χεζμπολάχ ή το Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνική απάντηση.
«Καθώς η χώρα αρνείται να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί ότι διαθέτει τέτοια όπλα, λίγα είναι γνωστά για το οπλοστάσιο [του Ισραήλ], αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα χρησιμοποιώντας πυραύλους, υποβρύχια και αεροσκάφη», δήλωσε η Σούζι Σνάιντερ, συντονίστρια του προγράμματος της ICAN, στο Euractiv.
«Το Ισραήλ είναι επίσης αδιαφανές σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα, οπότε είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο κοντά μπορεί να βρισκόμαστε στη χρήση πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε η ίδια.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν περαιτέρω στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκούρ στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα και του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Τόσο οι λιβανέζικες όσο και οι παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες υποστηρίζονται από το Ιράν.
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι σκότωσε τον Σουκούρ, αλλά δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή του στον θάνατο του Χανίγια, ενώ εξακολουθεί να επιρρίπτει τις ευθύνες στη Χεζμπολάχ για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν.
Η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει συνεχώς πυρά ρουκετών στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο από την πρώτη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η ΕΕ συνεχίζει να καλεί σε αυτοσυγκράτηση

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της τρέχουσας κρίσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέπεμψε το Euractiv σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από τους υπουργούς Εξωτερικών της G7. Κάλεσαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή «να απέχουν από τη διαιώνιση του σημερινού καταστροφικού κύκλου της βίας των αντιποίνων, να αμβλύνουν τις εντάσεις και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης».
Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Ενρίκε Μόρα, ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες της ΕΕ που βρισκόταν στην Τεχεράνη την ώρα της δολοφονίας του Χανίγια, είχε εγκαταλείψει τη χώρα.
Τόσο ο Μόρα όσο και ο Χανίγια είχαν βρεθεί στην Τεχεράνη για να παραστούν στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν. Ο Μόρα είχε στη συνέχεια συνομιλίες με κορυφαίους Ιρανούς αξιωματούχους και πρότεινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι σχέσεις ΕΕ-Ιράν είχαν εισέλθει σε ένα «νέο κεφάλαιο».
Επικαλούμενο «τρεις πηγές που ενημερώθηκαν για το τηλεφώνημα», το Axios ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του της G7 κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι μια επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει τη Δευτέρα (5 Αυγούστου).
Την Παρασκευή (2 Αυγούστου), οι ΗΠΑ έστειλαν επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην περιοχή σε μια προφανή προσπάθεια να αποτρέψουν τη στρατιωτική δράση του Ιράν και της Χεζμπολάχ, οι οποίες έχουν ήδη ορκιστεί επιθέσεις αντιποίνων κατά του Ισραήλ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φέρεται επίσης να είχε συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο της ομάδας εθνικής ασφάλειας τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κρίση.
Το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει πυρηνικά όπλα από τη δεκαετία του 1960, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «δεν θα είναι το πρώτο που θα εισαγάγει πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή».
Μαζί με την Ινδία και το Πακιστάν, είναι μία από τις τρεις από τις εννέα πυρηνικά εξοπλισμένες χώρες που δεν έχουν υπογράψει ποτέ τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT), η οποία έχει ως στόχο να αποτρέψει την παγκόσμια εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.
Η Arms Control Association, μια ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ, εκτιμά ότι το Ισραήλ διαθέτει σήμερα 90 πυρηνικές κεφαλές με βάση το πλουτώνιο.

Πώς να αποφευχθεί η καταστροφή

Η Σνάιντερ τόνισε επίσης ότι «οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων» στην τρέχουσα κρίση «θα ήταν καταστροφή για την περιοχή και τον κόσμο».
«Ένα και μόνο πυρηνικό όπλο θα σκότωνε πιθανότατα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και θα τραυματιζόταν πολύ περισσότεροι- τα ραδιενεργά κατάλοιπα θα μολύνουν μεγάλες περιοχές, μεταξύ άλλων και στη χώρα που χρησιμοποίησε το όπλο, ιδίως αν χρησιμοποιηθεί εναντίον κοντινού στόχου, κάτι που θα πιθανόν να συμβεί στη Μέση Ανατολή», είπε.
Η Σνάιντερ κάλεσε επίσης τους πολίτες να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να υπογράψουν τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, (TPNW), μια συμφωνία του ΟΗΕ του 2021, αυστηρότερη από τη NPT, η οποία απαγορεύει ρητά στους υπογράφοντες να αναπτύσσουν, να κατέχουν ή να απειλούν με χρήση πυρηνικών όπλων.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και το κοινό στις χώρες που δεν έχουν ακόμη προσχωρήσει στη συνθήκη θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις τους να προσχωρήσουν στην TPNW χωρίς καθυστέρηση, καθώς είναι η μόνη συνθήκη που απαγορεύει πλήρως τα πυρηνικά όπλα και προβλέπει την εξάλειψή τους», δήλωσε η ίδια.
Καμία από τις εννέα πυρηνικά εξοπλισμένες χώρες του κόσμου δεν έχει υπογράψει την TPNW. Εκτός από το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν και η Ινδία διαθέτουν σήμερα πυρηνικά όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης