Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στη δίνη της κρίσης στη Μέση Ανατολή η Κύπρος – Γιατί ο Nasrallah της Hezbollah απειλεί με θάνατο και καταστροφή

Στη δίνη της κρίσης στη Μέση Ανατολή η Κύπρος – Γιατί ο Nasrallah της Hezbollah απειλεί με θάνατο και καταστροφή
«Η Κύπρος είναι ένας σημαντικός παίκτης στην περιοχή και μια εταιρική σχέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες που εκτιμούμε βαθιά» έχει πει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Antony Blinken.
Στο στόχαστρο της Hezbollah και του ηγέτη της Hassan Nasrallah βρέθηκε η Κύπρος, εγείροντας φόβους ότι ένας πλήρης πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και της σιιτικής οργάνωσης θα μπορούσε να προκαλέσει σφοδρές αναταράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η διάθεση κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στο Ισραήλ για να στοχεύσει τον Λίβανο σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση εμπλέκεται στον πόλεμο και η αντίσταση θα αντιμετωπίσει την Κύπρο ως μέρος του πολέμου» απείλησε ο Nasrallah.
Εύλογα, οι δηλώσεις του ισλαμιστή ηγέτη σόκαραν όχι μόνο την Κύπρου, αλλά και την Ελλάδα, στενή σύμμαχο της Λευκωσίας και του Ισραήλ.
«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική απειλή» δήλωσε στο Middle East Eye ο ειδικός για τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Γαβριήλ Χαρίτος.
«Η Hezbollah δεν είναι καθόλου μακριά. Αν μπορέσουν να στοχοποιήσουν τα περίχωρα του Τελ Αβίβ τότε μπορούν να χτυπήσουν και την Κύπρο. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί» είπε ο Χαρίτος.
Η απειλή του Nasrallah κατά της Κύπρου εκτοξεύθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Μεγαλονήσου, Κωνσταντίνου Κόμπου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken στην Ουάσιγκτον.
«Η Κύπρος είναι ένας σημαντικός παίκτης στην περιοχή και μια εταιρική σχέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες που εκτιμούμε βαθιά», είπε ο Blinken.
Από τις 7 Οκτωβρίου, η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως κόμβος των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.
Οι Χειριστές Ειδικού Πολέμου του αμερικανικού Ναυτικού πραγματοποίησαν κοινή εκπαίδευση με Κύπριους ομολόγους του.
Η Κύπρος θεωρήθηκε επίσης σταθμός βοήθειας στη Γάζα και το λιμάνι της Λάρνακας ήταν το πρώτο σημείο εισόδου για τη βοήθεια που ταξιδεύει στην προβλήτα που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ στη Γάζα.

«Συμφωνίες του Αβραάμ για τη Μεσόγειο»

Το μήνυμα του Nasrallah προς την Κύπρο υποδηλώνει ότι η Hezbollah ανησυχεί σε ό,τι αφορά τις σχέσεις που αναπτύσσει η Λευκωσία με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως η Κύπρος βρίσκεται μόλις 260 χιλιόμετρα από τις ακτές του Λιβάνου.
«Η Hezbollah έχει απογοητευτεί που η Κύπρος έχει υπογράψει σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας με τους Αμερικανούς» δηλώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Υποθέσεων στην Αθήνα, Κωνσταντίνος Φίλης.
Την τελευταία δεκαετία, το Ισραήλ πλησιάζει όλο και περισσότερο τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα.
Η απόφαση αραβικών κρατών όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ επισκίασε τις αναπτυσσόμενες σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή έχει επηρεάσει αθόρυβα την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Κύπρος ήταν ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο προσπάθησε να εμβαθύνει την ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ και τα αραβικά κράτη, εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία.
Επίσης, πέρυσι, η Μεγαλόνησος εδραίωσε τους ενεργειακούς δεσμούς της με το Ισραήλ ασκώντας πιέσεις για έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ των δύο.
Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, έχει επίσης ωφεληθεί από την αθρόα εισροή ισραηλινών επενδύσεων σε ακίνητα τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα αποτελεί ειρωνικό γεγονός πως παρόμοιο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει Λιβανέζοι επενδυτές.
Με τις μάχες στη Γάζα και κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο να μαίνονται, το Ισραήλ έχει αξιοποιήσει τους στρατηγικούς δεσμούς του με την Κύπρο για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Έξυπνη κίνηση»

Η ισραηλινή αεροπορία φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει τον κυπριακό εναέριο χώρο για τη διεξαγωγή άσκησης που προσομοιώνει το σενάριο μιας ιρανικής επίθεσης.
Ωστόσο η Κύπρος συνεργάζεται με το Ισραήλ για την ασφάλεια εδώ και χρόνια.
Μάλιστα, από το 2021 συμμετέχει με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ σε ετήσιες ναυτικές ασκήσεις υπό το όνομα «Noble Dina».
Το 2023 δε συμμετείχαν και δυνάμεις από το Ισραήλ.
Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύονται επίσης στην Κύπρο όπου το βραχώδες έδαφος μοιάζει με Λίβανο.
Ο Michael Harari, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κύπρο, είπε ότι η απειλή του Nasrallah κατά του νησιού υποδηλώνει ότι την ανησυχία του πως το Ισραήλ πρόκειται να επιτεθεί.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Amos Hochstein είπε στους Λιβανέζους αξιωματούχους ότι η Ουάσιγκτον θα υποστήριζε μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο, εάν δεν σταματήσουν οι μάχες μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας και του Ισραήλ.
«Το να βάλει την Κύπρο στην εξίσωση σημαίνει ότι ο Nasrallah βρίσκεται υπό πίεση και πιστεύει ότι το Ισραήλ μπορεί να προχωρήσει σε μια επίθεση», είπε ο Harari.
«Είναι μια έξυπνη κίνηση», πρόσθεσε, «γιατί γνωρίζει ότι η Κύπρος θα είναι εξαιρετικά ανήσυχη και η Ελλάδα θα ασκήσει κάποια πίεση στο Ισραήλ ».
Άρση του εμπάργκο όπλων
Το Ισραήλ και η Hezbollah ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά από τις 8 Οκτωβρίου, αλλά η σύγκρουση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον Taleb Sami Abdullah, ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Hezbollah.
Η ομάδα απάντησε εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones και ρουκέτες στο Ισραήλ.
Να σημειωθεί πως η αυξανόμενη ευθυγράμμιση της Κύπρου με το Ισραήλ αποτελεί μέρος της ευρύτερης ευθυγράμμισης της Λευκωσίας με τη Δύση.
Το 2018, υπέγραψε διμερή δήλωση συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και το 2022 η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden ήρε το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στο νησί εδώ και δεκαετίες.
Παρ’ όλα αυτά, ο Χαρίτος είπε στο MEE ότι η Κύπρος θα αισθανόταν εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε απειλή από τη Hezbollah.
«Η Κύπρος δεν έχει στρατό ικανό να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον της Hezbollah», είπε.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως οι αναπτυσσόμενες σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ σηματοδοτούν μια εξαιρετική αλλαγή από την ανεξαρτησία της από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία το 1960, όταν ο τότε ηγέτης της χώρας, Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, καλωσόρισε πρόσωπα όπως ο Gamal Abdel Nasser και το νησί αγκάλιασε ανοιχτά τους Παλαιστίνιους μαχητές της αντίστασης.
Για χρόνια, η Κύπρος έτρεφε αντιαμερικανισμό λόγω της παρατεταμένης απογοήτευσης για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν αθόρυβα την εισβολή της Τουρκίας στο νησί το 1974. Η δε Τουρκία διατηρεί περισσότερους από 35.000 στρατιώτες στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.
Ο Φίλης είπε ότι η Hezbollah πιστεύει ότι η Κύπρος είναι ευάλωτη εξαιτίας αυτών των γεωπολιτικών εντάσεων.
«Ο Nasrallah βλέπει την Κύπρο ως τον πιο αδύναμο κρίκο στην ισορροπία δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή δεν έχει πραγματικό στρατό και βρίσκεται υπό πίεση από την Τουρκία».
«Λέει ότι αν βοηθήσετε το Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης